Wethouder Nick van Gemond: "We vinden het passend om een klein gebaar te doen."
Wethouder Nick van Gemond: "We vinden het passend om een klein gebaar te doen." (Foto: Archief)

Steun gemeente K&B door hoge belastingen

Politiek

KAAG EN BRAASSEM - Inwoners en ondernemers hebben in het afgelopen jaar te maken met forse prijsstijgingen van onder andere energie en voedingsmiddelen. Dat maakt dat een groeiend aantal inwoners steeds meer moeite heeft om rond te komen. Vanuit de landelijke overheid is een maximum normering voor de energietarieven vastgesteld om inwoners tegemoet te komen. Ook kunnen inwoners energietoeslag of kwijtschelding aanvragen. De gemeente Kaag en Braassem wil bovendien een extra steuntje in de rug doen.

Het college stelt daarom aan de raad voor om inwoners en ondernemers een kleine extra bijdrage van 50 euro te geven. Met deze bijdrage wordt de stijging van de gemeentelijke belastingen (gemiddeld 41 euro per huishouden) volgens de gemeente gedempt.

Met dit besluit wil de gemeente haar inwoners een signaal van erkenning van deze lastige tijden geven. De tegemoetkoming biedt volgens het college een stukje compensatie voor de stijgende lasten en is voor alle huishoudens in de gemeente. Ook ondernemers ontvangen de tegemoetkoming. Wethouder financiën Nick van Egmond: “We zien dat veel inwoners het lastig hebben, ondanks de maatregelen die de landelijke overheid genomen heeft. We vinden het daarom passend om een klein gebaar te doen en een deel van het overschot op onze begroting 2022 op deze manier terug te geven aan onze inwoners”.

Behalve deze voorgestelde tegemoetkoming denkt de gemeente na welke aanvullende maatregelen er moeten komen voor specifieke doelgroepen. De verhoging van de vermogensnorm bij kwijtschelding van gemeentelijke belastingen is daar een voorbeeld van. Over deze voorgestelde verhoging wordt in december in de raad besloten. Voorstellen voor eventuele andere aanvullende maatregelen volgen op een later moment.

De tegemoetkoming van 50 euro per huishouden of ondernemer wordt, zoals het er nu uitziet in maart 2023 uitgekeerd via een teruggave aan inwoners. Met de belastingaanslag die inwoners in februari 2023 ontvangen vanuit de belastingsamenwerking met Alphen aan den Rijn, informeert de gemeente de inwoners over de wijze waarop de tegemoetkoming uitgekeerd wordt.

Op 7 december praat de gemeenteraad over dit voorstel in de visie & adviesvergadering. In de raadsvergadering van 19 december volgt het besluit.

Afbeelding
'Veldrijden vind ik het allerleukst, dat staat op één' Nieuws 6 feb, 12:26
Afbeelding
Inzameling Voedselbank: 'Bijna iedereen doneert' Nieuws 6 feb, 12:18
Afbeelding
Ode aan Dire Straits in Theater Castellum Cultuur 6 feb, 11:18
Afbeelding
Poëtische Valentijnswandeling maken in het centrum van Alphen Cultuur 6 feb, 11:06
Afbeelding
Klassieker La Dolce Vita bij Parkvilla Cultuur 6 feb, 10:48
Afbeelding
Spullen krijgen nieuw leven in Hazerswoude Nieuws 3 feb, 15:03
Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.