Gemeente Alphen pakt armoede aan

Politiek
Alphen heeft de ondersteuning aan inwoners met financiële problemen uitgebreid. Wethouder Anouk Noordermeer is daarvan verantwoordelijk.
Alphen heeft de ondersteuning aan inwoners met financiële problemen uitgebreid. Wethouder Anouk Noordermeer is daarvan verantwoordelijk. (Foto: Archief Rodi Media)

ALPHEN - Alphen heeft de ondersteuning aan inwoners met financiële problemen uitgebreid. Zo komt er een uitgebreidere energietoeslag en ruimere kwijtschelding van belastingen. Ook start de gemeente het Actiefonds Armoede en houdt informatiebijeenkomsten in alle kernen, om te beginnen op 2 februari in het Alphense Ridderveld en op 14 februari in Boskoop. 

Morvenna Goudkade

De gemeente meldt dat het aantal inwoners met geldzorgen toeneemt, als gevolg van de energiecrisis. Bij de Helpdesk Geldzaken melden zich steeds meer ondernemers en inwoners, ook mensen met een modaal of hoger inkomen. Ook lokale maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, culturele organisaties en buurthuizen, komen in de problemen als gevolg van de stijgende energieprijzen.

Alphen werkt momenteel aan een energietoeslag voor 2023. De toeslag is bedoeld voor huishoudens die tot 130 procent van het minimumloon verdienen. Hierdoor kunnen ook werkenden en ouderen met een klein pensioen geholpen worden. Daarnaast is de gemeente in gesprek met noodlijdende maatschappelijke organisaties. 

“Een opeenstapeling van ontwikkelingen, waaronder de oorlog in Oekraïne, heeft geleid tot snelle en hoge prijsstijgingen”, zo schrijft de gemeente. “Veel inwoners en organisaties ervaren onzekerheid. Op het gebied van inkomen en wonen, maar ook veiligheid en sociaal netwerk. Onze inzet is gericht op het herstellen, bevorderen en behouden van bestaanszekerheid.”

Belangrijk is hulp bij geldzorgen, zoals kwijtschelding van belastingen en uitbreiding van de hulp aan minima. “Wij verruimen de kwijtschelding voor afvalstoffenheffing en starten met de kwijtschelding van rioolheffing. Verder willen we voorkomen dat mensen in de problemen komen doordat ze hun zorgverzekeringspremie niet kunnen betalen.”

Terugbrengen van het energieverbruik en de energiekosten wordt ook gestimuleerd. Projecten waarbij inwoners hulp en advies krijgen bij het verduurzamen van de woning worden uitgebreid.

Nieuw op het programma is een Actiefonds Armoede. Daarbij kan iedereen die een activiteit wil organiseren voor mede-inwoners een laagdrempelige aanvraag indienen. Volgens de gemeente zijn er allerlei initiatieven mogelijk.