Onze voorspelling uitslag verkiezingen Provinciale Staten 2023 Alphen aan den Rijn

Politiek
We doen vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen een voorspelling van het aantal zetels per partij.
We doen vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen een voorspelling van het aantal zetels per partij. (Foto: Archief Rodi Media)

REGIO - Doe eens een voorspelling van de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS) op 15 maart, zo is de opdracht. Je kunt nog eerder een ton winnen in de staatsloterij, dan voor de Provinciale Statenverkiezingen de juiste uitslag voorspellen. Maar, als alle kiezers onderstaande redeneringen volgen, kan het zomaar zijn dat dit artikel een voorspellend gehalte heeft.

Eerst een korte introductie. Wat zijn de Provinciale Staten ook alweer? Dit orgaan is in feite het bestuur van de provincie, net als we ook een gemeentebestuur hebben met raadsleden. De Provincie Zuid-Holland heeft maar liefst 55 statenleden, verdeeld over 15 partijen. Niet elke (afsplitsings)partij doet dit keer mee, maar er is nog voldoende te kiezen.  


Vorige verkiezingen

Bij de vorige verkiezingen voor PS was Forum voor Democratie de grootste partij en dus ook de grote winnaar. Maar door intern geruzie en diverse afsplitsingen resteren voor Forum op dit moment nog maar drie zetels. Zo groot als vier jaar geleden wordt Forum niet, maar deze partij zal toch deels kunnen profiteren van de maatschappelijke onrust in dit land. Onze voorspelling: 5 zetels. Dan de VVD, die momenteel 10 zetels bezetten. Van links tot rechts zijn mensen ontevreden met het beleid van deze partij. Extinction Rebellion blokkeert snelwegen met tienduizenden mensen, boeren rukken in tractoren op naar Den Haag om te vechten voor de toekomst van het eten voor de Nederlanders. Mark Rutte lijkt het niet te schaden. Toch voorspellen we een verlies van de VVD: 8 zetels. Dan de BBB: tot nu toe niet vertegenwoordigd in de PS. Deze partij gaat het landelijk goed doen en in menig provincie de grootste. Zuid-Holland staat echter vol met steden en gemeenten, waarvan menig inwoner denkt dat de melk wordt gemaakt in de supermarkt. BBB komt met 7 zetels binnen. 

GroenLinks timmert aan de weg en heeft de ambitie om samen met de PvdA de grootste partij te zijn. Als je maar genoeg kleine partijen aan elkaar koppelt, word je vanzelf de grootste. Wij voorspellen dat deze ambitie in Zuid-Holland bewaarheid wordt: PvdA en GroenLinks behalen samen 9 zetels. Dat is dus stilstand ten opzichte van het huidige aantal. Het CDA: deze partij die ooit in alle politieke peilingen fier bovenaan stond, heeft nu nog 4 zetels. In haar strijd om stemmen te winnen komt het CDA met een voorstel om kinderen soldaat te maken. Soldaten die vervolgens naar het front kunnen worden gestuurd. Natuurlijk heeft het niets met PS te maken, maar zo’n idee wordt wel gelanceerd in aanloop naar die verkiezingen. We voorspellen een halvering: Het CDA houdt 2 zetels over. 

Teleurgesteld

D66 heeft in onze optiek kiezers teleurgesteld. Ook zij krijgen een electorale klap. Wij voorspellen twee zetels en dan alleen omdat een restzetel nog naar deze partij gaat. De PVV: momenteel 4 zetels en wij voorzien dat veel stille stemmers besluiten om dit keer ‘toch maar’ op de PVV te stemmen. De PVV krijgt 8 zetels en wordt in stemmenaantal groter dan de VVD. De ChristenUnie en SGP werken in de PS samen en delen 5 zetels. Omdat SGP-kiezers hun partij trouw blijven tot de dood en de ChristenUnie de enige stabiele factor is in de regering, beloont de kiezer deze combipartij met een extra zetel; 6 in totaal dus. Waar het gaat om de resterende acht zetels. Wij voorspellen, dat deze als volgt zijn verdeeld: JA21 krijgt 3 zetels, SP: 2 zetels, Partij voor de Dieren: 2 zetels (omdat D66 de restzetel afpakt) en DENK en Volt strijden om de laatste zetel. Wij voorspellen dat DENK deze zetelstrijd wint. Het is dus jammer voor 50Plus, BVNL, AWP voor water, klimaat en natuur, GOUD, Volt en Jezus Leeft: zij moeten vier jaar wachten om een stem te hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Althans, volgens onze voorspelling. Die ongetwijfeld net zoveel waarde heeft als alle andere voorspellingen.