Provinciale Statenverkiezingen in Alphen aan den Rijn onder de loep: onze voorstelling klopte aardig

Politiek
Miljoenen mensen gingen naar de stembus voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen
Miljoenen mensen gingen naar de stembus voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen (Foto: Writing4U.nl)

REGIO – Vorige week voorspelde deze krant de uitkomsten van de Provinciale Statenverkiezingen. Deze voorspellingen bleken aardig goed te kloppen.

Zo kondigde de krant aan, dat de VVD zetels verloor en uitkwam op acht zetels. En dat bleek ook het geval te zijn. BoerBurgerBeweging (BBB) zou uit het niets terecht komen op zeven zetels en daar zaten we maar één zetel naast; het zijn er in werkelijkheid acht. In de gemeentes Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem is BBB ook de grootste politieke partij.

Verder voorspelden we dat de lijstcombinatie GroenLinks/PvdA de grootste was en op 9 zetels uit zou komen. Dat lijken er nu tien te zijn (zes zetels van GroenLinks en vier van de PvdA).

D66 zou zetels verliezen, zo voorspelden we vorige week. Ook dat bleek te kloppen. Al bleef het verlies nog enigszins beperkt en houdt D66 nog viier zetels over. Waar onze voorspelling helemaal naast zat, was een geprognotiseerde winst van de PVV. In werkelijkheid bleef deze partij steken op haar huidige zetelaantal van vier.

Ook in Zuid-Holland verloor het CDA dramatisch. Het lijkt er op, dat deze partij nog nét drie zetels gaat halen. Hiermee wordt het CDA even groot als de Partij voor de Dieren en JA21. Ook voor JA21 voorspelde de krant drie zetels en met de verwachte twee zetels voor de Partij voor de Dieren zaten we er hier ook niet ver naast.

FvD

De partijen Forum voor Democratie en ChristenUnie houden allebei nog twee zetels over. Hiermee doet Forum het nog slechter dan in onze voorspelling. De rol van deze partij in de Provincie is de komende vier jaar uitgespeeld. Ook de SP, 50Plus en SGP behouden haar twee zetels. Hiermee overtreft 50Plus de voorspelde verwachtingen. Dat geldt ook voor Volt, dat dankzij een uitgekiende online campagne toch nog één zetel in de wacht sleept en hiermee Denk uit de Provinciale Staten houdt.

Bij het schrijven van dit artikel waren nog niet van alle gemeenten de uitslagen bekend. Mogelijk kunnen hierdoor nog wat afrondingsverschillen plaatsvinden. Maar de algehele conclusie is wel duidelijk: een deel van de kiezers in Zuid-Holland zijn na een aantal schandalen de landelijke politiek zat. In de taal van de auteur van dit artikel: “Ze pikken het niet meer, dat paasvuren niet meer mogen branden, vissers en boeren moeten stoppen om voedsel te creëren voor de inwoners, terwijl de fijnstof van Schipholvliegtuigen en Tatasteel de longen van onze kinderen penetreren.”

VVD

Toch is de uitslag van deze verkiezingen een zegen voor de VVD en ongetwijfeld maken de liberalen daar mooie sier mee. De gekozen partijen moeten met elkaar onderhandelen over een nieuw provinciaal bestuur. Met deze uitslag is het welhaast onmogelijk om een bestuur te hebben zonder de VVD. Deze partij kan namelijk samenwerken met zowel BBB als GroenLinks/PvdA. Een samenwerking tussen BBB en GroenLinks/PvdA ligt veel minder voor de hand. Dus hoewel de VVD één van de grote verliezers is van de afgelopen verkiezingen, kan deze partij bij de onderhandelingen over de pluchemacht toch nog de grootste winnaar zijn.

Uitslag in cijfers

BBB: 9 zetels

VVD: 8 zetels

GroenLinks: 6 zetels

D66: 4 zetels

PvdA: 4 zetels

PVV: 4 zetels

CDA: 3 zetels

JA21: 3 zetels

Partij voor de Dieren: 3 zetels

SGP: 2 zetels

ChristenUnie: 2 zetels

Forum voor Democratie: 2 zetels

SP: 2 zetels

50PLUS: 2 zetels

Volt: 1 zetel

DENK: 0 zetels

BNVL: 0 zetels

AWP: 0 zetels

GOUD: 0 zetels

Jezus Leeft: 0 zetels