Wethouder onthult bord

Politiek
Relus Breeuwsma.
Relus Breeuwsma. (Foto: Rosoriginal)

HAZERSWOUDE - Wethouder Relus Breeuwsma onthult zaterdag 1 april om 11.30 uur bij de Rietveldsebrug in de Dijkgraafweg in Hazerswoude één van de vier monumentborden bij Vaardorp het Rietveld. De borden zijn het resultaat van twee jaar samenwerking tussen de Bewonersvereniging het Rietveld en PReT (Platform voor Recreatie en Toerisme) Alphen aan den Rijn.

Andere resultaten van deze samenwerking zijn onder andere een vaarkaart en een wandelroute door dit gebied. In beide staat de historie van het gebied centraal.

Het initiatief voor de borden ontstond bij de bewoners van het Rietveld. Uit een enquête bleek enkele jaren geleden dat zij zich zorgen maakten over de achteruitgang van hun woongebied. Zij wilden meer aandacht voor het cultuur-historische karakter van het gebied, onder meer door het plaatsen van informatieborden. Bij het realiseren van deze wens ging de bewonersvereniging van de Rietvelders een samenwerking aan met PReT. Dit platform was van plan de in het vaardorp nog steeds aanwezige authentieke gastvrije sfeer en kleinschalige recreatiemogelijkheden in en rond het vaardorp op de kaart te zetten in de regio. De bewonersvereniging ontving subsidies van de stichting Land van Wijk en Wouden en de ANWB. PReT droeg bij uit eigen middelen. De bewonersvereniging nam de (historische) teksten voor haar rekening. PReT zorgde voor de vormgeving.

Zo ontstond in de zomer van vorig jaar de historische vaarkaart voor het Rietveld. Deze vaarkaart bleek zo’n groot succes dat inmiddels al weer gewerkt wordt aan tweede druk met een grotere oplage. Ondertussen verzamelde PReT de wensen van de kleine recreatieaanbieders rond het Rietveld op het gebied van overnachtingsmogelijkheden, horeca, bootjesverhuur, arrangementen, wandeltuinen e.d. en was de bewonersvereniging hierbij behulpzaam. Dit aanbod is inmiddels te vinden op hierisalphen.nl. Recent hebben de samenwerkingspartners vooral gewerkt aan een nieuwe wandelroute, die ons de geschiedenis van het gebied verder laat beleven.