Onder leiding van Allard Schaap krijgen  Anna, Ina, Tanya, Katja en Svetlana uit Oekraïne wekelijks tennisles.
Onder leiding van Allard Schaap krijgen Anna, Ina, Tanya, Katja en Svetlana uit Oekraïne wekelijks tennisles. (Foto: Robbert Roos)

‘Als ik tennis hoef ik even niet te denken aan wat er thuis gebeurt’

Sport

Benthuizen - Volgens cijfers van de Rijksoverheid zijn op dit moment zo’n 53.400 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Ook Benthuizen draagt bij door vluchtelingen tijdelijk op te vangen in sporthal de Hil, en voor de langere termijn bij gastgezinnen in het dorp. Om hen wat beweging te bieden en af te leiden van hun problemen, krijgen zij wekelijks tennisles bij de Benthuizer Tennis Club.

Ze zijn alweer een aantal weken in Nederland en hier en daar klinkt weer een vrolijke lach. Anna, Ina, Tanya, Katja en Svetlana hebben een moeilijke tijd achter de rug, en nog steeds zijn er elke dag zorgen om de situatie in Oekraïne. De wekelijkse tennisles bij de Benthuizer Tennis Club (BTC) is dan ook een aangename afleiding. 

Het idee is afkomstig van Ben Boon, lid én overbuurman van BTC. “Toen de eerste vluchtelingen waren opgevangen in De Hil in Benthuizen riep de gemeente Alphen aan den Rijn de hulp in van diverse maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld Participe, het Rode Kruis, en diverse kerkelijke organisaties, omdat die vooral lokaal actief zijn. Via onze kerk de Hoeksteen was er een inzameling voor kleding en beddengoed, maar was er ook een oproep geplaatst of er ideeën waren om deze groep mensen te vermaken.” Daar hoefde Boon niet lang over na te denken. “Mijn buurman komt oorspronkelijk uit Rusland”, legt hij uit. “Ik besloot hem te polsen of hij er iets voor voelde om als tolk op te treden. De meeste vluchtelingen spreken behoorlijk goed Engels, maar voor het geval dat niet zo was is het fijn als je iemand achter de hand hebt die de taal zelf spreekt.” De buurman zegde direct zijn medewerking toe. Vervolgens polste Boon bij tennisleraar Allard Schaap of hij interesse had om les te geven en of dat in zijn schema paste. Dat lukte. Toen ook het bestuur van de tennisvereniging akkoord ging was de weg vrij om lessen te gaan geven aan de vluchtelingen. Twee weken later stonden de eerste vluchtelingen met een tennisracket op de baan.  

‘Nog steeds zijn er elke dag zorgen’

 De dames die dinsdag de tennisles volgen zijn sinds maart in Benthuizen. Naast Allard Schaap verzorgt ook Boon tennislessen. “Ik heb verschillende bedrijven en instellingen gevraagd of zij wilden sponsoren in de vorm van tenniskleding of schoenen. Actie Sport wilde ons wel helpen.” Sindsdien zijn er wekelijks tennislessen. Daar wordt door de dames uit Oekraïne dankbaar gebruik van gemaakt. 

Anna hoorde van de tennislessen via de kidsclub in De Tas waar haar kinderen worden vermaakt. Ze hoefde niet lang na te denken om mee te doen. “Het is erg fijn om actief bezig te kunnen zijn”, vertelt ze. “Het is niet alleen goed voor je gezondheid om lekker bezig te zijn; het helpt ook goed om je gedachten even te verzetten.” De communicatie in het Engels gaat haar goed af en tennis is een fijne afleiding. Over de lessen van Schaap en Boon is zij erg te spreken. “Het is altijd gezellig en beiden hebben een goed gevoel voor humor. Nederland is een fijn land. De temperatuur lijkt in het voor- en najaar een beetje op die van thuis en de mensen hier zijn erg gastvrij en zorgen goed voor ons.”

Bescheiden

Toch merkt Boon dat de vluchtelingen ook erg bescheiden zijn. “Na wat gesprekken begrepen we dat er erg veel behoefte is aan een plek waar ze kunnen bidden. Dat zeggen ze niet zomaar uit zichzelf. Religie speelt een belangrijke rol in hun leven, het is fijn als ze ook daar hier invulling aan kunnen geven.” Want al zijn de dames hier veilig, er zijn altijd gedachten aan de situatie in Oekraïne en hun mannen die ze daar achterlieten. “De tennislessen die we hier krijgen verfrissen de geest en laten stress verdwijnen”, leggen ze uit. “Dat is echt heel erg fijn. Als ik tennis hoef ik even niet te denken aan wat er thuis gebeurt.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Afbeelding
Marloes is te onveilig Nieuws 2 aug, 15:54
Afbeelding
Provincie haalt boerenvlaggen weg: ‘Mijn vlag blijft hangen’ Nieuws 2 aug, 14:53
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Snelste tijd neerzetten tijdens F1-event op winkelcentrum de Baronie Nieuws 2 aug, 10:22
Afbeelding
Genieten in Boskoop: ‘Je moet echt die tuinpaden op’ Nieuws 2 aug, 07:27
Afbeelding
Aad Nederhof: ‘Kom eens langs, wanneer zie je een groene roos?’ Cultuur 1 aug, 16:21
Afbeelding
Werkzaamheden herinrichting rotonde Zijde-Voorofscheweg zijn afgerond Nieuws 1 aug, 15:54
Afbeelding
Masterclass online recruitment ondernemers Nieuws 1 aug, 14:32
Afbeelding
Wereldfilms & wereldfood bij Parkvilla Cultuur 1 aug, 12:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief