Spreij en Van Niekerk winnaars golftoernooi

Sport
De clubkampioenen met vlnr Marja Spreij, Lorenzo van Niekerk en Robbert-Paul Verkade
De clubkampioenen met vlnr Marja Spreij, Lorenzo van Niekerk en Robbert-Paul Verkade (Foto: Tjalling de Vries)

ALPHEN - Op Golfclub Zeegersloot zijn op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli de clubkampioenschappen strokeplay voor dames, heren en jeugd gespeeld. In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen alle drie rondes van 18 holes in het weekend werden gespeeld, is nu al gestart op vrijdag. 

Op vrijdag en zaterdag werden de eerste twee kwalificatierondes afgewerkt en de beste 10 dames en 18 heren met de laagste scores gingen door naar de finaleronde op zondag. Toen was al duidelijk dat bij de dames Marja Spreij met een verschil van 3 slagen op Monica van Zanten kans maakte op de titel. Bij de heren ging Lorenzo van Niekerk met 4 slagen verschil op Robbert-Paul Verkade de laatste ronde in. 

Golf kan zeer wisselvallig zijn en de kans dat er fouten worden gemaakt, is groot. Omdat bij de dames Corine Cools, de winnaar van vorig jaar, haar titel vanwege een blessure niet kon verdedigen, was het uiteindelijk Marja Spreij, die met een totaal van 263 slagen (90-86-87), zich voor het eerst clubkampioen mag noemen. Met een verschil van 8 dan wel 9 slagen zijn Ellen Plug en Clarie Bergamin tweede en derde. 

Bij de heren was de spanning wel iets groter maar het was toch Lorenzo van Niekerk die met 224 slagen (71-78-75), evenals in 2020, de titel en daarmee ook die voor de jeugd tot en met 21 jaar opeiste. Robbert-Paul Verkade is met 229 slagen tweede en werd daarmee ook de seniorenkampioen bij de heren, gevolgd door Peter Stolk en Leo Hendriks met resp. 238 en 239 slagen . Vermeldenswaard is dat Lorenzo van Niekerk een rondje van 71 slagen (par) op het scorebord zette.

Strokeplay is een wedstrijdvorm met als inzet wie uiteindelijk met het minst aantal slagen zich winnaar mag noemen. Met een par van de baan van 71 zou je theoretisch een ronde in 71 slagen moeten doen. Heb je meer slagen nodig dan speel je boven par. En heb je minder nodig dan speel je onder par.