Alphenaar André Vrees tikt veel tegenstanders nog van de tafeltennistafel. Hij doet nog mee aan EK's en WK's.
Alphenaar André Vrees tikt veel tegenstanders nog van de tafeltennistafel. Hij doet nog mee aan EK's en WK's. (Foto: Joost Mooij)

Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s

Sport

ALPHEN AAN DEN RIJN – “Ik tafeltennis gewoon graag”, vertelt de 78-jarige Alphenaar André Vrees. “Meedoen met Europese en Wereldkampioenschappen betekent dat je mensen ontmoet uit allerlei windstreken. Mensen die er voor gáán, enthousiast zijn en, binnen de grenzen, fanatiek zijn. Je bent onderdeel van een groter geheel.” Verrassend: “Je gaat ook ruimer denken.”

Rijk Huisman

De kans dat André met prijzen naar Alphen aan den Rijn terugkomt in niet zo erg groot. “De indeling is op leeftijd en voor mij is dat de categorie 75 tot en met 79 jaar. In de Nederlandse competitie heb ik niet hoger gespeeld dan de derde klasse en op deze toernooien kun je zo maar tegenover een oud-landskampioen staan. Dat heb ik bijvoorbeeld meegemaakt met een Belgisch kampioen en toen had ik de mazzel dat hij in verband met fysieke problemen op moest geven.”

In Italië, waar André onlangs achter de tafeltennistafel stond, was er geen winst voor hem weggelegd. Dat betekende wel dat een van zijn tegenstanders een rondedansje maakte na afloop van het duel. “Voor hem was het de eerste overwinning tijdens het kampioenschap en dat vierde hij uitbundig. Daar heb ik begrip voor.”

Voorbereiding

André had geen maatje bij zich met wie hij zich in het Italiaanse Rimini kon voorbereiden. “Dat is geen probleem. In de hal vraag je gewoon aan iemand of hij met je wil spelen. Dat lukt altijd, tafeltennis is een sportieve sport en dit is maar een van de voorbeelden daarvan.” 

‘Het probleem was zijn gebrek aan snelheid’

Na de vier verloren wedstrijden in het enkelspel volgde een herkansing in het dubbelspel. “De organisatie koppelde mij aan een 85-jarige speler uit Estland. Het lukte goed om over standaardsituaties te communiceren en op papier vormden we een goed koppel. 

‘Duitsers gebruiken ander materiaal dan wij’

Hij is een aanvallende speler en ik een verdedigende. Het probleem was zijn gebrek aan snelheid en je tegenstanders buiten dit natuurlijk maximaal uit. Het dubbelspel vraagt zo wie zo veel spelinzicht en je moet ook kunnen improviseren. Opnieuw dus geen succes.” Verliezen is nooit prettig en acht wedstrijden achter elkaar zeker niet. “Ja, dan moet je wel even slikken”, zegt André eerlijk.

Als voorbereiding op kampioenschappen krijgt het spelmateriaal extra aandacht. “De bekleding van een tafeltennisbatje gaat maar beperkt mee. Er zijn verschillende materialen toegestaan en daar moet je op inspelen. Duitsers gebruiken ander materiaal dan wij en dat zorgt voor een ander spel, zowel technisch als tactisch.” Om conditioneel op peil te blijven heeft André voldoende tegenstanders bij zijn club ATTC. “Ik ben bekend met Alphen Vitaal en dat is zeker een aanrader voor mensen die in beweging willen blijven en aan hun conditie willen werken.”

Oudste speler

Met zijn 78 jaar is André de oudste competitiespeler van ATTC. De waardering hiervoor ontbreekt niet: “De jeugd speelt ieder jaar om de ‘André Vrees bokaal’.”

Als zijn gezondheid het toelaat is André volgend jaar opnieuw van de partij op het Europees kampioenschap, dat bij uitzondering twee jaar achter elkaar wordt gespeeld. “In verband met corona is een jaar overgeslagen en dat wordt in Noorwegen ingehaald. Het is mooi te combineren met een vakantie. Ik geniet er al bij voorbaat van”, zegt hij afrondend. 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Vrijwilliger bij Repair Café: ‘Het is een uitdaging om dingen te repareren’ Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Boskoopse Braderie ondanks wisselvallig weer drukbezocht Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
‘Wethouder Schotanus opent calorieëntrap bij Aquarijn’ Nieuws 23 sep, 16:12
Afbeelding
Diverse activiteiten in Wijkcentrum Swaenswijk Cultuur 23 sep, 16:01
Afbeelding
Zelfbewoningsplicht in Alphen is ingevoerd Nieuws 23 sep, 15:21
Afbeelding
Groen Klimaatplein is geopend Nieuws 23 sep, 15:10
Afbeelding
Gemeente Alphen investeert in groen: plant een klimaatbos langs de N11 Nieuws 23 sep, 14:45
Afbeelding
Persbericht: Hogeschool gaat proberen politieke participatie te vergroten Politiek 23 sep, 14:18
Afbeelding
Alphense Jaarmarkt groot succes: zo was het evenement Nieuws 22 sep, 10:25
Afbeelding
Pompoenfestival Boskoop: vier de herfst! Cultuur 21 sep, 11:07
Afbeelding
Joodse Alphenaren krijgen een herdenkingsteken met struikelstenen Nieuws 21 sep, 10:10
Afbeelding
Voorstelling Breeknacht in Castellum Cultuur 21 sep, 09:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief