Bardame Zoë van Santen (23) met haar baas Johan van der Wilt (65) in Café Gouwezicht: 'Ik weet niets van voetbal, maar vind het wel gezellig zo met de gasten'.
Bardame Zoë van Santen (23) met haar baas Johan van der Wilt (65) in Café Gouwezicht: 'Ik weet niets van voetbal, maar vind het wel gezellig zo met de gasten'. (Foto: Morvenna Goudkade)

WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’

Sport

REGIO - Het WK voetbal is begonnen! Op 20 november ging het van start. Anders dan andere jaren, want in de winter en omgeven door schandalen. Veel mensen vinden het lastig hoe ermee om te gaan. Maar onder het motto: we hebben niks met Qatar, maar wel met voetbal, lijkt de belangstelling wel toe te nemen. Al moet de echte uitbundigheid nog komen.

Morvenna Goudkade

Maandag 21 november, aan het einde van de middag. In Café Gouwezicht in Boskoop zitten zo’n 20 voetballiefhebbers voor een scherm. Het kroegje is normaal niet open op maandag, maar kroegbaas Johan van der Wilt (65) besloot toch gezamenlijk wedstrijd kijken aan te bieden. “Het zijn allemaal vaste gasten die er nu zijn”, zegt Van der Wilt, die wat voetbalvaantjes en ballonnen heeft opgehangen. Hij heeft zich in oranje uitgedost, net als de gasten. “Ik zie wel dat het nog op gang moet komen, de sfeer, de beleving rond het WK”, zegt de kroegbaas. “Het leeft gewoon nog niet echt, niet zoals anders. Maar dat kan zomaar veranderen. Als Nederland door de voorrondes komt, wordt het anders.”

Liefhebber

Van der Wilt is zelf voetballiefhebber en wilde het WK niet zomaar voorbij laten gaan. Bardame Zoë van Santen (23) tapt intussen biertjes en schenkt cola in. De goedlachse blondine ‘weet niets van voetbal’, zegt ze. “Maar ik vind het wel gezellig, zo met de gasten.” Van Santen is in het dagelijks leven manager service bij Albert Heijn, maar helpt regelmatig een handje mee bij Gouwezicht. Haar supermarkt is voetbalsponsor van de KNVB en heeft een actie met oranje stickers en kortingskaartjes voor het Huis van Oranje in de Johan Cruijff Arena. 

Intussen mopperen de bezoekers in Gouwezicht vooral op het spel van Oranje, dat met 0-0 rust. De stemming knapt flink op van twee goals in de tweede helft, waardoor het uiteindelijk 2-0 voor Nederland is.

Kleinschalig

Op veel plekken in de regio is, kleinschalig, gezamenlijk naar het voetbal gekeken, zoals bij Alle Hens en de Esports Game Arena in Alphen. “Wij zenden alle wedstrijden uit”, vertelt medewerker Tobias. “Je kijkt hier op allemaal verschillende schermen. Normaal zijn we maandag dicht, maar voor het WK waren we wel geopend. Een mannetje of twintig heeft hier de eerste wedstrijd van Oranje gekeken. Het was niet heel druk, maar wel gezellig.” Niet alle horeca doet mee: eerder al werd bekend dat Hendrick’s Pub in Alphen het WK boycot. Eigenaar Mike Schuurman heeft principiële bezwaren tegen de gang van zaken rond het toernooi in Qatar, zoals de vele doden tijdens de bouw van de stadions. Naamgenoot Mike Verweij in Boskoop uitte zijn ongenoegen op sociale media over het dreigement van de FIFA om het dragen van de OneLove band te bestraffen met een gele kaart. “Mijn vlaggetjes zijn weg”, schreef de Boskoper, die de bemoeienis met het wedstrijdverloop door de FIFA ‘werkelijk te gek en achterlijk’ noemt. Het WK is dus behoorlijk omstreden, al weerhoudt dat veel mensen niet om toch te kijken. Toch is het nog niet zo uitbundig als vanouds, ziet ook Nick Scholten (23). Hij komt uit een zeer voetbalminnende familie, bij wie normaal het hele huis, de straat en de buurt oranje kleurt. “Het huis is wel versierd”, vertelt Scholten. “Dat heeft mijn moeder gedaan. Maar verder is het allemaal wat minder. Die verhalen over de arbeiders die als slaven werden behandeld, dat houdt ons wel een beetje tegen.”

Afbeelding
'Veldrijden vind ik het allerleukst, dat staat op één' Nieuws 6 feb, 12:26
Afbeelding
Inzameling Voedselbank: 'Bijna iedereen doneert' Nieuws 6 feb, 12:18
Afbeelding
Ode aan Dire Straits in Theater Castellum Cultuur 6 feb, 11:18
Afbeelding
Poëtische Valentijnswandeling maken in het centrum van Alphen Cultuur 6 feb, 11:06
Afbeelding
Klassieker La Dolce Vita bij Parkvilla Cultuur 6 feb, 10:48
Afbeelding
Spullen krijgen nieuw leven in Hazerswoude Nieuws 3 feb, 15:03
Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.