Hilde van IJsclub Otweg mag zich Zuid-Hollands schaatskampioen noemen

Sport
 Hilde Houtzager is Zuid-Hollands schaatskampioen geworden bij de senioren.
Hilde Houtzager is Zuid-Hollands schaatskampioen geworden bij de senioren. (Foto: Aangeleverd)

BOSKOOP - Hilde Houtzager is op 29 januari Zuid-Hollands schaatskampioen geworden bij de senioren. De talentvolle marathonschaatser schreef in de discipline langebaan in De Uithof in Den Haag na een spannende tweestrijd de toernooiwinst op haar naam. De uit Waddinxveen afkomstige studente schaatst voor de Boskoopse IJsclub Otweg.

Zoals met zo veel sporten is het schaatsen onderverdeeld in leeftijdscategorieën. Omdat er bij de neo-senioren (leeftijd 19 tot 22) en senioren (leeftijd 23 tot 38) te weinig dames waren, is alles op één hoop gegooid. Daarom werd Hilde Houtzager als 1ste jaars neo-senior kampioen bij de senioren.

‘Ik slaakte het uit van blijdschap’

Hilde (20 jaar): “Op zaterdag reed ik de 500 en 1500 meter, en ik had een voorsprong opgebouwd van drie seconden. Op zondag reden we de 3 kilometer, en in de laatste tussenronde was er van de drie seconden voorsprong nog maar één over. Toch had ik het gevoel dat ik had gewonnen toen ik over de finish kwam.” 

Nek-aan-nekrace

Het bleef een nek-aan-nekrace en de Waddinxveense wilde de uitslag eerst nog zwart op wit zien. Maar het verschil van één seconde bleef staan, en daarmee won Hilde de gouden medaille. “Toen ik het zeker wist, was ik heel blij, en ik slaakte het uit van blijdschap. Mijn vader zag ik juichend aan de kant staan. Na de wedstrijd ben ik eerst in de kleedkamer even bijgekomen. Daarna heb ik in de kleding van de club de medaille in ontvangst mogen nemen op het podium.”

Ze vervolgt: “Toen ik thuis kwam was ik ontzettend moe, en ben ik meteen gaan slapen. Doordat ik de week erop een tentamenweek had, en mijn zusje een danswedstrijd had gewonnen, hebben we het helaas nog niet echt gevierd. Maar misschien komt dat nog.”

‘Door de drukte heeft Hilde het nog niet echt kunnen vieren’

Vriendinnenrivaliteit

De rechtstreekse tegenstander van Hilde was een bekende: ze trainen vaak met elkaar. “Voor de wedstrijd begon was er echt een vriendinnenrivaliteit. In de kleedkamer waren we elkaar al een beetje aan het opjutten, wie er nou eerste of tweede zou worden. Uiteindelijk reed zij nog een persoonlijk record, en ik ben dan ook heel blij voor haar. Ik helaas niet, maar heb dan weer wel het toernooi gewonnen!”, zegt ze trots.

Studente

Naast het schaatsen is ze ook tweedejaars biologiestudent in Leiden. De studie vergt veel contacturen, en het is soms lastig om genoeg tijd te vinden voor haar hobby. Toch traint ze drie keer per week, en in het weekend is ze tijdens de wedstrijden ook uren op de schaatsbaan te vinden. Extra bijzonder is dat Hilde van origine marathonschaatser is, dat maakt de overwinning nog specialer. 

Vieren

Door de drukte heeft Hilde het nog niet echt kunnen vieren. Maar als haar tentamenweek goed is gegaan, dan doet ze dat misschien alsnog.

Hilde schaatst bij IJsclub Otweg.