Sem Spruit pakt goud op Talentendag

Sport
Sem Spruit samen met zijn coach Wendy Breedijk.
Sem Spruit samen met zijn coach Wendy Breedijk. (Foto: Focus by Hanneke )

ALPHEN - Het Alphense schaats- en skeelertalent Sem Spruit, Talentgroep Noord KNSB Zuid-Holland, stond afgelopen aan de start van de NSSV Talentendag in Utrecht. Hiervoor waren alle snelste schaatstalenten in de categorie C1 en C2 uitgenodigd om tegen elkaar te racen. In dit zelfde weekend streden de senioren op het ijs van Thialf om de nationale titels. Veel grote namen die nu in top schaatsploegen zijn opgenomen stonden ook ooit aan de start van deze Talentendag. 

Op twee afstanden lieten de talenten zien wie op dit moment het snelste talent van Nederland is in zijn/haar categorie. Op de 500 meter ging Spruit de strijd aan met Berend Lange, die hij 0,07 sec voor moest laten gaan. Spruit klokte een 39,79 en werd 2de. De snelste opening wist hij wel te pakken met 10.7, niet onbelangrijk bij een sprintafstand. Helaas was zijn grootste concurrent en vriend Philip Diniz ten val gekomen. 

“Ik ben zeker even langs Philip gegaan en baal voor hem, maar uiteindelijk gaat de focus weer op mijn volgende race”, aldus Sem. Zijn coach, Wendy Breedijk, speelt een grote rol in de sportieve en mentale begeleiding van dit jonge talent. Immers: het is niet alleen maar hard racen en de juiste techniek bijbrengen. Zij maakt zich enorm hard voor de juiste wedstrijdvoorbereiding, in de vorm van een race plan, en het mentaal begeleiden. Dit is echter niet de eerste Spruit die coach Breedijk onder haar vleugels heeft. Zijn broer Daan Spruit heeft ook mooie successen bereikt met haar als coach. De twee broers hebben hun eerste stappen op het ijs gezet als lid van de Alphense vereniging STC De Rijnstreek. 

Goud

Op de 1500 meter wist Sem de 1ste plek te pakken met een tijd van 2.02.22. Een overwinning die mooi goud opleverde ook voor het eindklassement. Zo won Spruit dit weekend de Talentendag in de categorie C2. Tevens wist hij zich hiermee te plaatsen voor het NK Allround Junioren C op 25 februari. Naast Sem stond ook Ymke Wubben, C2, KNSB Opleidingsploeg Zuid-Holland, met brons op het podium.