Twee explosies vannacht: Osdorp en Amsterdam Oost

112-nieuws
Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

OSDORP - Bewoners in Osdorp en Oost zijn in afgelopen nacht, van dinsdag op woensdag 18 oktober, geconfronteerd met excessief geweld. Op twee verschillende locaties in de stad is een explosief afgegaan. Hierbij raakte gelukkig niemand gewond. De recherche heeft de zaken afzonderlijk in onderzoek en zoekt getuigen.

Rond 01.45 uur kwam de melding bij de politie van een harde knallen op het Ladogameerhof binnen. Uiteindelijk bleek sprake van een explosie bij de centrale toegangsdeur van een appartementencomplex. Hierbij is schade ontstaan aan de toegangsdeur.

Tweede explosie

Ruim drie uur later, zo rond 5.00 uur, volgde een tweede explosie aan de andere kant van de stad. Voor de deur van een viswinkel aan de Molukkenstraat klonk een harde knal. Door de explosie is een ruit vernield. Op beide locaties maakten agenten een plaats delict en zetten deze af. Ook kwam het Team Explosieven Verkenning (TEV) ter plaatse en startte de Forensische Opsporing een onderzoek.

Getuigenoproep

De recherche heeft de zaken in onderzoek en kan hulp van getuigen gebruiken. Wie iets heeft gezien voor, tijdens of na één van de explosies, of bijvoorbeeld beeldmateriaal heeft afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s, wordt gevraagd contact op te nemen met de recherche. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
 

Explosies

Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt

Bij verdachte situaties vraagt de politie deze te melden. Dat kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.