Een stille kracht krijgt een boom in Nieuw-West

Algemeen
Boomplantdag 2017 met de toenmalige stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud en winnares van dat jaar Sylvia van Eer.
Boomplantdag 2017 met de toenmalige stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud en winnares van dat jaar Sylvia van Eer. (Foto: )

NIEUW-WEST - Voor de twaalfde keer organiseert stadsdeel Nieuw-West het evenement ‘Boom van Verdienste’ om de vrijwilliger van het jaar in het zonnetje te zetten. Een lange rij bomen aan de Laan van Verdienste maakt duidelijk dat Nieuw-West vele actieve vrijwilligers kent. Aanmelden kan tot 15 december.

Stille krachten zijn het. Vrijwillig steken ze de handen uit de mouwen en staan ze klaar voor hun medemens. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Goede daden moet je belonen vindt het stadsdeel en besloot in 2009 een nieuwe prijs in het leven te roepen.

Nog groener stadsdeel

Het idee kwam van Peter Moerman, indertijd raadslid van de lokale partij LSG. “Het groenste stadsdeel van Amsterdam zou het groenste stadsdeel niet zijn als ze ook niet een prijs heeft die bijdraagt aan een nog groener stadsdeel,” vond Moerman en verbond een boomplantmoment aan de eervolle benoeming. Het idee werd omarmd en jaar na jaar worden sindsdien vrijwilligers aangemeld door buurtgenoten die vinden dat zij dat hebben verdiend. Allemaal stille krachten die niet eerder (media)aandacht en waardering ontvingen.

Aandacht

Dat niet iedere vrijwilliger daar op zit te wachten, bleek al meteen het eerste jaar toen de winnaar niet op de uitreiking verscheen, omdat hij de aandacht en prijs niet nodig vond. Vrijwilligerswerk doe je immers niet voor de buitenwacht, was de gedachte. Maar verdient wel een prijs of bedankje, vindt de jury die elk jaar zich over de vele aanmeldingen buigt. “Dat mensen zich belangeloos voor anderen inzetten, mag zeker beloond worden,” aldus jurylid/ buurtbewoner Sandra de Bood.Vele soorten vrijwilligers passeerden afgelopen jaren de revue. Van de boodschappen-voor-anderen-doeners en de alles-regelaars tot de buurtpromotors en zij die ál-tijd klaar staan voor hun medemens. Ze helpen bij de Voedselbank, richten buurthuiskamers, rijden buren naar de kerk, koken voor hen, zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen, organiseren busreizen of bingomiddagen, voeren acties voor een betere buurt, maken de buurt schoner of geven computerles aan senioren. Met - normaal gesproken - gebak, applaus, mooie woorden, bloemen, een oorkonde, eeuwige roem en dus een boom worden zij een keer in het zonnetje gezet.

Laan van Verdienste

Al die bomen hebben inmiddels een behoorlijke Laan van Verdienste opgeleverd naast de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) in het Sloterpark. Na de bekendmaking tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2021 wordt in maart tijdens de Nationale Boomfeestdag de benoeming in groen verzilverd en is Nieuw-West weer een stukje groener.
Kent u in Nieuw-West iemand die zich vrijwillig inzet en wel eens in het zonnetje mag worden gezet? Meld hem of haar voor 15 december aan via boomvanverdienste.SDNW@amsterdam.nl of via een WhatsApp-bericht aan Fatima Meziani: 06 - 2874 2934. Zie www.amsterdam.nl/nieuws-nieuw-west/boom-verdienste voor de spelregels.

Shirley Brandeis