Vaccineren start 18 januari in de RAI

Algemeen
Het vaccineren van tegen het coronavirus gaat beginnen.
Het vaccineren van tegen het coronavirus gaat beginnen. (Foto: Pixabay | Liz Masoner)

AMSTERDAM - De GGD Amsterdam gaat vanaf 18 januari zorgpersoneel van de regio Amsterdam Amstelland vaccineren. Het gaat om medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Dat gebeurt in de RAI. Naast de teststraten komt daar een vaccinatielocatie.
Nederland krijgt vanaf deze week 164.775 vaccins per week. Het plannen van de vaccinaties door de GGD’en hangt af van de exacte leverdata en volumes van het vaccin. Verwacht wordt dat alle mensen uit de genoemde groepen half maart 2021 gevaccineerd zijn. De GGD Amsterdam gebruikt voor het prikken in de eerste fase eigen personeel.

Zorgmedewerkers krijgen via hun werkgever een uitnodiging. Zij kunnen vanaf 4 januari via een landelijk nummer een afspraak maken voor de vaccinatie. Medewerkers kunnen kiezen op welke locatie in Nederland zij gevaccineerd willen worden, aan de hand van de beschikbaarheid.

Als eerste zijn de medewerkers van de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg aan de beurt. Dit heeft het ministerie van VWS besloten omdat het vaccin van Pfizer, dat als eerste beschikbaar is, in grote verpakkingen geleverd wordt en heel koud moet worden bewaard. Dit vaccin is dus niet geschikt om op veel locaties, zoals verpleeghuizen en instellingen, tegelijk toe te dienen. De zorgmedewerkers worden daarom op centrale locaties gevaccineerd.

Goed regelenNederland begint op 8 januari met vaccineren. Vanaf 18 januari gaan alle GGD’en op 25 locaties de genoemde groepen uit het zorgpersoneel vaccineren. De periode tot 18 januari wordt gebruikt om het proces goed te regelen.

De grootschalige vaccinatiecampagne start later in 2021. Dit bereidt de GGD Amsterdam voor. Er wordt koeling en opslagruimte georganiseerd, geïnventariseerd welke locaties geschikt zijn voor vaccinatie: kleine, middelgrote en grote locaties op goed bereikbare plekken, er wordt een pool van mensen opgezet die kunnen vaccineren, administreren, de weg wijzen, medische verantwoordelijkheid dragen en meer.Ze hebben extra persoonlijke beschermingsmiddelen en andere spullen ingekocht.