Flabbergasted Jorine van Hooijdonk vrijwilliger van het jaar

Algemeen
Voor Jorine van Hooijdonk wordt aan de Laan van Verdienste in het Sloterpark een Boom van Verdienste met haar naam erbij geplaatst.
Voor Jorine van Hooijdonk wordt aan de Laan van Verdienste in het Sloterpark een Boom van Verdienste met haar naam erbij geplaatst. ((Foto: Facebook))

NIEUW-WEST - Uit tien inzendingen de meest aansprekende kiezen. Het was geen gemakkelijke klus voor de jury van de vrijwilligersprijs in Nieuw-West. Emre Ünver (stadsdeelvoorzitter), Hans Staphorsius (stichting De Brug), Sandra Brandeis (bewoner Slotermeer) en Netty Sterrenburg (vrijwilligerscentrale Amsterdam) bogen zich over de fraaie aanmeldingen. Keer op keer lazen zij vol bewondering wat bewoners allemaal doen voor hun medemens. Met een Boom van Verdienste toont het stadsdeel haar waardering voor deze belangeloze inzet van eigen burgers.

Geen gemakkelijke klus

Nico, Rob, Sumadi, Leo, Ronald, Abdelhafid, Jorine, Frank, Cees en Els zijn actieve buurtbewoners. Belangeloos maaien zij het gras van Sportpark de Eendracht (Frank), doen zij verslag van de lokale politiek (Cees), zijn zij voorzitter van de winkeliersvereniging Belgiëplein (Leo), werken zij samen aan een schonere Aker (Ronald), helpen zij buurtbewoners met vragen en problemen (Els), verbinden zij met oog voor de behoefte van de ander (Sumadi), slaan ze bruggen tussen werelden (Abdelhafid), organiseren zij activiteiten voor ouderen (Rob) of ploggen ze in hun wijk (Nico). Overigens, ploggen is het verzamelen van zwerfvuil terwijl men hardloopt.

Goud voor de buurt

“Dit is maar een hele kleine greep uit de vele dingen die hij doet,” schreef de ene bewoner over de buurtgenoot die hij voor de Vrijwilligersprijs aanmeldde. “Deze bewoner is goud voor de buurt,” schreef een ander. Of: “Ik zou niemand anders weten die zo’n eer zou moeten toekomen”. De aanbevelingen waren even mooi, de taak voor de jury lastig. Toch kwam er een top drie en werd het afgelopen maandag tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie spannend voor Rob Spithorst, Jorine van Hooijdonk en Abdelhafid el Onsri.

Een stille kracht

Rob is volgens buurtbewoner Angelique, die hem aanmeldde, goud voor de buurt. “Ik woon tegenover buurthuis De Dichter in Slotermeer en zie met eigen ogen hoe hij zich inzet,” aldus Angelique. Een stille kracht in de Dichtersbuurt, zo wordt Rob omschreven, die vanuit de eerdergenoemde buurthuiskamer veel doet voor met name de ouderen in de buurt. “Rob helpt mensen die het moeilijk hebben, geeft ze extra aandacht waar dat nodig is, organiseert bingomiddagen, klaverjasbijeenkomsten, knapt tuintjes op, regelt vloerbedekking voor wie op karton woont, heeft een luisterend oor en zeker in coronatijd bleef hij in de weer om mensen even blij te maken.” En dat is volgens Angelique nog maar een hele kleine greep uit de vele dingen die hij doet.

Een aanpakker

“Jorine is de motor achter zoveel initiatieven en vrijwillige acties in Nieuw-West,” vertelt buurtbewoonster Marit namens ‘alle buurtbewoners van het Noorderhof in Slotermeer’. “Ze bedenkt het, maar voert het ook uit. Een echte aanpakker dus.” En dan volgt een kleine greep uit al het aanpakken: Jorine houdt de buurt schoon, prikt samen met Gemmie en Jan iedere zondag plastic. Ze heeft afgelopen zomer extra afvalcontainers gekocht met het geld van een inzamelingsactie in het Noorderhof om het Sloterpark schoner te houden. Ze motiveert iedereen mee te helpen (zonder dat je het als een plicht of druk ervaart), zit mede achter het initiatief van herbruikbare tassen op de markt van Plein ’40-’45, zet zich in voor asielzoekers en minderbedeelden met speelgoed- en voedselacties, is vrijwilliger bij het Van Eesteren Museum, steunt medebewoners door te koken of de hond uit te laten en zo voort en voort. Marit: “Het wordt tijd dat het stadsdeel en wij als buren Jorine eens daar goed voor gaan bedanken.”

Een brug

“Abdelhafid is het gezicht van stichting Marhaba,” vertelt gebiedsmakelaar Fouad, die de bewoner de prijs graag zou toekennen. “Hij heeft in Geuzenveld een belangrijke rol voor bewoners van Marokkaanse afkomst. Abdelhafid slaat met de organisatie van activiteiten een brug tussen verschillende bewoners.” Ook in coronatijd ging de genomineerde bewoner door. En deed nog zoveel meer. “Adbelhaifd organiseert ook gezondheids- en voorlichtingsbijeenkomsten en geeft sport- en computerlessen.” Voor de jury genoeg redenen ook hem bij de laatste drie te plaatsen.

En de winnaar is…

Flabbergasted was winnares Jorine van Hooijdonk, die een kleine jurydelegatie opeens aan haar deur had tijdens de online bijeenkomst. Zij werd uitgekozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2020. Op Nationale Boomplantdag, op 17 maart 2021, wordt aan de Laan van Verdienste in het Sloterpark een Boom van Verdienste met haar naam erbij geplaatst.

Nog meer bomen

Omdat het een speciaal jaar is, reikte stadsdeelvoorzitter Ünver nog twee boomprijzen uit. Allereerst een boom van Barmhartigheid en Solidariteit. “Dit was een jaar waarin veel van onze bewoners op zijn gestaan om een ander te helpen, ook als ze het zelf zwaar hadden. Deze boom staat voor al die Amsterdammers die anderen vaak in stilte iets hebben toegeschoven of een luisterend oor boden,” aldus Ünver. De derde is een ‘Samen voor een Schone Stad’-boom ter ere van iedereen die de openbare groene ruimtes beschermt en zuivert van een van de grootste ergernissen: afval. Ünver: “Door corona zijn we meer dan ooit toegewezen op onze prachtige grote groene juweeltjes in Nieuw-West. Veel inwoners steken hun handen uit de mouwen om dit op te ruimen. We zien jullie en danken jullie met deze boom.”

Shirley Brandeis