Vanuit Station Wildeman: Soep Support voor de buurt

Algemeen
Jongeren van Studiezalen brengen soep rond.
Jongeren van Studiezalen brengen soep rond. ((Foto: aangeleverd))

NIEUW-WEST - Door heel Nieuw-West wordt met warme soep of een lekkere maaltijd aandacht gegeven aan zij die dat nu zo nodig hebben. In de Wildeman- en Blomwijckerbuurt en de Reimerswaalbuurt in Osdorp gaan buurtbewoners en studenten van VoorUit op pad met deze zogenoemde Soep Support. Community Builder Stascha Nelis vertelt vanuit de plek waar het allemaal vandaan komt, Station Wildeman.

Middenin de coronacrisis opende een nieuwe plek in de buurt haar deuren. Met Station Wildeman, in het gebouw van de vroegere Kraemerschool aan de Nieuwe Laan 34, achter de Aldi, hebben bewoners er een nieuwe plek bij om samen te zijn en vooruit te komen. Zo vult het jongerencentrum Homebase straks de hele tweede verdieping, opent Fysiotherapie Osdorp op 1 februari haar deuren op de eerste verdieping en hebben creatieve ouderen van het Nivon reeds hun nieuwe plek op de begane grond. Om er maar een paar te noemen. Je kunt er binnenkort ook terecht voor taalles bij Toptaal, klussen binnen een traject van de Werkbrigade, op taal- of stage-spreekuur komen bij het WijkPraktijkTeam, een deel van de noodopvang van de school komt er in het lokaal van IKC Het Talent en momenteel kun je er dus soep afhalen of laten bezorgen.

Ondernemer hub

“Door de huidige omstandigheden kunnen we helaas geen mensen hier verwelkomen. Alleen hulpverleners mogen één op één met een bewoner afspreken,” begint Stascha Nelis, vanuit de gemeente gedetacheerd bij stichting SamenWonen-SamenLeven, haar verhaal over de mooie plek in de wijk. “Er bleek echt behoefte te zijn aan een plek met buurtvoorzieningen. We zitten al helemaal vol.” Ze kijkt uit naar de verbouwing, waarmee het gebouw over een jaar onder andere een mooie entree aan de zuidkant zal krijgen. En ze kijkt uit naar nog meer samenwerkingen, onder andere met carnavalsvereniging D’Osseknarren en de ondernemers die er na de verbouwing in een zogenoemde ondernemershub hun plek zullen vinden. Nelis: “Zo’n ondernemershub is een goede manier om startende ondernemers betaalbare ruimte én ondersteuning te bieden bij het opstarten van een eigen bedrijf. Dat kan ook een goede economische impuls geven aan de buurt.”

Hart onder de riem

In de huidige lockdown is er nu vooral soep te halen. Nelis: “Ik zag in andere wijken en gemeentes dat er soep werd uitgedeeld. Ik weet ook dat ouderen nu niet graag de deur uit gaan en het voor velen een ongezellige tijd is met weinig contacten. En in deze buurt wonen veel ouderen. Als ze dan niet naar ons toe kunnen komen, komen we naar hen toe. Met soep.” En dat gebeurt dankzij een mooie samenwerking met koksopleiding Koks op Maat, waar men iedere week een heerlijke soep maakt. Via de Protestantse Diaconie, Combiwel, studenten van VoorUit, vrijwilligers uit de buurt en jongeren van Studiezalen wordt de soep thuisbezorgd of opgehaald bij Station Wildeman. Nelis: “Zo steken we elkaar een hart onder de riem en blijven we met elkaar in contact in deze moeilijke tijd.”
Maar liefst honderd halve literbakken soep komen zo bij bewoners terecht. Nelis: “Het is meer dan een kop soep. Het is ook aandacht, een praatje, laten weten dat er iemand is die aan je denkt. We krijgen terug dat de soep heerlijk smaakt en het initiatief erg wordt gewaardeerd.”

Ook behoefte aan een kop soep? Mail of bel dan met Stascha Nelis via s.nelis@sw-sl.nl/ 06 22343289.

Shirley Brandeis