Jongeren van Studiezalen brengen soep rond.
Jongeren van Studiezalen brengen soep rond. ((Foto: aangeleverd))

Vanuit Station Wildeman: Soep Support voor de buurt

Algemeen

NIEUW-WEST - Door heel Nieuw-West wordt met warme soep of een lekkere maaltijd aandacht gegeven aan zij die dat nu zo nodig hebben. In de Wildeman- en Blomwijckerbuurt en de Reimerswaalbuurt in Osdorp gaan buurtbewoners en studenten van VoorUit op pad met deze zogenoemde Soep Support. Community Builder Stascha Nelis vertelt vanuit de plek waar het allemaal vandaan komt, Station Wildeman.

Middenin de coronacrisis opende een nieuwe plek in de buurt haar deuren. Met Station Wildeman, in het gebouw van de vroegere Kraemerschool aan de Nieuwe Laan 34, achter de Aldi, hebben bewoners er een nieuwe plek bij om samen te zijn en vooruit te komen. Zo vult het jongerencentrum Homebase straks de hele tweede verdieping, opent Fysiotherapie Osdorp op 1 februari haar deuren op de eerste verdieping en hebben creatieve ouderen van het Nivon reeds hun nieuwe plek op de begane grond. Om er maar een paar te noemen. Je kunt er binnenkort ook terecht voor taalles bij Toptaal, klussen binnen een traject van de Werkbrigade, op taal- of stage-spreekuur komen bij het WijkPraktijkTeam, een deel van de noodopvang van de school komt er in het lokaal van IKC Het Talent en momenteel kun je er dus soep afhalen of laten bezorgen.

Ondernemer hub

“Door de huidige omstandigheden kunnen we helaas geen mensen hier verwelkomen. Alleen hulpverleners mogen één op één met een bewoner afspreken,” begint Stascha Nelis, vanuit de gemeente gedetacheerd bij stichting SamenWonen-SamenLeven, haar verhaal over de mooie plek in de wijk. “Er bleek echt behoefte te zijn aan een plek met buurtvoorzieningen. We zitten al helemaal vol.” Ze kijkt uit naar de verbouwing, waarmee het gebouw over een jaar onder andere een mooie entree aan de zuidkant zal krijgen. En ze kijkt uit naar nog meer samenwerkingen, onder andere met carnavalsvereniging D’Osseknarren en de ondernemers die er na de verbouwing in een zogenoemde ondernemershub hun plek zullen vinden. Nelis: “Zo’n ondernemershub is een goede manier om startende ondernemers betaalbare ruimte én ondersteuning te bieden bij het opstarten van een eigen bedrijf. Dat kan ook een goede economische impuls geven aan de buurt.”

Hart onder de riem

In de huidige lockdown is er nu vooral soep te halen. Nelis: “Ik zag in andere wijken en gemeentes dat er soep werd uitgedeeld. Ik weet ook dat ouderen nu niet graag de deur uit gaan en het voor velen een ongezellige tijd is met weinig contacten. En in deze buurt wonen veel ouderen. Als ze dan niet naar ons toe kunnen komen, komen we naar hen toe. Met soep.” En dat gebeurt dankzij een mooie samenwerking met koksopleiding Koks op Maat, waar men iedere week een heerlijke soep maakt. Via de Protestantse Diaconie, Combiwel, studenten van VoorUit, vrijwilligers uit de buurt en jongeren van Studiezalen wordt de soep thuisbezorgd of opgehaald bij Station Wildeman. Nelis: “Zo steken we elkaar een hart onder de riem en blijven we met elkaar in contact in deze moeilijke tijd.”
Maar liefst honderd halve literbakken soep komen zo bij bewoners terecht. Nelis: “Het is meer dan een kop soep. Het is ook aandacht, een praatje, laten weten dat er iemand is die aan je denkt. We krijgen terug dat de soep heerlijk smaakt en het initiatief erg wordt gewaardeerd.”

Ook behoefte aan een kop soep? Mail of bel dan met Stascha Nelis via s.nelis@sw-sl.nl/ 06 22343289.

Shirley Brandeis

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Afbeelding
Win tickets voor Strandfestival Zand! Algemeen 1 aug, 09:00
Afbeelding
Nieuwe Hemweg tijdelijk afgesloten Algemeen 30 jul, 11:31
Afbeelding
Winkelcentrum Nieuw-Sloten wordt vernieuwd Algemeen 29 jul, 13:22
Afbeelding
Jonge reporters van de Mediaclub Amsterdam Nieuw-West aan de slag Algemeen 29 jul, 10:52
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief