1610 punten en gewonnen.
1610 punten en gewonnen. ((Foto: Brandeisfotografie via Zoom))

Online Nieuwjaars Quiz: Wie weet (bijna) alles over Plein ’40-’45?

Algemeen

NIEUW-WEST - Hoeveel kramen passen er op Plein ’40-’45? Welke organisatie zat vroeger in het stadsdeelkantoor? Hoeveel bewonersplannen werden er in 2019 ingediend voor een stukje buurtbudget? Presentatrice Annemarie Libbers uit Slotermeer praatte de online Nieuwjaarsquiz Plein ’40-’45 vorige week donderdag vrolijk aaneen. De deelnemers moesten soms diep in hun geheugen graven.

Druivensap zat erin, tapenade ook en kaas en meer. Het tasje dat speciaal voor de quiz was samengesteld door de organisatie toonde het scala aan ondernemers dat Slotermeer rijk is. Vele marktkooplieden deden een culinaire duit in het tasje. We zitten dan wel in lockdown, komen minder de deur uit en grote bijeenkomsten zijn iets uit een ver verleden, maar online kunnen we het toch gezellig maken.

Mankementjes

Dat dat gepaard gaat met de inmiddels gebruikelijke technische mankementjes nemen we inmiddels al voor lief. Het blijkt ook een goede ijsbreker om je mededeelnemer er met gebarentaal op te wijzen dat ie moet ‘unmuten’. En de extra minuten die de techniek nodig had, was een mooi moment om even uit te wisselen hoe lang je in Slotermeer woont of hebt gewoond.

Elke milliseconde

Wie er nu woont of vanuit interesse of werk zich in Slotermeer heeft verdiept, zou toch met gemak drie rondes vol vragen kunnen beantwoorden. Maar de organisatie maakte het niet eenvoudig en zocht naar diepgaande kennis van de buurt. Want (doet u even mee) wat was er eerder op het plein: het gebouw waar nu het stadsdeelkantoor zit, het winkelcentrum, de markt of het café? Graag zo snel mogelijk beantwoorden, want ook elke milliseconde telde bij deze quiz. En wat stelt het bronzen beeldje naast de Jumbo voor (een verzetsheld, een boer, een arbeider of een atleet)? En in de ronde actueel: hoe heet de fontein naast het plein?

Fraudepoging

De meeste juiste - en ook de snelst ingetoetste - antwoorden kwamen van Imane Valk (12), die sinds vier jaar aan het plein woont en zich al snel als betrokken buurtbewoner ontwikkelde, onder andere met de oprichting van Jong Plein ‘40-’45.

Een terechte winnaar met veel buurtkennis, die zich overigens niet liet afleiden door storende belletjes van een mededeelnemer die haar probeerde te ontregelen. De fraudepoging (met een knipoog, mensen) kwam na afloop aan het licht, maar kon niet verhinderen dat de jonge alleskenner won. En zo kwam de eerste prijs, een verrassingsdoos met lekkers van Serifoglu, goed terecht. Ook bij de nummer twee overigens, Imane’s moeder.

De antwoorden van de vragen in dit artikel zijn: 150, de vakbond, 253, de markt, een arbeider en de Vrijheidsfontein.

Shirley Brandeis


Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Bureau Postjesweg winnaar New WeSter cultuurprijs 2022 Algemeen 22 sep, 09:08
Afbeelding
Nieuwe proef met preventief fouilleren op wapens ook in Nieuw-West Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:35
Afbeelding
Tips voor het schrijven van een knallende vacature Algemeen 20 sep, 16:05
Afbeelding
Binnenkort stemmen op 328 plannen voor Buurtbudget Algemeen 20 sep, 08:17
Afbeelding
Gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten onthuld Algemeen 19 sep, 12:39
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Amsterdam Algemeen 19 sep, 08:48
Afbeelding
Provincie stelt geld beschikbaar voor de Amstelscheg Algemeen 18 sep, 12:18
Afbeelding
Aanstaande zondag: Jaarmarkt Slotermeer op Plein ‘40-’45 Algemeen 16 sep, 16:33
Afbeelding
Femke Halsema onthult gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten Algemeen 16 sep, 14:40
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlught Algemeen 15 sep, 15:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief