Drie vrijwilligers met een boom vereeuwigd in Sloterpark

Algemeen
Ronald Mauer met Imane Valk, Amsterdammertje van het Jaar 2020.
Ronald Mauer met Imane Valk, Amsterdammertje van het Jaar 2020. (Foto: (Foto's: Pr))

NIEUW-WEST - De boom van Verdienste, het is een traditie van stadsdeel Nieuw-West, als dank voor een specifieke vrijwilliger die zich heeft ingezet voor het stadsdeel. De twaalfde editie is anders dan andere, niet één maar drie vrijwilligers krijgt een boom op hun naam, namelijk Jorine van Hooijdonk, kinderburgemeester Dominic en Imane Valk, Amsterdammertje van het Jaar 2020. De laatste twee kregen de Boom van Barmhartigheid en de Samen voor een Schone Stad Boom.

De bomen staan er al. Op de Nationale Boomfeestdag, op 17 maart 2021,werden ze geplant in het Sloterpark. De Boom van Barmhartigheid en Solidariteit en Samen voor een Schone Stad zijn in het leven geroepen vanwege het bijzondere jaar 2020.

Historische traditie

Tijdens het coronaproof planten van de bomen, hield stadsdeelvoorzitter Emre Ünver een toespraak. “Het is elk jaar weer een eer om hier te mogen staan, op deze plek en met deze historische traditie. Een traditie die dit jaar extra bijzonder is. Ook omdat we drie, in plaats van één, bomen planten. Dat doen we dit jaar eenmalig.”

Initiatief

Ünver begon met de jaarlijkse Boom van Verdienste voor Jorine Hooijdonk, die hij als motor ziet achter het ene na het andere initiatief in Nieuw-West. “Je bedenkt het, maar voert het ook uit. Door jouw zondagse inzamelingsacties zijn er zelfs extra containers om het Sloterpark schoner te krijgen, door alle drukte daar. De herbruikbare tassen voor Plein ‘40-‘45 komen ook van jou en jouw passie stopt niet bij een schoon milieu. Ook ongedocumenteerden en minderbedeelden verblijd je met speelgoed en voedselacties. Een goede buur is beter dan een verre vriend en je buren zijn vol lof, omdat je altijd klaar staat voor een ander. Dat is een kracht van Nieuw-West en zeker ook van jou.” De Boom van Verdienste staat symbool voor alle vrijwilligers in Nieuw-West, die zich inzetten voor een ander.

Barmhartigheid

Amsterdammertje van het Jaar 2020, Imane Valk werd door dagelijks bestuurslid Ronald Mauer voor de Boom van Barmhartigheid toegesporken. Imane Valk weet al sinds haar achtste dat ze de politiek in wil. Als het aan Imane ligt, wordt ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland. Begin dit jaar is Imane uitgeroepen tot Amsterdammertje van het Jaar2020 in de leeftijdscategorie 7 tot en met 12 jaar. Zij is een belangrijke ambassadeur voor de stad en voor Nieuw-West in het bijzonder. Ze is altijd en overal en brengt bij iedere gelegenheid inclusief samenleven onder de aandacht.

Collega bestuurslid Erik Bobeldijk sprak kinderburgemeester Dominic uit Nieuw-West voor de Boom Samen voor een Schone Stad toe. Samen met de kinderraad zorgt Dominic ervoor dat wensen van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Ze stellen een lijst op met onderwerpen die ze belangrijk vinden en denken na over hoe dingen in de stad beter kunnen. Ook komen ze elf keer in het schooljaar bij elkaar.

Erik Bobeldijk met kinderburgemeester Dominic
Emre Ünver met Jorine van Hooijdonk.