Erepenning voor Speeltuin Sloten 100 jarig bestaan

Algemeen
Speeltuin Sloten bestaat 100 jaar.
Speeltuin Sloten bestaat 100 jaar. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST Speeltuin Sloten bestaat 100 jaar en ontvangt daarom donderdag 15 april de bijbehorende Koninklijke Erepenning uit handen van de Commissaris van de Koning van Noord-Holland.

In 1921 kwamen een aantal Slotense winkeliers en zakenlieden bijeen om te overleggen over de inrichting van een veilige speelplaats voor de jeugd. Dat jaar was, ondanks hevige protesten, Sloten geannexeerd door Amsterdam, dat uitbreiding zocht voor de uitdijende bevolking. Daarnaast waren in 1920 de eerste lijndiensten geopend door KLM en de Sloterweg was de enige route van Amsterdam naar de luchthaven.

Ter bescherming

Van alle kanten werd het plattelandsdorp overspoeld door de moderne tijd. Spelen op straat was helaas niet meer mogelijk. De Slotense heren richten een speeltuinvereniging op “ter bescherming van de jeugd”. In clubverband werden al vertelavonden en het Sinterklaasfeest gevierd in het dorpscafé, in afwachting van een terrein voor de speeltuin. Dat terrein werd in 1923 ter beschikking gesteld door de gemeente voor 1 gulden huur.

Bestaan bedreigd

Er zijn veel momenten geweest waarop de speeltuin bedreigd werd in zijn bestaan, maar het heeft intussen alle bestemmingsplannen van de gemeente, geldtekort en ook de vordering door de Duitsers in de oorlog overleefd.

Nog steeds het kloppend hart van Sloten

Dankzij de altijd onbezoldigde bestuursleden en vrijwilligers is de speeltuin en de speeltuinvereniging 100 jaar na dato nog steeds het kloppend hart van Sloten. Met trots dragen zij de erepenning daarom op aan alle bestuurders, alle vrijwilligers en alle leden die zich in die 100 jaar hebben ingezet voor de speeltuin.

Als het aan het huidige bestuur ligt; komt daar nog eens 100 jaar bij.

Voor meer informatie www.speeltuinsloten.nl.