Ad van Dam schrijft vijftien verhalen over lhbtiq'ers.
Ad van Dam schrijft vijftien verhalen over lhbtiq'ers. (Foto: (Foto's: Ad van Dam)

Ad van Dam maakt lhbtiq+ zichtbaar in Nieuw-West

Algemeen

NIEUW-WEST - Ad van Dam woont zo’n 40 jaar in Amsterdam, waarvan 20 in Slotermeer, en met veel plezier. Hij is een bewoner die altijd manieren bedenkt om betrokkenheid en verbondenheid van mensen en gemeenschappen te stimuleren. Hij heeft zich gespecialiseerd in beeldvorming, waarbij stereotype en discriminatie de onderwerpen zijn. Vaak gecombineerd met media. Speciaal voor Westerpost schrijft hij vijftien verhalen over inwoners van Nieuw-West uit de lhbtiq+ gemeenschap in de rubriek ‘Oog in oog met…’. Het doel is om deze groep mensen zichtbaarder te maken in Nieuw-West.

Ad van Dam is onderwijskundige gecombineerd met filmkunde en massacommunicatie. Hij heeft gewerkt als fondsenwerver en projectleider voor culturele organisatie.Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn in het gebied waar je woont

Ad kwam in Amsterdam wonen om zichzelf te kunnen zijn. “Het is alleen jammer dat er zo weinig zichtbaar is van lhbtiq+ in Nieuw-West. Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn in het gebied waar je woont en je verwacht dat je in Amsterdam, de mooiste stad van Nederland, jezelf kunt zijn. Tijdens Pride Amsterdam hangen regenboogvlaggen in het centrum, maar niet in Nieuw-West. Hoe zit dat”, vraagt hij zich af.

Je thuis voelen in het gebied waar je woont, daar streeft de gemeente Amsterdam ook naar. “Het is belangrijk dat lhbtiq+-Amsterdammers zichzelf kunnen zijn, thuis, op het werk en in de wijk. Je kunt ervan uitgaan dat op elke school lhbtiq+-leerlingen zitten, al weet je misschien niet wie dat zijn”, zo meldt de gemeente in de Regenboog-folder. “De gemeente maakt zich ook zorgen op dit punt”, beaamt Ad, die weet dat stadsdeel Nieuw-West blij is met zijn initiatief om mensen te interviewen in Westerpost. ‘’Het stadsdeel is blij met een initiatief van een burger. Ik heb gekozen om de verhalen in Westerpost te publiceren, omdat deze krant huis-aan-huis wordt verspreid, gratis is en dus heel toegankelijk voor mensen.

Aandacht gevraagd

Afgelopen maandag, 17 mei, was het IDAHOBIT, de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Wereldwijd wordt er op en rond deze datum aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. Op deze dag wordt ook seksuele-, gender- en seksediversiteit gevierd. Dit jaar is het thema ‘Spreek je uit’. “Het is belangrijk om je uit te spreken voor de zichtbaarheid, anders word je niet gehoord of gezien’’, omarmt Ad het thema. “Aan het einde van elk interview, voor de rubriek ‘Oog in oog met…’ geef ik de regenboogvlag met de vraag of ze hem zichtbaar durven ophangen. Niet om te provoceren, maar om er blij en trots op te zijn. Het is net zo’n uiting van trots als de Turkse vlag die je hier in de buurt veel ziet hangen of de Ajax vlag.”

Ad is organisator van veel activiteiten in de buurt en in Amsterdam. In Nieuw-West organiseert hij onder andere ontmoetingsavonden met als onderwerp lhbtiq+. “We vertonen op zo’n avond een goeie korte film met een lhbt persoon of onderwerp. Meestal vertel ik eerst zelf iets over de film. We organiseren zo’n bijeenkomst vier keer per jaar en er komen zo rond de 30 mensen op af.” Door corona zijn de bijeenkomsten niet doorgegaan, maar dat is van tijdelijke aard.

Leven vroeger

Om de lhbtiq+-gemeenschap zichtbaarder te maken heeft hij het boekje Roze in Beeld geschreven waarin hij 19 bekende Nederlandse lhbt’ers in de media interviewt over hun leven vroeger, met wie zij zich identificeerden en door wie zij zich lieten inspireren. De rubriek ‘Oog in oog met…’ begint volgende week in deze krant. Inwoners van verschillend allooi, leeftijd, afkomst, beroep, vertellen over hun leven als lhbt’er in Nieuw-West.

Wie ook wil worden geïnterviewd door Ad van Dam kan mailen naar: rozeinbeeld@gmail.com..

Titia HartveltDe Regenboogvlag is gewoon een uiting zoals de Ajaxvlag.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Mundusleerlingen echte schrijvers in ‘Er Was Eens 2022’ Algemeen 5 jul, 07:30
Afbeelding
Kroosharken voor een drankje Algemeen 4 jul, 09:00
Afbeelding
‘Fit op jouw manier’ talkshow uit Nieuw-West over veranderingen in eetpatroon Algemeen 3 jul, 09:39
Afbeelding
A10 Zuid elf dagen dicht door werkzaamheden Algemeen 3 jul, 09:26
Afbeelding
De Bretten krijgt een nieuwe speeltuin Algemeen 2 jul, 11:55
Afbeelding
Demonstraties bij Schiphol alleen volgens afspraak Algemeen 2 jul, 07:53
Afbeelding
Open tuin- en Imkerijdag bij Volkstuinpark De Eendracht Algemeen 1 jul, 12:33
Afbeelding
Spontane natuur de baas in Pionierpark in Nieuw-West Algemeen 1 jul, 09:35
Afbeelding
Atlas maakt herdenken meer inclusief Algemeen 1 jul, 08:27
Afbeelding
Familietentoonstelling in NEMO Science Museum: Wat een gebouw! Uitgaan 30 jun, 12:22
Afbeelding
Informatiemarkt Sloterdijk-Centrum Algemeen 30 jun, 10:15
Afbeelding
Een week lang feest voor iedereen in en om jarig Leo Polak Algemeen 30 jun, 10:13
Afbeelding
Fototentoonstelling: Onze Blik op Slotervaart Algemeen 29 jun, 14:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief