Persoonlijke Patronen tonen de ondernemers

Algemeen
Fiona de Bell reikt de gebundelde verhalen en foto’s uit aan de ondernemers en Westerpost.
Fiona de Bell reikt de gebundelde verhalen en foto’s uit aan de ondernemers en Westerpost. ((Foto: Brandeisfotografie))

NIEUW-WEST - Het handgemaakte wollen dekentje van haar oudste, waar later de andere kinderen onder hebben geslapen. De jurk die ze droeg op de bruiloft van haar dochter. En haar eerste zelfgemaakte borduurwerk. Deze dierbare stoffen van Latifa werden door ontwerper/storyteller Lena Winterink op stof bedrukt. Latifa maakte op haar beurt daar weer een jurk van. Persoonlijke Patronen is de naam van het project dat uiteindelijk leidde tot een expositie over zes onderneemsters van De Eendagszaak in Slotermeer. Tijdens een finissage werd vrijdag in het glazen huis op Plein ’40-’45 teruggeblikt en vooruit gekeken.

In de Lodewijk van Deysselstraat in Slotermeer kunnen buurtbewoners met een goed idee voor een sociale onderneming één dag per week in de winkel op nummer 57 hun onderneming runnen in De Eendagszaak. Zo staat op zaterdag Soumaya er met haar eigen kledinglijn, ‘Mayas Label’ voor de jongere vrouw, en staat Sanae er met sjaals en hijabs op dinsdag. Mogelijk ontstaat uit zo’n zaak voor één dag een fulltime eigen winkelpand in de straat, die de afgelopen tijd zo tal van ondernemende winkeliers erbij heeft gekregen.

Welkom en gehoord

“Zo krijgen we een winkelstraat met zaken die aansluiten bij de behoeften van de buurt,” zegt Fiona de Bell van Cascoland, een netwerk van onder andere kunstenaars, architecten en ontwerpers. Samen met buurtbewoners wordt van alles ondernomen, wat tot nu toe heeft geleid tot mooie initiatieven zoals buurthuis/buurttuin Social Garden, de fruitboomgaard Fruittuin Van Moerkerken en dus de Eendagszaak. Fiona: “We vormen een groeiende community van ondernemers die elkaar kennen en ondersteunen en zo een informele zorgomgeving maken waar buurtbewoners zich welkom en gehoord voelen.”

Dekentjes en een slinger

Afgelopen tijd stonden zes vrouwelijke Eendagszaakondernemers centraal. Lena Winterink hoorde hun verhalen en vatte in Persoonlijke Patronen hun diversiteit en verbondenheid samen. “Ik vroeg de ondernemers naar hun dierbare (textiel)voorwerpen en de verhalen daarachter. Zo zag ik trouwjurken, dekentjes, sieraden en een slinger en hoorde ik de persoonlijke geschiedenissen daarbij.” Met de patronen, motieven en kleuren die ze zag, maakte Lena voor elke Eendagszaker een digitale print die op stof werd gedrukt. Aan de ondernemers de vraag om van deze hele persoonlijke stof een kledingstuk te ontwerpen, te maken én te dragen voor op de foto. De foto’s waren afgelopen tijd te zien in de Buurtkas op Plein ’40-’45. Een coronaproof expositie met groot publiek.

Groot talent

Een finissage met hapjes en drankjes én bundeling van foto’s en verhalen sloot vorig week het persoonlijke project af. De Eendagszakers gaan bevlogen door. Khadija: “Mijn droom is een eigen bedrijf waar vrouwen van elkaar kunnen leren, elkaar inspireren en allemaal hun eigen geld kunnen verdienen om zo zelfstandig te worden.” Ook coupeuse Josta droomt van een eigen plek; een naaiatelier met goede apparatuur, met elke dag een volle agenda en genoeg inkomsten. “In de Eendagszaak kan ik me verder ontwikkelen en tonen wat ik kan. Ik wil uitgroeien tot een groot talent.”

De Eendagszaak is gelegen aan de Lodewijk van Deysselstraat 57. Elke dag vindt u er een andere ondernemer uit de buurt. Op cascoland.com leest u over de verschillende projecten, waaronder de Eendagszaak.

Shirley Brandeis