Het Lambertus Zijlplein wordt aangenamer en groener.
Het Lambertus Zijlplein wordt aangenamer en groener. (Foto: Sanne Couprie)

Samen naar een mooier Lambertus Zijlplein

Algemeen

NIEUW-WEST - Dit is mijn plein. Dát moet je voelen als je op het Lambertus Zijlplein, het centrale plein van Geuzenveld bij de eindhalte van tram 13, staat. En dat voelt niet iedereen momenteel. Samen met bewoners en ondernemers, met wijkpartners en met gemeente wordt gekeken hoe dat te realiseren op korte en langere termijn. Hoe er een aangenamer, gezelliger en groener Lambertus Zijlplein van te maken.

Shirley Brandeis

De tijdlijn bij de Albert Heijn toont een scala aan gedane verbeteringen en vernieuwingen van de afgelopen vijftien jaar, waar ook de Westerpost elke keer vooraan stond om verslag van te doen. Neem ’t Koggeschip, de gloednieuwe basisschool die in 2006 de deuren opende. Of nieuwbouw Parkrand dat sinds de opening in 2007 een toeristische trekpleister is voor architectuurliefhebbers uit binnen- en buitenland. Of de opening van het Pluspunt, nu het buurthuiselijk hart van de wijk, in 2012. Nieuwe speelplekken, nog meer (ver)nieuw(d)e scholen en vele herinrichtingen later is het nog niet genoeg, weet dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk. “Het plein en omgeving worden niet echt goed gewaardeerd door bewoners. Daarom kijken we nog steeds, en weer, naar wat anders kan. En dat doen we natuurlijk door de ogen van de gebruikers, die het plein als geen ander kennen.”

Ontwerp ter inzage

Veel mensen hebben al hun stem laten horen de afgelopen tijd. Tijdens een participatietraject werd vorig jaar met de buurt besproken hoe het Lambertus Zijlplein te vergroenen; als eerste stap naar een prettiger omgeving. Tijdens een online bewonersbijeenkomst werden in oktober uiteindelijk twee groenontwerpen gepresenteerd, waarbij het schetsontwerp met de meeste voorkeursstemmen inmiddels is uitgewerkt tot een zogenoemd voorlopig ontwerp. Dit is sinds 18 mei en nog tot en met 29 juni online en bij het Stadsloket Nieuw-West aan het Osdorpplein 1000 in te zien. Tot het definitieve ontwerp er is, zit men niet stil. Eerste verbeteringen, zoals een bouwlamp bij de Kruidvat ter verhoging van de veiligheid en het opknappen van de winkelluifels zijn al gerealiseerd. Maar echt bruisen doet het nog niet op het plein op de zes dagen dat er geen markt is.

Ontmoetingsplek

De markt op maandag is duidelijk een sfeermaker. Het is saai op het plein als die er niet is, is een veelgehoorde opmerking. Ook mag het plein dus meer groen, zou het gesloten ogende Pluspunt, dat toch echt dé ontmoetingsplek in de buurt is, zich meer mogen openen naar die buurt en wil men betere verlichting. Dat laatste wordt nog dit jaar gerealiseerd met (duurzame) LED-verlichting. Ook de buurt rondom het plein krijgt de verdiende aandacht. Onder andere een nieuwe speelplek aan de Pieter Postsingel, een bloemenstrook aan de J.M. Den Uylstraat en opgevrolijkte bouwhekken rondom de nog te slopen complexen aan de Nolensstraat staan op de agenda. Bobeldijk: “Dat zijn allemaal fysieke ingrepen. Maar we kijken ook naar de sociale functie van het plein. Het plein als ontmoetingsplek. Om dat te verbeteren kun je denken aan een cultureel programma, de terugkeer van de jaarmarkt, kinderactiviteiten, vuilprikacties en samenwerking tussen ondernemers. Meer ideeën zijn welkom.”

Samen-voor-de-buurt

‘Welke ideeën en wensen heb je voor het Lambertus Zijlplein?’ roept dan ook een poster (met ruimte voor ideeën en wensen) bij de hier eerder genoemde tijdlijn bij de Albert Heijn. Ook het nabijgelegen Pluspunt en het Wijkpraktijkteam aan de Nicolaas Ruychaverstraat 38 bieden die gelegenheid. De samenwerkende partners in de aanpak hopen op veel ideeën en wensen. Want het moet echt iets zijn dat samen wordt gedaan; zie ook de officiële betiteling samen-voor-de-buurt hierin. Tijdens een online bijeenkomst vorige week dinsdag lieten sommige bewoners zich graag horen. De oudere bewoner wenst gelijkvloerse straten, zodat ze prettiger met haar scootmobiel op pad kan gaan. De al lang in Geuzenveld wonende bewoner memoreerde aan vernieuwingen die elke drie jaar worden aangekondigd “terwijl er nog steeds niks gebeurt.” En ook gehoord: “Het is goed dat we opnieuw naar het plein en de buurt kijken.” Met de eerste stap, vergroening, zien betrokkenen vanuit de gemeente het helemaal zitten. Schetsontwerpen schetsen een toekomst van een plein waar je graag wilt zijn. Een plein waar je als bewoner zegt: dit is mijn plein.

Meer weten? Volg op Facebook de groep ‘Samen voor het Lambertus Zijlplein’ of klik op www.amsterdam.nl op Bouw- en Verkeersprojecten en vervolgens op Nieuw-West en op Geuzenveld.

Voor meer informatie: 

https://www.facebook.com/groups/165246518477128
https://www.amsterdam.nl/projecten/geuzenveld-renovatie-nieuwbouw-onderhoud/deelprojecten/lambertus-zijlplein/

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Afbeelding
Win tickets voor Strandfestival Zand! Algemeen 1 aug, 09:00
Afbeelding
Nieuwe Hemweg tijdelijk afgesloten Algemeen 30 jul, 11:31
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief