OBA Osdorp is één van de organisaties die zorgt voor Het Verhalenhuis.
OBA Osdorp is één van de organisaties die zorgt voor Het Verhalenhuis. (Foto: Kees Hummel)

Nieuw-West krijgt ‘Het Verhalenhuis’

Algemeen

NIEUW-WEST - Het Verhalenhuis wordt een voor alle Amsterdammers toegankelijke plek die in het teken staat van samenwerking met de buurt, talentontwikkeling en de verhalen van Amsterdammers uit Nieuw-West. Het college van B en W investeert in dit nieuwe kunst- en cultuurcentrum in Nieuw-West. De organisaties die gaan zorgen voor die verhalen zijn de OBA Osdorp, El Hizjra centrum voor literatuur & Arabische kunst, filmhuis Oxville Cinema en radiozender FunX. Het Verhalenhuis is onderdeel van de inhaalslag op het gebied van kunst en cultuur in Nieuw-West.

Wethouder Kunst en Cultuur, Touria Meliani : “Ik wil dat iedereen kan opgroeien met kunst en cultuur in de eigen buurt. Culturele voorzieningen moeten goed verdeeld zijn over de stad en daarom investeren we nu extra in Nieuw-West, waar het nodig is om een inhaalslag te maken. Met Het Verhalenhuis krijgt Nieuw-West meer aanbod van kunst en cultuur, waarin mensen zich kunnen herkennen, omdat het echt gaat om verhalen van en voor de buurt.”

Extra investeren

Met Het Verhalenhuis willen de partijen een voor iedereen toegankelijke plek creëren, waar huidige en toekomstige bewoners van Nieuw-West zich thuis voelen. Dit sluit aan op de plannen van het stadsbestuur om extra te investeren in kunst en cultuur in Nieuw-West. Door te zorgen voor een goede verdeling van kunst- en cultuurinstellingen over de stad, kunnen meer mensen kennis maken met kunst en cultuur en kan er verbinding worden gemaakt met de buurt.

Geletterdheid

In Het Verhalenhuis komen thema’s als talentontwikkeling, ontmoeting en geletterdheid in alle vormen en talen aan bod, met extra aandacht voor culturen die een grote rol spelen in de stad maar in het culturele aanbod nog minder vertegenwoordigd zijn. De OBA brengt haar expertise op het gebied van taal, literatuur, educatie en persoonlijke ontwikkeling mee, maar ook haar ervaring met het maken van open plekken die in het teken staan van het samen leren en samen leven van Amsterdammers.

Arabische kunst

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, wil een uitwisselings- en ontmoetingsplek realiseren voor de Arabische kunst en cultuur. In samenwerking met onder andere het Tropenmuseum worden exposities ontwikkeld. Oxville Cinema gaat het eerste zelfstandige filmhuis in Nieuw-West realiseren, gericht op en samen met de buurt. Naast een actueel filmprogramma op maat biedt Oxville een uitgebreid filmeducatietraject aan onder de noemer Generation Z voor kinderen uit Nieuw-West. FunX wil werken aan talentontwikkeling en debatten en andere bijeenkomsten organiseren voor de stadsjeugd.

In de plint

Het Verhalenhuis komt aan het Osdorpplein, in de plint van bouwblok MIX, dat komt op de plek van het voormalige stadsdeelkantoor. Het stadsbestuur investeert 14,2 miljoen euro in het gebouw, waarin ook een openbare fietsenstalling komt. Het Verhalenhuis wordt 3700 vierkante meter groot. Het gebouw wordt in 2025 geopend.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Mundusleerlingen echte schrijvers in ‘Er Was Eens 2022’ Algemeen 5 jul, 07:30
Afbeelding
Kroosharken voor een drankje Algemeen 4 jul, 09:00
Afbeelding
‘Fit op jouw manier’ talkshow uit Nieuw-West over veranderingen in eetpatroon Algemeen 3 jul, 09:39
Afbeelding
A10 Zuid elf dagen dicht door werkzaamheden Algemeen 3 jul, 09:26
Afbeelding
De Bretten krijgt een nieuwe speeltuin Algemeen 2 jul, 11:55
Afbeelding
Demonstraties bij Schiphol alleen volgens afspraak Algemeen 2 jul, 07:53
Afbeelding
Open tuin- en Imkerijdag bij Volkstuinpark De Eendracht Algemeen 1 jul, 12:33
Afbeelding
Spontane natuur de baas in Pionierpark in Nieuw-West Algemeen 1 jul, 09:35
Afbeelding
Atlas maakt herdenken meer inclusief Algemeen 1 jul, 08:27
Afbeelding
Familietentoonstelling in NEMO Science Museum: Wat een gebouw! Uitgaan 30 jun, 12:22
Afbeelding
Informatiemarkt Sloterdijk-Centrum Algemeen 30 jun, 10:15
Afbeelding
Een week lang feest voor iedereen in en om jarig Leo Polak Algemeen 30 jun, 10:13
Afbeelding
Fototentoonstelling: Onze Blik op Slotervaart Algemeen 29 jun, 14:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief