Vrijwilligerswerk in beeld

Algemeen
Kees Trimp bij de Huiskamer.
Kees Trimp bij de Huiskamer. (Foto: Huub Zeeman)

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week Kees Trimp, hij  is vrijwilliger voor de Huiskamer in de Aker.

Nettie Sterrenburg

‘In onze Huiskamer is altijd koffie, thee en een luisterend oor’

Aan het begin van de Akersingel staan twee knalgroene stoeltjes op de stoep. Welkom in de Huiskamer. Vrijwilliger Kees zit al klaar met de koffie. “In onze Huiskamer is altijd koffie, thee en een luisterend oor. En gelukkig, straks ook weer groepsactiviteiten voor de mensen uit de buurt.”

Daden

Kees komt op zondagen bij de Akergemeente, een christelijke gemeenschap waar je regelmatig de boodschap: “Zorg voor je naasten” meekrijgt. Met het samen oprichten van de huiskamer brengen we dat in de praktijk. Gezellige buurtmaaltijden, creatieve- en beweegactiviteiten zorgen ervoor dat buurtbewoners elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en plezier beleven tijdens de dag. Het is hier van oudsher een wijk met weinig sociale netwerken en ontmoetingsplekken. 

Als vrijwilliger doe je veel praktisch werk. Je zorgt dat de ruimte gezellig is, zet koffie, haalt eens een stofzuiger door de kamer, regelt de financiën, kookt lekker eten en organiseert activiteiten. Al die dingen doet Kees met plezier, wat hij ervoor terugkrijgt zijn de verhalen, het vertrouwen en de waardering van de buurtbewoners. De Huiskamer voegt echt iets toe. Niet alleen aan de buurt maar ook aan mijn leven.

Huiskamer

Buurtbewoners voelen zich veilig en gewaardeerd in de Huiskamer. We gaan tijdens de activiteiten of een lekkere maaltijd het gesprek aan. Mensen fleuren enorm op van een fijn gesprek dat echt ergens over gaat. Je kwalen verdwijnen even naar de achtergrond, je lichaam maakt stofjes aan die je laten glimlachen. Een goed gesprek laat je een kijkje nemen in de hoekjes van je geheugen, brengt herinneringen boven, laat je nadenken, laat je woorden geven aan je gedachten en luisteren naar anderen uit je buurt. Alsof je de bloemetjes water geeft. Zeker voor oudere alleenstaanden die weinig mensen zien is dit zo waardevol. “Ik voel me betrokken en verantwoordelijk voor de mensen in deze straat en hoop met de activiteiten van de Huiskamer de betrokkenheid te vergroten. Mensen bellen elkaar wat eerder op of sturen elkaar een appje. Er zijn al meerdere app-groepen ontstaan. Zo werken we samen aan een fijne buurt. Eigenlijk verdient elke straat een Huiskamer.” 

Meehelpen kan altijd

De Huiskamer is op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen open. Adres: Akersingel 24. Wie een idee heeft voor een activiteit, wil je meehelpen of de ruimte gebruiken kan altijd langskomen of bellen via 06 53780184.

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.