Buurtcamping Sloterpark gaat niet door

Algemeen

NIEUW-WEST - De Buurtcamping in het Sloterpark, die komend weekend zou plaatsvinden, gaat niet door. Vanwege steeds strengere maatregelen van de gemeente, die pas op het laatste moment werden afgekondigd, trekt de organisatie de stekker uit het gezelligste buurtevenement van Amsterdam Nieuw-West.

Ondanks de geldende coronamaatregelen was de organisatie ervan overtuigd op veilige wijze een aantal kleinschalige activiteiten te kunnen organiseren. Zo waren er voorbereidingen getroffen om vuil te prikken, plastic te verwijderen uit de Sloterplas, Happy Stones te schilderen in de open lucht, en broodjes te bakken boven het kampvuur. Zelfs de Buurtmoeders van SAAAM waren ingeschakeld om de coronaregels te handhaven.

Afgeschermd

Een week voor aanvang van het Buurtcampingweekend kwam de gemeente Amsterdam plotseling met aanvullende eisen voor het evenement. Zo moest het terrein met hoge hekken worden afgeschermd, en moest er professionele beveiliging worden ingehuurd. Ook werd er een vergunningsplicht ingesteld, terwijl er aanvankelijk genoegen genomen werd met een melding van het evenement.

Ter voorbereiding had de organisatie van de Buurtcamping al besloten om niet te overnachten op het terrein. Er zouden nog slechts een aantal kleine activiteiten overdag plaatsvinden. Maar voor een mini-evenement met hooguit 50 deelnemers zijn de kosten van een vergunning, hekken en beveiliging veel te hoog.

Vergunning

De organisatie van de Buurtcamping in het Sloterpark is bezorgd om de vele andere lokale initiatieven in Nieuw-West. Nu er geen toestemming gegeven wordt voor meldplichtige activiteiten, en zelfs voor de kleinste buurtevenementen een vergunning van 1200 euro moet worden aangevraagd, zijn immers ook activiteiten als een buurtbarbecue of een kinderfeest in de natuurspeeltuin ten dode opgeschreven. Zo wordt het een saaie en vooral eenzame zomer in Nieuw-West.

Zelf nemen de organisatoren van de Buurtcamping Sloterpark even rust, om bij te komen van de teleurstelling en zich vervolgens te beraden op nieuwe activiteiten. Dat grote sport- en muziekevenementen intussen wél mogen doorgaan, met soms wel duizenden aanwezigen, voelt zuur. Hopelijk blijft het aantal corona-uitbraken als gevolg daarvan beperkt, en kunnen lokale buurtevenementen als de Buurtcamping snel weer van start.