FOK ME HOKJE FOK ME HOKJE.
FOK ME HOKJE FOK ME HOKJE. (Foto: Robert van der Ree)

Geen Pride maar wel Queer Theater Festival in de Oba

Algemeen

AMSTERDAM - De aangescherpte maatregelen in verband met corona zorgen er voor dat de grote viering van het 25-jarige jubileum van de Pride een jaar wordt uitgesteld. De grote straat- en pleinfeesten en de botenparade gaan niet door. Wel gaan vooralsnog kleine activiteiten door zoals de Pride Walk op 7 augustus en het straatfeest in de Reguliersdwarsstraat. 

Tijdens de Pride dit jaar zou voor de eerste keer in Amsterdam het Queer Theater Festival plaatsvinden in het Oba Theater. Dat gaat nog wel door met diverse theaterproducties die vanuit verschillende perspectieven verhalen van de queer community vertelt. Het festival wordt gehouden van 28 juli tot en met 8 augustus.

Talenten

Het Queer Theater Festival viert de diversiteit aan talenten, stemmen en verhalen van artiesten, kunstenaars en hun publiek. De performers maken met verschillende kunstvormen en cultuuruitingen actuele en relevante maatschappelijke thema’s zoals grensoverschrijding, genderidentiteit en –diversiteit bespreekbaar. Als cultureel podium draagt het festival bij aan de zichtbaarheid van de LGBTIQ+ gemeenschap bij het publiek.

Het festival bestaat uit vier producties die bij elkaar opgeteld goed zijn voor 19 voorstellingen in het Oba Theater. Na iedere voorstelling is er ruimte voor een nagesprek met de makers en acteurs.

Vier producties

CHMSX stories Theater van de Heelheid verzamelde ervaringsverhalen over het taboeonderwerp ‘sex onder invloed van drugs’. In de mozaïekvertelling CHMSX stories schakelen drie acteurs uit verschillende generaties, begeleid door een pompende live soundtrack, virtuoos tussen die ervaringsverhalen. De premièrevoorstelling is op 28 juli om 20.30 uur in het Oba Theater.

In Shirt uit Fahd!, een coproductie van Het Zuidelijk Toneel, Alles voor de Kunsten en Likeminds, geeft theatermaker en acteur Fahd Larhzaoui een inkijkje in de gayscene met zijn feesten en geëxperimenteer met drugs. Hoe ga je om met totale vrijheid? Waar liggen grenzen als alles grenzeloos is?

Casting ‘The Pass’ Het Zuidelijk Toneel komt met Casting ‘The Pass’, waarin een jonge acteur gespeeld door Jord Knotter, auditie doet voor zijn droomrol bij een ervaren castingdirector. Hij wordt langzaam meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping. Een moedige voorstelling over een systemisch probleem.

FOK ME HOKJE FOK ME HOKJE is een coproductie van Studio 52nd, Het Geluid Maastricht, COC en Emancipator. Drie acteurs verwerkten diverse ervaringsverhalen over hoe het nu echt is om vandaag de dag jong en queer te zijn in Nederland.

Kritisch

Kwaliteitstheater Het Queer Theater Festival is een initiatief van de Oba in samenwerking met Theater van de Heelheid, Het Zuidelijk Toneel en Studio 52nd. Met hun producties maken ze taboe zichtbaar, houden ze grenzen kritisch tegen het licht en zoeken ze de discussie hierover op. Dit doen ze op een verbindende manier die toegankelijk is voor iedereen. Dat is de kracht van het theater en van het Queer Theater Festival.

 Tentoonstellingen

Tentoonstellingen Naast het Queer Theater Festival staan er tijdens de Pride ook twee tentoonstellingen in de Oba.

 IHLIA presenteert de tentoonstelling Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland, dat het verhaal vertelt van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. EXPOSITIE X, Alles en Niets omvat portretten van tientallen binaire personen van fotografe Mona van den Berg. Beide exposities staan in Oba Oosterdok.

Voor meer informatie: oba.nl/qtf.

Shirt uit Fahd!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief