Hoe leuk zou dat zijn, in je eigen buurt naar de buitenbios.
Hoe leuk zou dat zijn, in je eigen buurt naar de buitenbios. (Foto: Pr)

Stemmen voor buitenbios in de buurt van Oxville Cinema

Algemeen

NIEUW-WEST - De buurten ingaan met een mobiele filmprojectie waarmee de nieuwste films in de hoogste kwaliteit kunnen worden vertoond aan bewoners. Een filmpje pakken in je eigen buurt, gewoon op straat. Dat is het idee van Oxville Cinema, die dit via Buurtbudgetten Nieuw-West wil financieren. Maar dan moet er nog wel even flink op dit idee worden gestemd door inwoners van Nieuw-West. En zo zijn er nog meer ideeën om Nieuw-West te verbeteren.

Oxville Cinema is aardig aan de weg aan timmeren. Nadat de stichting van de Meervaart als locatie afscheid heeft genomen is er zicht op een nieuw tijdelijk onderkomen. “Er is een tijdelijke locatie gevonden bij Plein ‘40-’45, maar we zijn er nog mee bezig”, vertelt Aydin Dehzad, één van de oprichters. Samen met Carlo Dias en Bas Broertjes hebben zij in 2017 Oxville Cinema opgericht om film naar Amsterdam Nieuw-West te brengen. Het idee kwam na een ontmoeting in 2016 op het filmfestival in Cannes. Ze kenden elkaar niet, maar kwamen wel uit Nieuw-West en hebben alle drie een achtergrond in de filmindustrie.

In de tram

“Het is natuurlijk gek dat er niks op het gebied van film in Nieuw-West is. Je moet eerst minstens een half uur in de tram zitten voordat je in het centrum naar de bioscoop kunt. Er wonen 160.000 mensen in Nieuw-West, dan moet er toch een bioscoop zijn”, legt Aydin de reden van het ontstaan van Oxville Cinema uit. De vorige directeur van de Meervaart was enthousiast en gaf toestemming om films in zijn theater te draaien. Uiteindelijk bleek het theater geen geschikte plek voor bioscoop-achtige activiteiten, vandaar dat het is gestopt. Ook corona heeft er voor gezorgd dat er een lange periode geen films konden worden vertoond in de bioscoop. En nu er weer wat meer mag, heeft de stichting een tijdelijke en permanente locatie in het vooruitzicht.

Nieuwe locatie

Een tijdelijk onderkomen dus op Plein ‘40-’45 en een definitieve op het Osdorpplein bij het stadsloket in de buurt. “Uiteindelijk heeft de gemeente waarde gesteld aan de behoeftes van bewoners van NieuwWest. Wij vinden het ontzettend gaaf dat we een nieuwe definitieve locatie krijgen ook al is dat over zo’n vier jaar pas realiteit. Ik heb respect voor wethouder Touria Meliani van Kunst & Cultuur die de knoop heeft doorgehakt en tof dat ze de keuze heeft gemaakt”, zegt Aydin blij.

In de toekomst krijgt Nieuw-West dus een bioscoop met vijf zalen waar verschillende films worden aangeboden, van commerciële en Bollywood tot en met arthouse en films uit het land van herkomst van de diverse bevolking van Nieuw-West. “Er wonen hier zoveel verschillende mensen zodat je een variëteit aan films moet aanbieden voor bijvoorbeeld yuppen die met de bakfiets aankomen en tot en met mensen met een andere achtergrond dan de Nederlandse.”

Meerwaarde

Om de tijd tot de nieuwe huisvesting te overbruggen gaat Oxville Cinema veel organiseren in de buurt, zoals de buitenbios; openluchtvertoningen op Plein ‘40-’45 en Lambertus Zijlplein, maar ook indoor filmvertoningen in buurthuizen of culturele centra. “West Beach (film) Festival van Outdoor Cinema als openluchtfestival heeft een absolute meerwaarde in het stadsdeel. We gaan echt de buurten in zoals rond het Lambertus Zijlplein en Plein ‘40-’45. We gaan de wijk in om mensen met film kennis te laten maken. Als we geld krijgen via Buurbudgetten dan kopen we een projector, een scherm en silent koptelefoons om geen overlast te bezorgen. Dan gaan we in de zomermaanden als het mooi weer is rond 22.00 uur beginnen want dan is het donker geworden. We gaan ook buurtbewoners erbij betrekken, waar hebben ze interesse in en wat willen zij zien. En we laten verschillende films zien, van Nederlandse kaskrakers, Hollywood, Bollywood tot en met een commerciële Turkse film. En we willen de eetcafés en restaurantjes in buurt erbij betrekken.”

Stemmen

Voor dit idee heeft Oxville Cinema al heel wat stemmen gekregen, maar het kan nog meer. Stemmen kan tot en met 26 juli via: https://buurtbudgetnw.amsterdam.nl/2021-plannen/plan/39991

Wanneer de stemperiode voorbij is, wordt elk plan uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid. Van 25 oktober tot en met 29 november kan er weer worden gestemd op de overgebleven ideeën Op 2 december wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Jaarmarkt Geuzenveld is terug Algemeen 23 jun, 14:17
Afbeelding
Hello again: een musical in tien affaires Algemeen 23 jun, 08:33
Afbeelding
Proeven aan participatie bij Vrouw en Vaart en Daadkr8 Algemeen 22 jun, 12:04
Afbeelding
Abdelhamid Idrissi ontvangt Hélène de Montigny-prijs Algemeen 21 jun, 19:02
Afbeelding
‘Hitklup at the Movies’, live in Paradiso Algemeen 21 jun, 06:55
Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:52
Afbeelding
Jubileumconcert Muziekvereniging Amsterdam de Muzikale Tijdmachine Uitgaan 20 jun, 13:29
Afbeelding
Rhythm & blues tijdens Taste of Nieuw-West Algemeen 18 jun, 22:11
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
55-plussers fietsen samen door Nieuw-West Algemeen 17 jun, 17:20
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Banen te vinden op de duurzame banenmarkt Algemeen 17 jun, 10:52
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief