Welkom op de volkstuinparken in Nieuw-West

Algemeen
Ook voor kinderen is een volkstuinpark aantrekkelijk.
Ook voor kinderen is een volkstuinpark aantrekkelijk. (Foto's: Sanne Couprie)

NIEUW-WEST -  Misschien is Nieuw-West wel het groenste stadsdeel van Amsterdam. Mensen kunnen wandelen en ontspannen in de grote en kleine parken, in natuurgebieden en in De Tuinen van West. Maar velen weten niet dat zij ook van harte welkom zijn op een van de vele volkstuinparken die Nieuw-West rijk. Ze zijn nu op hun allermooist.

Een volkstuinpark is een heel bijzonder park. De paden en velden zijn openbaar toegankelijk, maar de tuinen zelf zijn dat niet. Die zijn immers verhuurd aan tuinders, die er hun eigen paradijsje van maken. Dat kan een moestuin zijn, om groente, fruit en bloemen voor eigen gebruik te kweken. Maar ook een prachtige siertuin, compleet met huisje, bomen, vijvers of andere bijzonderheden. 

Elke tuin is anders en wordt gekoesterd door de tuinder. Vanaf de paden zijn de tuinen goed zichtbaar, zodat bezoekers aan het tuinpark mee kunnen genieten van de inspanningen van de tuinders.

Bijzondere elementen

Behalve een verzameling tuinen, is een volkstuinpark ook een vereniging. De leden kennen elkaar over het algemeen goed en ondernemen samen activiteiten. Zo onderhouden zij samen de openbaar toegankelijke delen van hun park. Die zijn dan ook vaak prachtig, met bijzondere elementen zoals kruiden(pluk)tuinen, broeihopen voor slangen, bijenkasten, ijsvogelwanden, stapelmuren, takkenrillen et cetera. Natuurlijk tuinieren wordt steeds belangrijker.

Buurtbewoners

Maar liefst veertien van de ruim veertig Amsterdamse volkstuinparken liggen in Nieuw-West. Van de Bretten en de Groote Braak in het noorden, via een heel cluster van tuinparken in de Tuinen van West, tot aan Ons Buiten in het zuiden, vlakbij de Nieuwe Meer. Ze zijn een belangrijk deel van het groen, én deel van de buurt. Veel tuinparken organiseren activiteiten waaraan ook buurtbewoners mee kunnen doen. 

Bijvoorbeeld nachtvlinders kijken of met kinderen waterdiertjes zoeken op Eigen Hof, een bijenmuseum bezoeken op Nieuw Bijenpark of de freubelclub en concerten op Lissabon. Op de eigen websites van de tuinparken zijn alle activiteiten te vinden.

Bezoekersinformatie

Op de website www.amsterdam.nl/volkstuinparken is een overzicht van alle Amsterdamse volkstuinparken, met hun adres, openingstijden én wat voor bijzonders er op elk tuinpark te zien en te doen is. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op een volkstuinpark in de buurt. Op zondag 5 september doen veel volkstuinparken in Nieuw-West mee aan ‘Struinen in de Tuinen’, waarbij allerlei artiesten een (openlucht)podium krijgen.

Een volkstuinpark is een heel bijzonder park.
Er liggen maar liefst veertien van de ruim veertig Amsterdamse volkstuinparken in Nieuw-West.