Paul Fennis geeft de straten in de Jacob Geelbuurt een gezicht.
Paul Fennis geeft de straten in de Jacob Geelbuurt een gezicht. (Foto: Pr)

Straten Jacob Geelbuurt krijgen een gezicht

Algemeen

NIEUW-WEST - Wie was Winkler Prins? Dat is nu te lezen op een bord bij het Winkler Prinshof. Steeds meer straten krijgen een portret van hun naamgever. In het kader van Geef Straten een Gezicht heeft bewoner Paul Fennis al honderden van deze uitlegborden in Amsterdam opgehangen. Nu is de Jacob Geelbuurt in Nieuw-West aan de beurt met acht portretten van letterkundigen. 

Erik Bobeldijk, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, is er blij mee. “Door straten een gezicht te geven, vergroten we niet alleen de herkenbaarheid, maar ook de betrokkenheid van bewoners. Zij waarderen dat, hoor ik vaak. Het vergroot de identiteit van straten en biedt daarmee iets extra’s.”

Geen idee

Iets wat Paul Fennis herkent. “Anthony Winkler Prins was hoofdredacteur van de later naar hem genoemde Winkler Prins Encyclopedie”. Dat is toch interessant om te weten als je in of rond het Winkler Prinshof woont? Bewoners hebben vaak geen idee naar wie hun straat is vernoemd. Door een portret met een korte levensloop op te hangen, wil ik daar verandering in brengen.”

Met steun van de gemeente kan Fennis zijn initiatief uitvoeren. “De samenwerking gaat heel goed, net als met de verschillende woningcorporaties. Vaak kom ik met een nieuw idee voor portretten, maar soms, zoals bij de verzetshelden in Slotermeer, wordt het project juist op verzoek van de gemeente zelf uitgevoerd.”

Enthousiast

Bewoners reageren enthousiast. Gina Meijering is een van hen. “Ik woon al bijna 27 jaar met veel plezier aan het Winkler Prinshof. Thuis hadden wij de 26-delige Winkler Prins encyclopedie, dus ik wist al wie het was. Heel leuk dat andere buurtbewoners nu ook over hem kunnen leren. Dat geeft toch wat extra’s aan de buurt.”

Fennis krijgt vaak leuke reacties van buurtbewoners. “Ze komen zelf ook met verzoeken voor een paneel in hun straat of van iemand die zij bijzonder vinden. Heel leuk. Voorlopig kan ik nog jaren door met dit project, er zijn nog veel straten die een gezicht verdienen. De Van Deysselbuurt staat bijvoorbeeld ook nog op mijn lijstje.” De Jacob Geelbuurt is de vijftiende buurt, waar Paul Fennis sinds 2013 straten een gezicht geeft. In totaal hangen nu 335 van zijn panelen door de hele stad. Ze zijn allemaal terug te vinden op de website Geef Straten Een Gezicht.

Verbetering

De Jacob Geelbuurt wordt de komende jaren flink opgeknapt. Zo werkt de gemeente met woningbouwcorporaties De Alliantie en Eigen Haard aan vernieuwing van woningen en daarnaast aan verbetering en vergroening van de openbare ruimte. De Alliantie heeft al haar eengezinswoningen en een flatgebouw al volledig gerenoveerd en gaat nu aan de slag in de Jacob Geelstraat. Na een gefaseerde sloop worden daar stapsgewijs vijfhonderd nieuwe woningen gerealiseerd. Kijk voor alle plannen op de projectpagina Jacob Geelbuurt.

De Jacob Geelbuurt is een van de negentien buurten in Nieuw-West, waar Amsterdam extra in investeert. Het extra geld wordt besteed aan woningen, zorg, ontmoetingsplekken, jongeren, de buurteconomie en de omgeving. Het doel is om van die wijken veilige en prettige plekken te maken waar bewoners zich thuis voelen. Naast de Jacob Geelbuurt wordt extra geïnvesteerd in vijftien buurten in Geuzenveld en Slotermeer, en in de Wildeman-Blomwijckerbuurt, de Punt en Reimerswaalbuurt in Osdorp.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Grachtenfestival begint aan de Sloterplas Algemeen 10 aug, 07:43
Afbeelding
Amsterdam Open Golf Evenement bij Golfclub Ookmeer Algemeen 9 aug, 12:43
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Urban Sports Week zorgt voor veel spektakel Algemeen 8 aug, 07:39
Afbeelding
Stage lopen in de zorg bij het WijkLeerbedrijf Nieuw-West Algemeen 7 aug, 09:41
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief