Dagistan en Aysel (hier op de foto met vader Ahmet) spelen elke dag op Bleiland.
Dagistan en Aysel (hier op de foto met vader Ahmet) spelen elke dag op Bleiland. (Foto: Brandeisfotografie)

Bleiland: een blij speeleiland op Plein ’40-’45

Algemeen

NIEUW-WEST - Bewoners weten wat goed is voor hun buurt en wat beter kan. Daarom stelt stadsdeel Nieuw-West elk jaar buurtbudget beschikbaar. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Zo zag de zevenjarige Dagistan zijn goede idee voor de buurt, op en rondom Plein ’40-’45, onlangs werkelijkheid worden. Welkom op Bleiland.

Shirley Brandeis

Blauw is zijn favoriete kleur. En blauw is Bleiland, behoorlijk blauw. Afgewisseld met veel houtwerk van Amsterdams gekapt hout, dus duurzaam. En nee, de naam Bleiland is geen spelfout. “Van spelen word je blij en dit is een eiland,” legt de zevenjarige buurtbewoner uit. Te weinig plekken om te spelen zag hij in zijn buurt. Ja, er is die leuke speeltuin met de giraffe een buurtje verderop, maar hoe mooi zou het zijn om voor de deur op dat enorme plein waar nog plek is een speelplaats te hebben? Eentje die ook nog eens voldoet aan je eigen wensen? Met kleur (het liefst blauw dus), dieren (graag een octopus) en ook bankjes (voor grote en kleine mensen).

“Hij is heel creatief. Dagistan kan uren bezig zijn met dingen bedenken en die dan zelf ook maken,” vertelt moeder Medine, die haar zoon hielp bij het indienen van zijn idee. Een idee waar buren op konden stemmen. Dagistan: “Mama zei dat je een goed idee kunt vertellen aan iemand en dat het dan misschien ook gebeurt.” Die ‘iemand’ is de gemeente. In 2019 startte stadsdeel Nieuw-West als proef met een buurtbudget in Slotermeer Noordoost. Het grote schaakbord op Plein ’40-’45, een bloemrijke klimaattuin aan de Burgemeester Vening Meineszlaan en de containertuintjes aan de Jan de Jonghkade zijn daar zichtbare resultaten van. Maar ook minder in het straatbeeld zichtbare initiatieven, zoals uitjes voor ouderen en hulp aan buren met financiële problemen, konden door een stukje buurtbudget worden uitgevoerd.

Stempas

Het succes van 2019 werd in 2020 herhaald en uitgebreid naar Slotermeer en Geuzenveld. Dit jaar konden bewoners in heel Nieuw-West hun plannen voor de buurt indienen en zo mogelijk aanspraak maken op een deel van de 764.000 euro. Voorwaarde is altijd dat het plan ten goede komt aan de bewoners zelf. Dit jaar zijn 240 plannen ingediend. Wie meer dan veertig likes heeft gekregen, is nu door naar de volgende ronde waarin de gemeente de haalbaarheid voor uitvoering controleert. Wat dan overblijft, wordt beoordeeld door de bewoners, die in oktober een stempas ontvangen en op hun vijf favoriete plannen mogen stemmen.

Terug naar Bleiland, ontworpen door HUNC en gemaakt door NINOK houtwerk, waar Dagistan tijdens het interview samen met zijn zusje Aysel laat zien hoe je er kunt spelen. Nee, er is geen te verwachten schommel of glijbaan. “Die heb je overal al.” Zijn favoriet is de hangmat, waar je niet alleen kunt hangen, maar ook kunt klimmen en springen, wat hij het liefste doet. “Sommige kinderen noemen het een parcours,” zegt hij rennend tussen de vele verschillende, zelf te ontdekken en in te vullen speelonderdelen. Van een hinkelbaan en een schaakbord (de schaakstukken zijn in de naastgelegen kas op te halen) tot aan blokken met het uiterlijk van lieveheersbeestjes. En veel zitplaatsen met tafel. Of mensen na het gebruik hun afval zelf even weggooien, vraagt Dagistan. 

Moeder Medine en vader Ahmet zijn trots op hun creatieve zoon die zijn eigen speeltuin bedacht heeft en nu voor de deur daar kan spelen met zijn zusje. “We zijn er elke dag sinds Bleiland open is.”

Vrijdag 22 oktober om 10:30 uur volgt de officiële opening. Die dag wordt ook een schaaktoernooi georganiseerd.


Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Afbeelding
Win tickets voor Strandfestival Zand! Algemeen 1 aug, 09:00
Afbeelding
Nieuwe Hemweg tijdelijk afgesloten Algemeen 30 jul, 11:31
Afbeelding
Winkelcentrum Nieuw-Sloten wordt vernieuwd Algemeen 29 jul, 13:22
Afbeelding
Jonge reporters van de Mediaclub Amsterdam Nieuw-West aan de slag Algemeen 29 jul, 10:52
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief