Tjepko Brander is enthousiast over zijn vrijwilligersbaan bij Dress for Success.
Tjepko Brander is enthousiast over zijn vrijwilligersbaan bij Dress for Success. (Foto: VCA Media Huub Zeeman)

Tjepko Brander (52) is vrijwilliger bij Dress for Success Amsterdam

Algemeen

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Tjepko Brander.

Nettie Sterrenburg

Tjepko, steward bij KLM, zat door de corona thuis en reageerde op een oproep van zijn werkgever KLM om zich in te zetten als vrijwilliger. De Blauwe Brigade, 2500 vrijwilligers, waaierde gedurende corona uit over de stad. Acht mensen startten bij Dress for Success. Tjepko ging aan de slag als stylist. Het is vrijwilligerswerk dat hem past als een jas, want voor zijn werkzaamheden in de lucht, werkte hij in de herenmode. 

De winkel van Dress for Success aan de Burgemeester de Vlugtlaan is opgericht en wordt gerund door vrijwilligers. Amsterdammers met een minimuminkomen kunnen er terecht voor een gratis sollicitatie outfit. Of je nou gaat solliciteren voor een stage, betaald - of vrijwilligerswerk, iedereen die op weg is naar economische onafhankelijkheid is welkom in de winkels van Dress for Success. Voordat je gaat solliciteren krijg je een echt mooie outfit en als je aan de slag gaat, kom je nog een keer langs voor een extra set om voorlopig goed voor de dag te komen. 

Kleren maken de mens

“Ik ben enthousiast over Dress, het is een fantastisch concept. Het geeft zoveel plezier en voldoening om mensen goed te kleden en te luisteren naar hun mooie verhalen Je geeft de mensen, op afspraak, een uur lang exclusieve aandacht, een luisterend oor, sollicitatietips en een mooie, meestal nagelnieuwe set merkkleding. In mijn werk als steward zijn de contacten vluchtiger. Bij Dress krijg ik een kijkje in het bestaan van mensen die het niet gemakkelijk hebben. Ik bewonder de veerkracht van een jonge vluchteling uit Syrië, hoog opgeleid, die gaat solliciteren in de schoonmaakbranche om een nieuw bestaan op te bouwen. Er zijn schrijnende verhalen van Amsterdammers die met heel weinig geld moeten rondkomen. Dit vrijwilligerswerk zorgt bij onze klanten voor vrolijkheid en een boost in het zelfvertrouwen.”

Ik wil je wel omhelzen, man, zo dank je wel!

 “Ik hielp een vrouw met een kindje, ze was moe, zelfs een beetje uitgeblust. Toen haar kindje zat te spelen heb ik geluisterd naar haar verhaal en haar in een mooie passende outfit gestoken. Toen ze uit het pashokje kwam was ze verrast. Ze droeg een outfit die ze nooit zelf had uitgekozen en stond te stralen in de spiegel. Ze was een ander mens. Ze was een vrouw die met plezier open stond om een verrassing van mij als vrijwilliger te ontvangen, dat is fantastisch. Na een paar weken kwam ze terug, ze had de baan, ze stond enthousiast voor de deur en riep op 1,5 meter “Ik wil je wel omhelzen, man, zo dank je wel!”

Echt luisteren

Vrijwilligers bij Dress for Success staan open voor mensen, maken snel en gemakkelijk contact, kunnen echt luisteren en aandacht geven aan de mens. En natuurlijk iemand kleden voor de functie waar zij op gesprek gaan. Je weet mensen zo te kleden dat zij zich echt prettig voelen in hun nieuwe outfit. We runnen de winkel met elkaar met een leuk team vrijwilligers. Het is fijn als je het werk ziet liggen en er samen een mooie dag van maakt. Het deed me goed om te horen dat het management van Dress de inzet en energie van de Blauwe Brigade waardeert en nu we weer in de lucht zitten ons graag behoud als vrijwilliger. Dat vraagt om flexibiliteit en die is er bij Dress.

Vrijwilligers gezocht

Wie het leuk vindt om Amsterdam een beetje mooier te maken en als collega van Tjepko aan de slag te gaan: Dress for Success Amsterdam is op zoek naar meerdere Stylisten die minimaal 1 dag per week beschikbaar zijn voor het stylen van de klanten. Voor de afdeling Marketing en Communicatie zijn zij op zoek naar een ervaren content-manager die onze zichtbaarheid en naamsbekendheid weet te vergroten. Zowel via alle off- als online kanalen die daarvoor beschikbaar zijn. Daarnaast is de organisatie ook op zoek naar een it- en een hr-medewerker. Stuur het cv met een motivatie met de reden waarom je bij Dress fot Success wil werken naar: Dress for Success, Burgemeester de Vlugtlaan 200-204, 1063 BT Amsterdam. Meer informatie via tel. 020 6157370, hr.amsterdam@dressforsuccess.nl of www.dfs-amsterdam.nl.

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720. 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Bureau Postjesweg winnaar New WeSter cultuurprijs 2022 Algemeen 22 sep, 09:08
Afbeelding
Nieuwe proef met preventief fouilleren op wapens ook in Nieuw-West Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:35
Afbeelding
Tips voor het schrijven van een knallende vacature Algemeen 20 sep, 16:05
Afbeelding
Binnenkort stemmen op 328 plannen voor Buurtbudget Algemeen 20 sep, 08:17
Afbeelding
Gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten onthuld Algemeen 19 sep, 12:39
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Amsterdam Algemeen 19 sep, 08:48
Afbeelding
Provincie stelt geld beschikbaar voor de Amstelscheg Algemeen 18 sep, 12:18
Afbeelding
Aanstaande zondag: Jaarmarkt Slotermeer op Plein ‘40-’45 Algemeen 16 sep, 16:33
Afbeelding
Femke Halsema onthult gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten Algemeen 16 sep, 14:40
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlught Algemeen 15 sep, 15:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief