De mooiste (moes)tuin en het mooiste balkon van Osdorp

Algemeen
De winnaars op een rij: het balkon.
De winnaars op een rij: het balkon. (Foto:'s: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Zag u ze ook op straat? Het tweetal dat net iets langer dan normaal het groen van een balkon of tuin stond te bewonderen. Dan zag u de jury van de verkiezing van de mooiste (gevel)tuin en het mooiste balkon van Osdorp aan het werk. Enthousiaste aanmeldingen kwamen er binnen na een oproep in de krant. Logisch, want Nieuw-West is het groenste stadsdeel van Amsterdam. Voor de jury was het niet altijd makkelijk om tot een keuze te komen.

Shirley Brandeis 

Er was genoeg mooi groen om aan te melden, wisten de mensen van het Groen Café op de Stadsboerderij in Osdorp toen ze de wedstrijd voor mooiste tuin of balkon in het leven riepen. “Ik zie al rijdend door de buurt altijd vooral veel fraaie balkons,” vertelt Herman Bouma, een van de initiatiefnemers. “En als je er zoals nu door die wedstrijd op gaat letten, zie je steeds meer mooi groen om je heen. Zo ontdekte ik laatst drie portieken met mooie geveltuintjes in een verder erg versteende straat.”

Liefde

Meer zichtbaar groen in het straatbeeld. Dát is het doel van de organisatie. Bouma: “Bij Het Groen Café op de Stadsboerderij komen elke maand bewoners samen om na te denken hoe ze Osdorp nog mooier kunnen maken. De groenwedstrijd is een van de nu uitgewerkte ideeën. De animo om mee te doen bleek groot!” En zo kwam het dat na een selectie de tweekoppige jury langs dertien geselecteerde adressen ging. “Ja, dat was een hele leuke klus,” zegt jurylid Marjolijn Ruijs, die samen met tuinarchitect Rania Siona op pad ging langs (gevel)tuinen en balkons.

‘Een tuin als rommelhok of een geheel betegelde tuin, dat vind ik zo jammer’

 Ruijs heeft als voormalig eigenaar van een groenvoorzieningsbedrijf jarenlange ervaring als jurylid op nationaal en internationaal niveau en nam de klus in eigen buurt graag aan. “Vanuit onze ervaring wisten Rania en ik al snel waar we op zouden letten bij het beoordelen. Dat was onder andere of het groen een natuurlijke uitstraling heeft en of het iets toevoegt aan de biodiversiteit. Ook willen we graag dat de liefde voor het groen er vanaf spat en is het een pre als het een initiatief van meerdere mensen is. Daar voldeden veel aanmeldingen aan. Het maakte de keuze niet altijd eenvoudig.”


De geveltuin.

Goede beplantingskeuze

Toch ziet de jury in het dagelijks leven nog veel dat voor verbetering vatbaar is. Ruijs: “Een tuin als rommelhok of een geheel betegelde tuin, dat vind ik zo jammer. Wij als jury hopen dan ook dat deze wedstrijd mensen inspireert. Je kunt er zoiets moois van maken. Dat is leuk voor jezelf, voor de buurt, voor je medebewoners én goed voor het klimaat.” Dat de omvang van het groen niet heel belangrijk is, blijkt uit de deelname van menig balkon en geveltuin. In die laatste categorie won een strookje minituin aan de Jarasingel vanwege de goede beplantingskeuze (waarmee er ook in de herfst en winter wat te zien is) en de verzorgde, kleurrijke uitstraling. Ruijs: “Het was ook nog een samenwerking van buren die hun verschillende stijlen tot een mooi geheel wisten te maken. Daar waren we het als jury dus snel over eens. Ook bij het balkon was de winnaar meteen duidelijk. De vrolijk makende bloemenzee aan de Pieter Calandlaan in De Aker is zichtbaar voor iedereen die er langskomt. Dat maakt een buurt echt mooier.”

Winnaar tuin

De winnaar in de categorie tuin was niet één-twee-drie duidelijk. Ruijs: “Daar hebben we echt per tuin elk criterium moeten aan- en afstrepen. Maar dat de binnentuin van een complex van Ymere aan de Viveportenstraat eerste werd, was op een gegevens moment wel duidelijk. Het is echt een tuin door bewoners en voor bewoners. Omgeven door vaste planten, die de tuin in de winter opvrolijken.” De winnaars krijgen binnenkort bezoek en een toepasselijk cadeau overhandigd.


En de moestuin. 

En de geveltuin.
De tuin.