Mokumse Mikmak 2022; scheurkalender voor de echte Amsterdammer

Algemeen
Clementine en Shirley stelden weer een vrolijke mikmak over Mokum samen.
Clementine en Shirley stelden weer een vrolijke mikmak over Mokum samen. (Foto: uitgeverij Leessst)

NIEUW-WEST - Sinds 2010 stellen Nieuw-Westbewoner Clementine Vrooland en Westerpostjournalist Shirley Brandeis jaarlijks een scheurkalender over al het moois, grappigs en nostalgisch uit onze hoofdstad samen. Uitgeverij Leessst presenteert met trots de nieuwste editie van de Mokumse Mikmak voor 2022. Nu te koop in de boekwinkel en via www.mokumsemikmak.nl.

Het aanbod kalenders is enorm. Dus je zou je kunnen afvragen, moet er dan nog een bij? Ja, vonden Vrooland en Brandeis, beiden dol op scheurkalenders. “Een echt gezellige kalender over Amsterdam konden we toentertijd nergens vinden. Terwijl er zoveel moois over ons Mokum, waar we allebei geboren en getogen zijn, is te vertellen.” Het werd een kalender vol grappige gezegdes, Amsterdamse anekdotes, lyrische liefdesverklaringen, bontgekleurde herinneringen, brutale moppen, legendarische Amsterdammers, tranentrekkende nostalgie, weetjes, quizjes en nog veel meer. “Een scheurkalender voor de echte Amsterdammer, voor liefhebbers van Amsterdamse humor, voor de verhuisde Amsterdammer met heimwee én sinds dit jaar ook met een rubriek waarin de niet-Amsterdammer, die onze stad helemaal niet zo geweldig vindt, aan het woord komt. En laten we de nieuwkomers, de net hier naartoe verhuisden, niet vergeten. Een paar weken Mokumse Mikmak en je spreekt zo een moppie Amsterdams!”

Mokum op mij

Niet alleen Vrooland en Brandeis verzorgden de kalenderinhoud; vele mikmakfans stuurden hun schrijfsels naar de uitgeversredactie. Een fraaie selectie vormt uiteindelijk de Mokumse Mikmak 2022, die op 1 januari begint met de dan bijna 94-jarige Amsterdamse Truus Schutte uit Nieuw-West. Waarna een jaar lang scheurplezier volgt met rubrieken als ‘Gesloopt’ (over verdwenen stukjes Amsterdam), ‘De ex-Amsterdammer’ (voormalige stadgenoten over hun grootste Mokumse gemis) en ‘Mokum op mij’ (over mensen en hun Amsterdamse tatoeages). Met verder onder andere Mokumse straatnaamborden, Vroolandse vignetten, verhalen van vroeger, Mokumse markthumor, rijmelarij, vragen over de hoofdstad en lekker veel adremme Amsterdamse uitspraken.

Op de plee

“Het oude taaltje, het echte Mokums, is steeds minder te horen. Dat willen we bewaren en daarom halen we graag de gevatte, geestige en brutale uitspraken op. Met camera of tekenpotlood leggen we de typisch Amsterdamse beelden vast. Niet alleen in Nieuw-West, waar we in onze achtertuin of aan de huiskamertafel vergaderen, maar door de hele stad. We hebben opgeteld overal in de stad gewoond, dus kennen vrijwel heel Mokum. Tel daarbij op de ambachtelijke werkwijze, het samenstellen met hart en ziel, en je hebt een kalender die je gewoon moet hebben op de wc. Of waar je wil. Omdat je elke dag even wil lachen, glimlachen, iets wil herkennen of ontdekken.” Door heel Amsterdam en daarbuiten (tot aan Groningen en Frankrijk aan toe) heeft de Mikmak inmiddels een vaste plek in het interieur. “We krijgen er leuke reacties op. Iemand mailde: we zitten nu al bijna een heel jaar met jullie op de plee te lachen!”

Ook zo’n gezellige mikmak van verhalen en meer hebben? De kalender is zowel online als in de boekwinkel te koop. In Nieuw-West bij Meck en Holt aan Tussen Meer 56 en bij Bruna op het Belgiëplein 109-111. In Bos en Lommer bij De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg 227. Winkelprijs €14,95. Zie ook mokumsemikmak.nl. Voor meer informatie: info@mokumsemikmak.nl. ISBN: 9789491863639.