Moeilijke onderwerpen en gesprekken tijdens Week zonder Geweld

Algemeen
Naast de moeder en dochter dialogen zijn er ook vader-dochter bijeenkomsten.
Naast de moeder en dochter dialogen zijn er ook vader-dochter bijeenkomsten. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - Traditiegetrouw maken stadsdeel Nieuw-West en partners veel werk van de Week zonder Geweld. Die is dit jaar van wat langer dan een week en loopt tot en met vrijdag 10 december. Nieuw in het programma is dat er naast de moeder en dochter dialogen ook vader-dochter bijeenkomsten worden gehouden. 

“Erg nodig”, volgens stadsdeelvoorzitter Emre Ünver. “We schuwen moeilijke onderwerpen en het moeilijke gesprek niet in Nieuw-West, maar we behandelen ze wel met zorg. Het onderwerp van seksualiteit blijft precair en daarom creëren we veilige plekken waar dit soort intieme gesprekken gevoerd kunnen worden. Ook vaders moeten onderdeel zijn van het gesprek. Alleen zo weten ze waar hun dochters tegen aan lopen in het dagelijks leven en bij het gebruik van sociale media. Ik roep vaders, moeders, zoons en dochters op om mee te doen. We bieden ondersteuning.”

Uitweg

Ünver is ook dit jaar te spreken over de inzet van talloze partnerorganisaties aan de Week zonder Geweld. “Ook in Nieuw-West zijn vooral vrouwen en kinderen slachtoffer van geweld en het allerbelangrijkste dat we hen willen meegeven, is: er is een uitweg. Wij zijn er voor ze. Deze week is bedoeld om hen te bereiken en ons eraan te herinneren dat we nooit mogen wegkijken.”

Weerbaarheidstrainingen

In het programma is veel aandacht voor huiselijk geweld, dat nog veel voor komt. Teveel mensen zitten gevangen in een leven van angst en geweld. De situatie lijkt uitzichtloos, maar er zijn veilige manieren om eruit te komen. In Nieuw-West zijn er weerbaarheidstrainingen, workshops en dialogen. Leer grenzen stellen en signalen bij anderen herkennen. Praat mee over seksuele weerbaarheid en wederzijdse toestemming.

Slachtoffer

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van (online) seksueel geweld. In de campagneperiode zijn er zo’n 60 activiteiten voor jongeren rond het thema seksueel geweld en huiselijk geweld. 

Kijk op de pagina Huiselijk geweld en kindermishandeling voor informatie en het programma. Bekijk het aanbod van activiteiten op de pagina Week zonder geweld in Nieuw-West.

Wie hulp en/of advies op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling wil, kan kijken op de website 020veiligthuis of gratis bellen naar 0800 2000, dat 24 uur per dag bereikbaar is. Kinderen kunnen de Kindertelefoon bellen: 0800 043.