Appartementencomplex Westbeat genomineerd voor Zuiderkerkprijs 2021

Algemeen
Het appartementencomplex Westbeat heeft een nominatie te pakken.
Het appartementencomplex Westbeat heeft een nominatie te pakken. (Foto: Google Maps)

NIEUW-WEST - Het appartementencomplex Westbeat op de Rijnlandlaan is genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2021. Traditiegetrouw reikt Amsterdam aan het eind van het jaar de Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal uit om de beste projecten van de stad te vieren. Westbeat is samen met het Spaarndammerhart in de Spaarndammerbuurt en Stories in Noord genomineerd. Woensdag 8 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Naast de Zuiderkerkprijs wordt ook De Geurt Brinkgreve Bokaal uitgereikt. De Zuiderkerkprijs is bestemd voor de opdrachtgever en architect van het beste woningbouwproject. De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. In de afgelopen maanden bogen twee deskundige jury’s zich over de kandidaten en nomineerden elk drie projecten.

Voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 zijn de Papaverhoek in Noord, The British School of Amsterdam in West en Trinity Buildings in Zuidoost genomineerd. 

Wisselende jury

De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De jury van dit jaar bestaat uit architectuurhistoricus bij CRIMSON Historians and Urbanists Michelle Provoost, architect/partner VURB Architects Volker Ulrich en programmamaker bij Pakhuis de Zwijger Robbert BoveeDe winnaar krijgt een speciaal voor deze onderscheiding ontworpen kunstwerk, dit jaar gemaakt door Marijn Roos Lindgreen.

De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat ook uit een wisselend team van drie deskundigen, maar dan op het gebied van architectuur en erfgoed. Dit jaar zijn dat: adviseur Urban Strategy bij Inbo en publicist Vincent Kompier, architectuurhistoricus en adjunct-directeur van MOOI Noord-Holland Dorine van Hoogstraten en Associate Architect bij Happel Cornelisse Verhoeven en kunsthistoricus Anouk Sweringa.

Aansluiting 

De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. De jury heeft onder meer gekeken naar de aansluiting op de cultuurhistorische waarden en of het project meerwaarde voor de stad biedt.

Woensdag 8 december verschijnt het Projectenboek 2020-2021 Gebouwd in Amsterdam met alle dit jaar opgeleverde woningbouwprojecten, kantoren en voorzieningen. Tevens gaat de digitale versie open, zie; www.gebouwdin.amsterdam.nl. Op de website zijn ook alle edities vanaf 1988 gedocumenteerd. 

Woensdag 8 december vanaf 20.10 uur wordt via een speciale live uitzending op AT5 bekendgemaakt wie de winnaars zijn.