Hellen Lavina heeft veel geleerd bij !Woon.
Hellen Lavina heeft veel geleerd bij !Woon. (Foto: VCA Media Peter Lange)

Hellen Lavina is vrijwilliger bij Stichting !Woon

Algemeen

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Hellen Lavina, vrijwilliger bij Stichting !Woon.

Nettie Sterrenburg

Al 12 jaar draait Hellen Woning Zoeken spreekuren in stadsdeel Nieuw West. Levendig en betrokken bij mensen die het minder gemakkelijk hebben in het leven, vertelt zij over haar vrijwilligerswerk. “We begeleiden mensen met het zoeken naar een woning via WoningNet, vooral mensen die niet handig zijn op de computer. Samen maken we een goed profiel aan op woningnet en ga ik mee in je zoektocht naar een huis”. !WOON helpt niet alleen individuele bewoners met advies en raad. Naast de Woning Zoeken spreekuren heeft Stichting !WOON ook gewone spreekuren voor andere zaken op woongebied. 

Begeleid graag

Ik was reisleidster en deed dagexcursies in Amsterdam. Ik ben iemand die alles goed wil doen en heb een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Op een gegeven moment raakte ik in een burn-out. Toen ik daarvan herstelde voelde ik de behoefte weer iets te ondernemen. Ik ging aan de slag bij de dienstenwinkel en knapte tuinen op. Dat werk en gesprekken met een vertrouwenspersoon heeft mij weer het vertrouwen gegeven verder te gaan. Via een advertentie kwam ik terecht bij Stichting !Woon. Nu neem ik de mensen mee op reis naar een nieuwe woning. Geen reis met een zwembad en cocktails, meer een safari op ruw terrein. De woningmarkt zit op slot en dat maakt ons werk niet altijd makkelijk”. 

Middenin het leven

“Ik was een digibeet en heb zoveel geleerd bij !Woon. 12 jaar terug stapten we over van de papieren woonkrant naar digitaal en ontstond woningnet. Ik kon mee in dat leerproces. Ook mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel en het kunnen omgaan met mensen komt van pas. Zonder onze begeleiding zouden mensen nog steeds wonen op een plek die niet meer past. Stel: Je woont drie hoog en kunt geen trappen meer lopen? Mensen vereenzamen, kunnen geen boodschappen doen, raken afhankelijk. Ik kom veel mensen tegen die niet zo blij in het leven staan. Door psychische en lichamelijke problemen, geen netwerk of digitale vaardigheden. Zij raken in een bubbel die ervoor zorgt dat zij meer wegzakken in de problemen en minder oog hebben voor anderen. Ik snap de onmacht, probeer altijd aardig te blijven, maar het maakt dit werk wel pittig. Ik heb het gevoel dat ik iets goeds doe voor Amsterdam en het verschil maak in levens van mensen. Een woning is zo belangrijk.”

Vrijwilliger bij !Woon

Werken als vrijwilliger bij !Woon vraagt wat van je. Digitale vaardigheid, communicatieve vaardigheden, geduld, doorzettingsvermogen en kennis; waardoor wij goed op de hoogte zijn van de steeds veranderende (voorrangs)-regelingen. Gelukkig werken we samen met een goede coördinator die veel voor de vrijwilligers betekent.

!Woonspreekuren zijn in corona tijd telefonisch en soms op afspraak. Voor info: www.wooninfo.nl of hulp bel de frontdesk: 020 5230130. Wanneer het weer mogelijk is kan je terecht bij de spreekuren in de OBA en Huis van de Wijk De Honingraat.

Kijk op de vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een gesprek In Nieuw West: 06 34030720.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief