Hellen Lavina is vrijwilliger bij Stichting !Woon

Algemeen
Hellen Lavina heeft veel geleerd bij !Woon.
Hellen Lavina heeft veel geleerd bij !Woon. (Foto: VCA Media Peter Lange)

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Hellen Lavina, vrijwilliger bij Stichting !Woon.

Nettie Sterrenburg

Al 12 jaar draait Hellen Woning Zoeken spreekuren in stadsdeel Nieuw West. Levendig en betrokken bij mensen die het minder gemakkelijk hebben in het leven, vertelt zij over haar vrijwilligerswerk. “We begeleiden mensen met het zoeken naar een woning via WoningNet, vooral mensen die niet handig zijn op de computer. Samen maken we een goed profiel aan op woningnet en ga ik mee in je zoektocht naar een huis”. !WOON helpt niet alleen individuele bewoners met advies en raad. Naast de Woning Zoeken spreekuren heeft Stichting !WOON ook gewone spreekuren voor andere zaken op woongebied. 

Begeleid graag

Ik was reisleidster en deed dagexcursies in Amsterdam. Ik ben iemand die alles goed wil doen en heb een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Op een gegeven moment raakte ik in een burn-out. Toen ik daarvan herstelde voelde ik de behoefte weer iets te ondernemen. Ik ging aan de slag bij de dienstenwinkel en knapte tuinen op. Dat werk en gesprekken met een vertrouwenspersoon heeft mij weer het vertrouwen gegeven verder te gaan. Via een advertentie kwam ik terecht bij Stichting !Woon. Nu neem ik de mensen mee op reis naar een nieuwe woning. Geen reis met een zwembad en cocktails, meer een safari op ruw terrein. De woningmarkt zit op slot en dat maakt ons werk niet altijd makkelijk”. 

Middenin het leven

“Ik was een digibeet en heb zoveel geleerd bij !Woon. 12 jaar terug stapten we over van de papieren woonkrant naar digitaal en ontstond woningnet. Ik kon mee in dat leerproces. Ook mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel en het kunnen omgaan met mensen komt van pas. Zonder onze begeleiding zouden mensen nog steeds wonen op een plek die niet meer past. Stel: Je woont drie hoog en kunt geen trappen meer lopen? Mensen vereenzamen, kunnen geen boodschappen doen, raken afhankelijk. Ik kom veel mensen tegen die niet zo blij in het leven staan. Door psychische en lichamelijke problemen, geen netwerk of digitale vaardigheden. Zij raken in een bubbel die ervoor zorgt dat zij meer wegzakken in de problemen en minder oog hebben voor anderen. Ik snap de onmacht, probeer altijd aardig te blijven, maar het maakt dit werk wel pittig. Ik heb het gevoel dat ik iets goeds doe voor Amsterdam en het verschil maak in levens van mensen. Een woning is zo belangrijk.”

Vrijwilliger bij !Woon

Werken als vrijwilliger bij !Woon vraagt wat van je. Digitale vaardigheid, communicatieve vaardigheden, geduld, doorzettingsvermogen en kennis; waardoor wij goed op de hoogte zijn van de steeds veranderende (voorrangs)-regelingen. Gelukkig werken we samen met een goede coördinator die veel voor de vrijwilligers betekent.

!Woonspreekuren zijn in corona tijd telefonisch en soms op afspraak. Voor info: www.wooninfo.nl of hulp bel de frontdesk: 020 5230130. Wanneer het weer mogelijk is kan je terecht bij de spreekuren in de OBA en Huis van de Wijk De Honingraat.

Kijk op de vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een gesprek In Nieuw West: 06 34030720.