Fatima-Zohra is elke zondagmiddag bij de Fruittuin van Moerkerken.
Fatima-Zohra is elke zondagmiddag bij de Fruittuin van Moerkerken. (Foto: aangeleverd)

Bijzondere kruidenthee in eigen buurt

Algemeen

NIEUW-WEST - Bij de Fruittuin van Moerkerken in Slotermeer is het elke zondag een warm samenzijn met kruidenthee en lekkers. Buurtbewoner Fatima-Zohra Aidani vond sinds het begin van de pandemie nieuwe melanges van kruidenthee én zichzelf uit. Hoe een houvast in lastiger tijden de start van Garden of Tea werd.

Shirley Brandeis

“Ik ben al de hele dag aan de kruidenthee,” antwoordt Fatima-Zohra Aidani lachend als we vragen wat ze tijdens het telefonische interview drinkt. Koffie is het dit keer. Een levenslange liefde voor kruidenthee staat een kopje koffie af en toe niet in de weg. Die liefde begon in het Brabantse gezin, met Arabische roots, waarin ze opgroeide. Met onder andere een moeder die voor elk verlangen of kwaaltje het juiste kruid wist te kiezen om vervolgens een aangename, dampende pot helende thee te maken. Van kruiden die door haar vader van zaad tot plantje in zijn moestuin werden geteeld. Vandaag de dag nog steeds.

Gedwongen pauze

Die jeugdherinneringen, en dus de blijvende liefde voor kruidenthee, vertaalde zich tijdens de pandemie in mooi, lokaal ondernemerschap. Eenmaal thuiszittend, omdat haar werk als internationaal werkende recruiter grotendeels stil kwam te liggen, dacht Fatima-Zohra: wat nu? “Ik ben een enorme bezige bij, ik vind mijn werk heerlijk. Ik reisde veel, met name naar het Midden-Oosten, had mijn sociale contacten over de hele wereld. En toen zat ik, zoals veel mensen, opeens thuis. Benauwend vond ik dat. Wat moest ik met al die tijd?” Het dwong haar stil te staan, het dwong haar tot het ontplooien van andere activiteiten. Tot wandelen ook en mijmeren. “Die gedwongen pauze kwam eigenlijk op een goed moment in mijn leven. Ik was al enige tijd aan het bezinnen. Nu had ik de tijd en ruimte om tot mezelf te keren en te onderzoeken wat ik wil.”

Helingskaart

De pandemie, de zeeën van tijd en de interesse in gezonde voeding zetten haar ertoe een studie orthomoleculaire therapie, gericht op het bevorderen van gezondheid door juiste voeding en beweging, te volgen en zich te verdiepen in hoe ook na de wereldwijde crisis minder stressvol te leven. “Elke dag zat ik in de studieboeken. Mét een kop zelfsamengestelde kruidenthee! Die saaie zakjes uit de winkel gingen me steeds meer tegenstaan. En opeens had ik het: mijn studie en mijn kruidentheebrouwsels, die ging ik koppelen! Kruidenthee als therapie. Met lokale, duurzame leveranciers en producten, en met naast een theekaart met diverse kruidenmelanges ook een helingskaart die mensen wegwijs maakt bij welk ongemak welke kruidenthee past. Dat werd Garden of Tea.”

BT’er

Inmiddels is Fatima-Zohra een BT’er (een Bekende Theedeskundige) in Slotermeer, waar ze sinds 2003 woont. Ze is die buurvrouw die weet welke kruidenthee bij jou past, bij welk seizoen en bij welk gevoel. “Ik wil mensen graag bewust maken van wat ze tot zich nemen, met hen meepuzzelen welke mix aan kruiden voor de thee bij hen past. Elk seizoen, elk lichaam heeft een bepaalde thee nodig.” Verstokte koffiedrinkers kreeg ze al aan de kruidenthee, vertelt ze trots. En na een eerste cateringverzoek volgden meerdere. “M’n hele Brabantse familie trommelde ik die eerste keer, in het Glazen Huis op Plein ’40-’45, op. Thee is mijn specialiteit, zij deden de hapjes.” Inmiddels kent de buurt haar onder andere van de high tea middagen bij De Natureluur in het Sloterpark en de wekelijkse theemomenten op zondag bij de Fruittuin van Moerkerken van Cascoland. Lachend: “Het was niet de bedoeling er een bedrijf van te maken. Maar ja, ik ben wel een ondernemer. Alleen voelt dit niet als werk.”

Van aarde tot glas

Bij de Fruittuin van Moerkerken kwam alles samen. Daar heeft ze nu een eigen theehuisje op zondag van 12 tot 17 uur waar bezoekers van plantje tot thee zien wat er gebeurt tot aan de eerste, heerlijke slok. Door Fatima-Zohra omschreven als ‘het proces van aarde tot glas’. Bij Fatima-Zohra een theetje doen, is een groeiend begrip. “Mooi is dat je ook mensen die de zondag lang vinden duren zo wat te bieden hebt.” En dat is ook altijd wat lekkers. Ze hoopt culinair talent uit de buurt daarvoor aan te trekken. “Ik ben als recruiter altijd op zoek naar talent. In Slotermeer zie ik zoveel daarvan. Maar niet iedereen krijgt de kans dat te ontplooien of komt de juiste persoon tegen die hem of haar verder helpt.” Als voormalig raadsvrouw voor kwetsbare vrouwen, oprichter van het lokale ZZP café (dat door corona tijdelijk is opgeschort) en als lid van de bewonerscommissie hoopt ze haar medebewoners vooruit te helpen. Waarom? “Omdat ik van deze buurt hou.” En hoe? Lachend: “Als eerste door samen een kop thee te drinken!”

De buurt is welkom bij het theehuisje in de Fruittuin van Moerkerken aan de Van Moerkerkenstraat 83 in Slotermeer. Elke zondag geopend van 12 tot 17 uur (na de avondlockdown weer tot 18 uur). Meer weten over de diverse kruidentheemelanges van Fatima-Zohra Aidani? Zie gardenoftea.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Juist nu: alle 250.000 vrijwilligers in het zonnetje op Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 4 dec, 12:09
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Nieuw puntensysteem voor een huurwoning Algemeen 2 dec, 14:07
Afbeelding
Derde Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 voor Van Eesteren Museum Algemeen 2 dec, 10:55
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 15:55
Afbeelding
Herstel eilanden voor bedreigde diersoorten Algemeen 1 dec, 14:12
Afbeelding
Osdorpse brug genoemd naar bierbrouwer Willem Hovy Algemeen 1 dec, 10:22
Afbeelding
Bewoners krijgen nog geen ontheffing bij afsluiting Sloterweg en Laan van Vlaanderen Algemeen 1 dec, 08:18
Afbeelding
Stadsloket Nieuw-West verhuisd naar Osdorpplein 946 Algemeen 30 nov, 13:45
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 30 nov, 08:40
Afbeelding
Deze mooie plannen gaan de buurt mooier maken Algemeen 30 nov, 08:36
Afbeelding
Vrienden van de Sloterplas wijzen plannen Meervaart in het water van de hand Algemeen 29 nov, 12:01
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief