Ruud Nering zit graag op het terras van zijn huisje.
Ruud Nering zit graag op het terras van zijn huisje. (Foto's: Titia Hartvelt)

Pizza bakken en meer kan straks bij Tuinpark Lissabon

12 jan, 15:20 Algemeen

NIEUW-WEST - Het was twee jaar geleden flink schrikken voor de 40 volkstuinparken van Amsterdam toen de gemeente met nieuwe plannen kwam. De parken moesten onder andere veel toegankelijker worden voor meer Amsterdammers en financieel werd het er voor zowel voor de pachters van een stukje grond en de parken zelf ook niet beter op. Veel tuinparken protesteerden dan ook tegen de plannen van de gemeente, samen met de Bond van Volkstuinders. 

Titia Hartvelt

Dat zorgde er voor dat de gemeente opnieuw in gesprek is gegaan met de besturen van de parken. Samen zijn zij tot aangepaste plannen gekomen, die wel op draagvlak bij de tuinders kunnen rekenen. Veel tuinparken zijn dan ook al bezig om de aangepaste plannen, die nog wel door de gemeenteraad moeten worden aangenomen, voor te bereiden. Zo ook Volkstuinpark Lissabon aan de Sloterweg, dat in 1950 de hekken van het park opende op de plek waar ooit de gelijknamige boerderij stond.

Plannen 

In de winter is het hek dicht, omdat het dan rustig is en er te weinig controle is over wat er gebeurt op het terrein. Alleen leden die er een tuin hebben, krijgen een sleutel. Bezoek wordt opgewacht. In dit geval staat Ruud Nering klaar om een rondleiding te geven en iets van de plannen uit de doeken te doen. 

Tekst gaat onder de foto verder.


Barman Peter serveert lekkere eigen gebakken taart.

Het tuinpark is verdeeld in zo’n 100 stukjes waar Amsterdammers, maar ook mensen van ver daarbuiten, een huisje op hebben gezet om er in de vrije uurtjes te vertoeven en zelfs te slapen. Wie ook is geïnteresseerd is in een stukje grond komt onderop de lange wachtlijst te staan. “Er is bijna geen doorstroom”, legt Ruud de populariteit van het park uit. En dat geldt voor bijna alle parken in Amsterdam. Vandaar ook de voorwaarde van de gemeente Amsterdam om deze parken toegankelijker voor publiek te maken, zodat er meer mensen van kunnen genieten.

Barman Peter 

En wat Tuinpark Lissabon betreft is dat best oké. Wie er een bezoekje brengt, loopt grote kans warm onthaald te worden in het clubhuis door barman Peter, hét gezicht van het tuinpark. Zodra het weer een beetje warmer wordt, is hij hier dagelijks te vinden en verkoopt hij zijn eigen gebakken taarten en de met liefde gezette koffie voor een klein clubprijsje. Te nuttigen op het terras bij mooi weer en anders in de gezellig aangeklede kantine De Stake, waar ook klaverjas- en bingo-avonden worden gehouden. “Ik ben net Martien Meiland”, lacht hij vanachter de bar. Als hij niet in zijn tuin is te vinden, draagt hij zijn vrijwillige steentje bij in het clubhuis.

Tot zover heeft het tuinpark geen problemen met de nieuwe opzet van de gemeente Amsterdam. “Maar overall gaan we erop achteruit en is het behappen”, vertelt Ruud die zijn tuin al jaren op het park heeft. “Iedereen doet alles vrijwillig. Dat is de aard van een volkstuinvereniging.” Die bereidwilligheid is er zeker, maar met het nieuwe beleid komt er nog meer op de schouders van de tuinders terecht en ziet het er financieel allemaal wat minder rooskleurig uit. “Vroeger kregen we 4.000 euro van de gemeente om het park te onderhouden. Nu moeten we dat nog steeds zelf doen, maar de vergoeding krijgen we niet meer”, stelt hij als voorbeeld.

Wandelgebied 

“Wat de Gemeente Amsterdam wilde, was extreem”, vindt Ruud. “Door overleg is dit eruit gekomen. Binnen de vereniging hebben we gekeken naar manieren om de buurt binnen te krijgen. Hoe krijg je mensen op je park? Het is wel een wandelgebied, maar het is hier hartstikke stil. Daarnaast zijn we dicht van 1 oktober tot 1 april. Dat willen we wel verruimen maar dat kost even tijd. Leerlingen van scholen in de buurt krijgen hier wel eens een rondleiding over hoe de tuin eruit ziet en wat er hier groeit en bloeit. Ze kunnen hier les krijgen, tekenen, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, noem mar op.” Maar de activiteiten om meer mensen te laten genieten van het park staan nog in de kinderschoenen, want voor alle initiatieven moet wel vrijwillige hulp van de leden komen.

Tekst loopt onder de foto door.


De gezellige kantine De Stake.

Eén van de geopperde plannen is al wel van de rond gekomen; een eigen houtoven voor het bakken van pizza’s. Ruud is één van de trekkers van dit project. Naar aanleiding van een eerder gehouden demonstratie zijn de tuinders overstag gegaan en is besloten om geld in te zamelen. De kosten bedragen een kleine 7.000 euro. “Iedereen kon doneren, we hebben sponsors gezocht. Eye op het Belgiëplein en Eigenwijks hebben een flinke duit in het zakje gedaan. De financiën zijn dus rond, de bouw ervan kan in het voorjaar beginnen”, vertelt Ruud verheugd.

Pizza

Dan kunnen buurtbewoners pizza’s komen bakken. “Mensen zijn hier dan welkom en het duurt al met al een uurtje voordat het klaar is.” Maar het biedt meer mogelijkheden. “Er kunnen bijvoorbeeld pizzafeestjes worden gehouden, ook voor families en bedrijven. Leerlingen kunnen na hun excursie een pizza komen bakken.” Ook al is dit project financieel rond, de invulling voor de begeleiding moet nog wel van de grond komen en daar moet de bereidwilligheid van de tuinders voor worden aangewend.

Veel van de tuinders waren sceptisch over het plan. “Mensen hebben altijd bezwaren totdat ze meemaken hoe leuk het is. En er is nu draagvlak binnen de vereniging. Heel veel mensen vinden het nu prima dat hier mensen van buiten komen. Nu moeten we kijken wie wat gaat doen.“

Feesten

Ook al is er eigenlijk geen mogelijkheid voor buitenstaanders om ook een tuintje te huren, omdat alles bezet is en er bijna niks vrij komt, biedt Tuinpark Lissabon wel aan om te komen vertoeven op het park. “Mensen zijn welkom om te komen kijken. Het is wel een ongeschreven regel, dat als het hek dicht is van een tuintje, dat je dan buiten blijft zodat mensen hun rust kunnen houden.” Naast de kantine is er ook een winkeltje op het terrein waar zaken zoals aarde, zand, afdekfolie, biologische zeep voor de afwas, gasflessen, touw en wat tuinartikelen zijn te krijgen. Als de coronamaatregelen het weer toe laten, komen er weer als vanouds zomerfeesten, kerst- en oudejaarsfeesten, crea-avonden in de zomer, schilderen beeldhouwen, klaverjassen op vrijdagavond, bingo en de lichtjesavond. En degenen die een feestje willen geven kunnen de kantine afhuren.

Voor meer informatie over Tuinpark Lissabon: https://www.tuinparklissabon.nl/..


Bezoekers van Tuinpark Lissabon kunnen op verschillende plekken genieten van de natuur.

Afbeelding
Transformatie en verduurzaming van Staalmanpleinbuurt feestelijk gevierd Algemeen 20 mei, 13:50
Afbeelding
The Worst Person in the World bij Oxville Cinema Algemeen 19 mei, 11:17
Afbeelding
Toch bouwvergunning afgegeven voor distributiecentrum Lutkemeerpolder Algemeen 18 mei, 15:50
Afbeelding
Riet en Nico Laan 60 jaar getrouwd Algemeen 18 mei, 06:33
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Protestactie tegen vliegoverlast Schiphol vreedzaam Algemeen 17 mei, 13:24
Afbeelding
Spring High Spreads Love voor Oekraïne Algemeen 17 mei, 13:23
Afbeelding
ZID Theater viert dertigjarig jubileum met Re-Dreams Algemeen 17 mei, 11:10
Afbeelding
Oefenruimte van The Nits in vlammen opgegaan Algemeen 16 mei, 17:23
Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Afbeelding
Grote opkomst tijdens 24H Amsterdam Algemeen 16 mei, 10:14
Afbeelding
Jason Bughwandass is Amsterdammer van het Jaar 2021 Algemeen 15 mei, 15:53
Afbeelding
Amsterdam start Verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’ Algemeen 14 mei, 18:04
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.