Markant geeft gratis cursussen en ondersteuning voor mantelzorgers

Algemeen
Mantelzorgers kunnen aanspraak maken op een aantal vergoedingen of regelingen.
Mantelzorgers kunnen aanspraak maken op een aantal vergoedingen of regelingen. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Januari is de maand van goede voornemens. Dus het moment om keuzes te maken en beter voor uzelf te zorgen of juist voor een ander. Mantelzorgers staan altijd klaar voor een naaste. Maar wanneer is het tijd voor de mantelzorger? Hoe zorgen zij dat zij dit jaar de zorg vol kunnen blijven houden? Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen met de gratis trainingen via Zoom, speciaal voor mantelzorgers uit Amsterdam. 

Financiële mogelijkheden 

Wie langdurig voor een familielid, of andere naaste zorgt, maakt grote kans extra kosten te maken voor de zorg die wordt gegeven. Mantelzorgers kunnen aanspraak maken op een aantal vergoedingen of regelingen. Daarnaast wordt uitgelegd wanneer een persoonsgebonden budget (pgb) interessant kan zijn. Deze cursus is dinsdag 18 januari van 19.00 tot 20.30 uur.

Persoonsgebonden budget

Wie de zorg heeft voor een ander, kan zelf zorg inkopen via een persoonsgebonden budget. In deze online voorlichting gaan cursisten op zoek of een pgb past bij de ieders situatie en wordt verteld hoe het werkt. Deze cursus is maandag 24 januari van 13.30 tot 15.00 uur

De zorg de baas

Langdurig en intensief voor een familielid of andere naaste met een ziekte of beperking zorgen is zwaar. In deze cursus wordt in vijf bijeenkomsten de balans gevonden tussen zorgen voor de naaste en zorgen voor jezelf. Er worden tips gegeven hoe er meer energie overgehouden, door de zorg anders te regelen. Er worden handreikingen geboden om meer te genieten en meer tijd vrij te maken voor uw eigen behoeftes en wensen. Er start deze maand zowel een online cursus als een op locatie.

Online cursus

De cursus op locatie zijn op woensdag 26 januari en 2, 9, 16 en 23 februari van 14.00 tot 16.00 uur. De cursus op locatie bevat vijf bijeenkomsten op maandag 31 januari en 7, 14, 21 en 28 februari van 13.30 tot 16.00 uur, bij Markant, Zwanenburgwal 206, 1011 JH Amsterdam