De Groengroep (met in het midden steun en toeverlaat opbouwwerker Ruud Witte) is blij met de prijs.
De Groengroep (met in het midden steun en toeverlaat opbouwwerker Ruud Witte) is blij met de prijs. (Foto: Marleen de Groot, stadsdeel Nieuw-West)

En de vrijwilligers van het jaar zijn…

19 jan, 12:18 Algemeen

NIEUW-WEST - Ze doen het voor niets en met liefde: zwerfvuil prikken, boodschappen doen voor de buren, activiteiten organiseren voor de buurt. Dit keer kwamen er zestien aanmeldingen binnen op de stadsdeeloproep om medebewoners voor te dragen voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar 2021’. De jury boog zich over de inzendingen vol lovende woorden en koos. Drie bewoners(groepen) ontvingen zodoende de eer, een bos bloemen en een oorkonde én krijgen tijdens de Boomplantdag in maart hun eigen boom.

Shirley Brandeis

Weet u het nog, dat stadsdeeltje Geuzenveld-Slotermeer? Voor de fusie in 2014 tot het enorme Nieuw-West (meer inwoners dan Maastricht, groter dan Leiden) was daar in 2009 besloten dat bewoners die zich onbezoldigd (‘om niet’) inzetten voor buurt en bewoners wel een veertje verdienen. Beter gezegd: een boom. Met het idee dat met de jaren al die bomen een bos zouden vormen. Omdat het groenste stadsdeel van Amsterdam nog groener mag worden, omdat vrijwilligers het cement van de samenleving zijn, omdat goede daden beloond mogen worden. Toenmalig deelraadsvoorzitter Hans Staphorsius en raadslid Peter Moerman (van lokale partij LSG) namen het voortouw tot iets dat een traditie moest worden. En dat werd het.

Zoete kersenbomen

De nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel is elk jaar hét moment om de winnaar bekend te maken. Met de jaren kwamen er meer winnaars en meer bomen, Bomen van Verdienste genaamd. De zoete kersenbomen vormen inmiddels een mooie Laan van Verdienste in het Sloterpark, bij brug 610, vlak bij de ALO. En zoals het tradities betaamt, kunnen die met de tijd een beetje aangepast worden. Dit jaar besloot de jury (bestaande uit bewoners en professioneel betrokkenen) naast de Boom van Verdienste ook een Boom voor Barmhartigheid en een Boom voor Samen voor een Schone Stad uit te reiken.

Veel fijne buren

En zo werd Karin Schreutelkamp tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie vorige week thuis verrast door gebiedsmakelaar Fouad Soubati, die bloemen en een oorkonde overhandigde voor haar barmhartigheid voor de buurt. Karin staat in eigen wijk bekend als de betrokken buurvrouw die onder andere waar nodig voor buren boodschappen haalt of een kopje soep brengt. Zeker in coronatijd was zij voor veel mensen een enorme steun. Zeer vereerd zei de gehuldigde te zijn met de eer en boom. Om meteen erachteraan te zeggen: “Ik doe het niet alleen, hoor. Ik heb heel veel fijne buren.” 

Daarna kwam gebiedsmakelaar Hein de Ruijter in beeld om Maria Edith Pineda Rincón te verrassen. Deze buurtbewoner doet veel in eigen buurt op het gebied van gezondheid en eenzaamheid, waaronder het organiseren van dansmiddagen, het regelen van fitnessapparatuur in het Sloterpark en het Stadspark, het opzetten van bijeenkomsten ‘Nederland ontmoet een andere cultuur’ en het geven van naailes, waarbij ze bij gebrek aan een geschikte locatie lange tijd de naaimachines van de ene naar de andere plek sjouwde. Dat hoeft niet meer nu er mede dankzij haar eigen inzet een locatie, Station Wildeman, voor activiteiten in eigen wijk is gerealiseerd. Ook deze vrijwilliger bedankte in haar eerste reactie alle buren die mee hebben geholpen. En ook dat ze het graag doet. “Vrijwilligerswerk is mijn passie.”

Groen verbindt

Het laatste bezoek was aan de Groengroep Nieuw Sloten. Al meer dan twintig jaar verzorgt een groep bewoners het groen in eigen buurt, waarbij duurzaamheid, een schone omgeving en het adviseren van buren (en soms ook het stadsdeel) op groengebied centraal staan. Ze vonden de nominatie al een eer, vertelden ze aan gebiedsmakelaar Marleen de Groot die het goede nieuws kwam vertellen. En: “we gaan in het nieuwe jaar weer lekker door. Groen verbindt mensen!” 

De Samen voor een Schone Stad-boom is uiteraard voor deze actieve bewoners. Die wordt, samen met de twee andere bomen in dit verhaal, geplant tijdens Nationale Boomplantdag en  staat gepland op 16 maart.

Afbeelding
Scholen organiseren De week van de Opgroeiwijk Algemeen 22 mei, 09:19
Afbeelding
Vijf miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Noord-Holland Algemeen 21 mei, 15:50
Afbeelding
Nieuw-West heeft stadsparkjes op daken woonboten Algemeen 21 mei, 10:55
Afbeelding
Transformatie en verduurzaming van Staalmanpleinbuurt feestelijk gevierd Algemeen 20 mei, 13:50
Afbeelding
The Worst Person in the World bij Oxville Cinema Algemeen 19 mei, 11:17
Afbeelding
Toch bouwvergunning afgegeven voor distributiecentrum Lutkemeerpolder Algemeen 18 mei, 15:50
Afbeelding
Riet en Nico Laan 60 jaar getrouwd Algemeen 18 mei, 06:33
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Protestactie tegen vliegoverlast Schiphol vreedzaam Algemeen 17 mei, 13:24
Afbeelding
Spring High Spreads Love voor Oekraïne Algemeen 17 mei, 13:23
Afbeelding
ZID Theater viert dertigjarig jubileum met Re-Dreams Algemeen 17 mei, 11:10
Afbeelding
Oefenruimte van The Nits in vlammen opgegaan Algemeen 16 mei, 17:23
Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.