De BuurtHub op de kruising van de Hoekenes en de Martini van Geffenstraat.
De BuurtHub op de kruising van de Hoekenes en de Martini van Geffenstraat. (Foto: Stadsdeel Nieuw-West)

Stadscentrum Osdorpplein krijgt eerste BuurtHub

21 jan, 12:56 Algemeen

NIEUW-WEST - In stadscentrum Osdorpplein is in samenwerking met verschillende vervoersaanbieders een BuurtHub geopend, op de kruising van de Hoekenes en de Martini van Geffenstraat. Buurtbewoners kunnen hier tegen betaling een auto, scooter, of (bak)fiets lenen. Stuk voor stuk elektrisch.

Lid van dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West, Erik Bobeldijk, is tevreden: “Dit is ideaal voor in een stedelijke omgeving. Het is praktisch, voordelig en ook nog eens duurzaam. Ik verwacht er veel van.”

Bereikbaarheid

Dat is ook met het oog op de forse groei van Nieuw-West. Het stadsdeel, nu al de grootste van Amsterdam, groeit de komende jaren uit tot ruim 200.000 inwoners. Dat vraagt om slim vervoer, dat is voorbereid op de toekomst. Met de BuurtHub wordt de bereikbaarheid van buurten en wijken verbeterd. Bovendien neemt het stallen van deelvervoer minder van onze kostbare ruimte in beslag.

Bij de ontwikkeling van de BuurtHub waren bewoners nauw betrokken. Zij gaven de voorkeur aan van hun favoriete vervoersmiddelen. De vervoersmiddelen die de meeste stemmen kregen, werden besteld. In de BuurtHub staan een auto, een scooter, een bakfiets en een fiets. Al dit deelvervoer is elektrisch en kan worden opgeladen aan een speciaal daarvoor geplaatste laadpaal.

Gereserveerd

Iedereen kan gebruik maken van de BuurtHub. De voertuigen kunnen van te voren worden gereserveerd via de app van de aanbieder. Elk vervoersmiddel heeft een eigen aanbieder: Amber (auto), Felyx (scooter), Cargoroo (bakfiets) en Bondi (fiets). Op de gereserveerde tijd kan het voertuig via de app worden geopend. Ook moet de rit na afloop via de app weer worden beëindigd. De prijzen variëren per voertuig en aanbieder en liggen tussen de 5  tot 40 cent per minuut, met in enkele gevallen een
starttarief van een euro.

Het initiatief is onderdeel van een pilot die in de hele gemeente Amsterdam wordt uitgevoerd. De BuurtHub in stadscentrum Osdorpplein is voorlopig de enige BuurtHub in Nieuw-West en zal in ieder geval tot eind 2022 beschikbaar zijn. Als blijkt dat er goed gebruik gemaakt wordt van het deelvervoer, komt er mogelijk een permanente BuurtHub in het stadscentrum.

Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Afbeelding
Grote opkomst tijdens 24H Amsterdam Algemeen 16 mei, 10:14
Afbeelding
Jason Bughwandass is Amsterdammer van het Jaar 2021 Algemeen 15 mei, 15:53
Afbeelding
Amsterdam start Verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’ Algemeen 14 mei, 18:04
Afbeelding
‘Het is mooi om iets mee te geven dat impact heeft op jongeren’ Algemeen 13 mei, 10:44
Afbeelding
‘Het gaat om geweld en niet jezelf kunnen zijn, daar word ik boos om’ Algemeen 12 mei, 11:25
Afbeelding
Straattheater en samenspel Vrijheidscarillion op Plein ‘40 ‘45 Algemeen 12 mei, 08:18
Afbeelding
Hockey bij Xenios voor elk kind Algemeen 11 mei, 14:58
Afbeelding
A-ha The Movie bij Oxville Cinema Algemeen 11 mei, 08:59
Afbeelding
‘Ombuigen en verbinden zijn de toverwoorden voor leefbaarheid en veiligheid in de wijk’ Algemeen 10 mei, 14:55
Afbeelding
Verontruste bewoners en organisaties voeren actie op Schiphol Algemeen 10 mei, 12:55
Afbeelding
Cruquius Museum en Stoomgemaal Halfweg lanceren combiticket Algemeen 9 mei, 12:43
Afbeelding
Nieuw-West haalt tegels eruit en groen erin Algemeen 9 mei, 09:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.