Nieuwjaarsbijeenkomst oude stijl: in de Meervaart, met z’n allen en met haring.
Nieuwjaarsbijeenkomst oude stijl: in de Meervaart, met z’n allen en met haring. (Foto's: Brandeisfotografie)

Eigenwijksnieuwjaarsreceptie 2.0: een kano, bezuinigingen en veerkracht

24 jan, 12:33 Algemeen

NIEUW-WEST - Weer moest de nieuwjaarsreceptie van Eigenwijks, normaal in een bomvolle Meervaart met haring en bitterballen, online plaatsvinden. Voor de tweede keer maakte de onafhankelijke bewonersorganisatie er een Zoomfeestje van. Met eigen lekkers op tafel thuis kon iedereen toch zoals gewoonlijk luisteren naar de toespraken, genieten van muziek en met elkaar kletsen. In de chat.

Shirley Brandeis

Van een achtbaan in 2020 voelde het voor Eigenwijksdirecteur Dick Glastra van Loon in 2021 meer alsof hij in een rivier terecht was gekomen. Soms wild, soms rustig, maar niet meer met duikvluchten en koprollen zoals in het jaar ervoor, toen de pandemie nog wat verser was. “Dit voelt al beter dan de achtbaan,” sprak hij tegen de camera. Ook in de voorafgaande welkomstboodschap van bestuursvoorzitter Al M’Charek stond corona logischerwijs centraal. “De pandemie heeft invloed op vele mensen. Juist nu is het belangrijk dat we omkijken naar elkaar, tijd maken voor elkaar. Eenzaamheid ligt op de loer. Daar moeten we tegen strijden.” Het is de grondslag van bewonersorganisatie Eigenwijks. Dagelijks zijn medewerkers en vrijwilligers bezig met hun medemens. M’Charek: “Ondanks de soms lastige situatie door corona blijven we ons elke dag inzetten. Het zal nooit wennen, maar we zijn als samenleving in staat elkaar hier doorheen te slepen.”

Meer controle

Vorig jaar waren het nog pannenkoeken en prikkeldraad, waarmee Dick Glastra van Loon de tijdsgeest duidde. Dit jaar werd het een rivier. “Zo’n beeld, een metafoor, helpt mij te vertellen wat ik voel. Om dat wat er gebeurt te duiden,” aldus de Eigenwijksdirecteur tegen de Westerpost. “In 2021 zag ik opeens voor me hoe we allemaal kanoën op een rivier, die dan weer wild dan weer rustig is. Ik hoop dat anderen ook wat aan dat beeld hebben. Het klinkt ook optimistisch, want het is al beter dan de achtbaan. In een boot heb je een peddel en kun je bijsturen, heb je wat meer controle. Tegen de rivier strijd je niet, die omarm je. En ik zie het om me heen gebeuren. Ik zie steeds meer mensen die kunnen kanovaren. Figuurlijk dus.”

Veerkracht

Om dat optimisme te verspreiden, werden in de nieuwste Eigenzinnig, het magazine van Eigenwijks, verschillende mensen die in coronatijd hun veerkracht tonen aan het woord gelaten. Zoals Liesbeth van Sportpark de Eendracht, die samen met het Moedernetwerk sportieve activiteiten voor kinderen is gestart. Of zoals Ilhame, die met andere moeders op straat de rust bewaart. Of Sieger en René, die van overgebleven eten uit supermarkten de lekkerste gratis gerechten voor behoeftige buurtgenoten maken. Glastra van Loon: “Zij pakten de peddel en kano en gingen de dynamiek van de onvoorspelbare rivier aan.”

Wrang

Meer dan ooit voelt hij, voelen alle medewerkers van Eigenwijks, hoe belangrijk hun aanwezigheid in de buurt is. Wrang vindt de directeur het dan ook dat er bezuinigingen moeten komen, omdat de gemeentelijke subsidie niet met de kostenstijgingen mee is verhoogd. “Ik vind dat niet uit te leggen in deze tijd, waarin iedereen doordrongen is van het belang van investeren in de sociale basis. We moeten weer alle zeilen bijzetten om op sterkte kunnen blijven.” Rustiger vaarwater wenst hij voor 2022. “Ik hoop dat steeds meer mensen de grillen van de rivier gaan accepteren en gaan omarmen, in plaats van te strijden en elkaar van alles te verwijten. En dat iedereen gaat stemmen voor de gemeenteraad in maart, zodat we een college krijgen dat meer zal betekenen voor al die Amsterdammers die zich inzetten voor elkaar.”

Hartje

Binnen Eigenwijks zit dat wel goed, vult hij aan. “Ondanks dat onze medewerkers en vrijwilligers privé ook last hebben van de onvoorspelbaarheid van de pandemie, zijn ze er voor de bewoners. De dankbaarheid en complimenten die ze daarbij ontvangen doen goed; daardoor houden ze het vol. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de tranen van vreugde van de oudere toen haar gymclub weer begon na een lange lockdown.” In de Meervaart zou op dit moment een enorm applaus hebben geklonken voor deze Eigenwijksmedewerkers. Nu vormden alle online aanwezigen samen met Glastra van Loon een hartje voor hun camera. En daarna peddelde iedereen weer verder.

Het magazine Eigenzinnig is verkrijgbaar bij de locaties van Eigenwijks en online te lezen op www.eigenwijks.nl.

Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Afbeelding
Grote opkomst tijdens 24H Amsterdam Algemeen 16 mei, 10:14
Afbeelding
Jason Bughwandass is Amsterdammer van het Jaar 2021 Algemeen 15 mei, 15:53
Afbeelding
Amsterdam start Verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’ Algemeen 14 mei, 18:04
Afbeelding
‘Het is mooi om iets mee te geven dat impact heeft op jongeren’ Algemeen 13 mei, 10:44
Afbeelding
‘Het gaat om geweld en niet jezelf kunnen zijn, daar word ik boos om’ Algemeen 12 mei, 11:25
Afbeelding
Straattheater en samenspel Vrijheidscarillion op Plein ‘40 ‘45 Algemeen 12 mei, 08:18
Afbeelding
Hockey bij Xenios voor elk kind Algemeen 11 mei, 14:58
Afbeelding
A-ha The Movie bij Oxville Cinema Algemeen 11 mei, 08:59
Afbeelding
‘Ombuigen en verbinden zijn de toverwoorden voor leefbaarheid en veiligheid in de wijk’ Algemeen 10 mei, 14:55
Afbeelding
Verontruste bewoners en organisaties voeren actie op Schiphol Algemeen 10 mei, 12:55
Afbeelding
Cruquius Museum en Stoomgemaal Halfweg lanceren combiticket Algemeen 9 mei, 12:43
Afbeelding
Nieuw-West haalt tegels eruit en groen erin Algemeen 9 mei, 09:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.