Onderzoek naar ‘snelbussysteem’ tussen Haarlem, Amsterdam en Schiphol

Algemeen
Zo moet de 'snelbus' eruit komen te zien.
Zo moet de 'snelbus' eruit komen te zien. (Foto: Provincie Noord-Holland)

REGIO - Haarlem en omliggende gemeenten zullen de komende jaren nog flink gaan groeien. Om die toenemende stroom van woon- en werkverkeer in en rond de stad op te vangen, onderzoekt de provincie Noord-Holland nu de mogelijkheden van een zogenaamd ‘snelbussysteem’.

“Het openbaar vervoersnetwerk tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam moet worden versterkt en uitgebreid. Verschillende mogelijkheden zijn onderzocht en een snelbussysteem in combinatie met een extra verbinding lijkt de beste oplossing voor de verwachte vervoersdrukte in de periode tot 2040”, aldus de provincie. 

70 procent toename woon-werkverkeer

“In het gebied rond Amsterdam en Haarlem worden ruim 175.000 woningen gebouwd. Naar verwachting groeit ook het aantal banen. Dit betekent een sterke toename van het woon-werkverkeer met 60 tot 70 procent tot en met 2040. Het huidige openbaar vervoersnetwerk kan deze toename niet aan. Het huidige vervoersnetwerk moet dus worden uitgebreid. De voorgestelde oplossingsrichting uit dit onderzoeksrapport wordt daarom verder onderzocht in opdracht van de Vervoervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, gemeente Haarlem en provincie Noord-Holland.”

Vierde verbinding geadviseerd

Een zogenaamd ‘Bus Rapid Transit (BRT)-systeem’ biedt volgens de provincie snelheid, veiligheid comfort en flexibiliteit én dat tegen lagere kosten dan dat van een bus. Maar dat is nog niet alles. “Daarnaast wordt in het onderzoeksrapport - naast de drie huidige verbindingen - een nieuwe, vierde verbinding geadviseerd. Deze verbinding ligt in het grote gebied tussen de binnenstad en Amsterdam-Zuid vanaf het nog te ontwikkelen knooppunt Haarlem Nieuw Zuid. Hier kan het snelbussysteem samenkomen met het overig regionaal vervoer. Dit knooppunt is essentieel voor de ontlasting van stationsgebied Haarlem. Hiermee wordt de vervoersdrukte langs de rand van de stad geleid. Deze totaaloplossing biedt reizigers een comfortabele en snelle reis van deur tot deur.”

Dit jaar wordt verder onderzoek gedaan naar de ‘snelbus’. Rodi Haarlem houdt je op de hoogte!