De horeca mag weer open tot 22.00 uur 's avonds.
De horeca mag weer open tot 22.00 uur 's avonds. (Foto: Pixabay)

Horeca en cultuur weer open tot 22.00 uur

25 jan, 20:02 Algemeen

DEN HAAG/REGIO – Nederland gaat weer verder van het slot. De horeca- en cultuursector mag weer open, tot 22.00 uur, geplaceerde evenementen zijn weer toegestaan (met maximum aantal bezoekers) en doorstroomlocaties (zoals dierentuinen en pretparken) kunnen onder voorwaarden ook weer open. Dit meldden premier Rutte en minister Ernst Kuipers onder meer tijdens de persconferentie op 25 januari. De versoepelingen gaan in vanaf 26 januari, 05.00 uur ’s ochtends en gelden voor de komende drie weken.

We nemen vandaag een grote stap, terwijl de besmettingen door het dak gaan...

Rutte: “We nemen vandaag een grote stap, terwijl de besmettingen door het dak gaan. Maar het OMT zegt dat het verantwoord is om alle activiteiten weer mogelijk te maken tot 20.00 uur. We gaan zelfs iets verder, namelijk 22.00 uur. Daar kiezen we voor om zo min mogelijk uitzonderingen te hebben, maar ook omdat er zulke grote spanningen zijn dat we de grenzen van het mogelijke opzoeken. We nemen vandaag een risico.”

“Tussen 05.00 uur en 22.00 uur kan bijna alles weer vanaf morgen”, meldt Rutte. Dat betekent concreet: alle restaurants, cafés, bioscopen, musea en theaters kunnen van 05.00 tot 22.00 uur weer open; doorstroomlocaties zoals dierenparken en pretparken kunnen weer open; sportwedstrijden met publiek zijn weer mogelijk; binnenevenementen zijn toegestaan mits er vaste zitplekken zijn en met een maximum van 1250 bezoekers; buitenevenementen zijn toegestaan met een derde van de normale capaciteit. 

Coronabewijs

Bezoekers van horeca, evenementen en cultuur en sportwedstrijden moeten wel een geldig coronabewijs kunnen tonen. Ook zijn er nieuwe quarantaine regels voor het primair en voortgezet onderwijs; kinderen tot achttien jaar oud hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon; alleen kinderen met klachten blijven thuis. Dit voorkomt dat hele klassen thuis komen te zitten. 

Overal waar het niet mogelijk is 1,5 meter afstand te houden adviseert het kabinet een mondkapje te dragen. Ook blijven Rutte en Kuipers benadrukken dat het nu belangrijker is dan ooit de leefregels na te leven zoals; afstand houden, handen wassen, testen en thuis te blijven bij klachten.

‘Bewust grenzen van het mogelijke opzoeken’

Volgens Kuipers zal het aantal positieve tests door de versoepelingen de komende weken nog harder gaan stijgen. Toch zoekt het kabinet ‘bewust de grenzen van het mogelijke op’ meldt Rutte. 

Nachthoreca nog dicht

De heropening geldt nog niet voor de nachthoreca, festivals en andere ongeplaceerde evenementen. Deze sectoren moeten nog even geduld hebben. 

Waardering

Het pakket met maatregelen geldt voor zes weken, over drie weken is een nieuw weegmoment. “We doen vandaag iets heel spannends. Over drie weken zijn de besmettingscijfers bijna zeker veel hoger. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat we dan niet opnieuw op de rem moeten trappen. Ik wil mijn waardering uitspreken voor de cultuur, horeca en evenementen. Nederland heeft jullie gemist.”

Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Afbeelding
Grote opkomst tijdens 24H Amsterdam Algemeen 16 mei, 10:14
Afbeelding
Jason Bughwandass is Amsterdammer van het Jaar 2021 Algemeen 15 mei, 15:53
Afbeelding
Amsterdam start Verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’ Algemeen 14 mei, 18:04
Afbeelding
‘Het is mooi om iets mee te geven dat impact heeft op jongeren’ Algemeen 13 mei, 10:44
Afbeelding
‘Het gaat om geweld en niet jezelf kunnen zijn, daar word ik boos om’ Algemeen 12 mei, 11:25
Afbeelding
Straattheater en samenspel Vrijheidscarillion op Plein ‘40 ‘45 Algemeen 12 mei, 08:18
Afbeelding
Hockey bij Xenios voor elk kind Algemeen 11 mei, 14:58
Afbeelding
A-ha The Movie bij Oxville Cinema Algemeen 11 mei, 08:59
Afbeelding
‘Ombuigen en verbinden zijn de toverwoorden voor leefbaarheid en veiligheid in de wijk’ Algemeen 10 mei, 14:55
Afbeelding
Verontruste bewoners en organisaties voeren actie op Schiphol Algemeen 10 mei, 12:55
Afbeelding
Cruquius Museum en Stoomgemaal Halfweg lanceren combiticket Algemeen 9 mei, 12:43
Afbeelding
Nieuw-West haalt tegels eruit en groen erin Algemeen 9 mei, 09:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.