Wat is úw mooiste wandelroute in Osdorp?

Algemeen
Het is prachtig wandelen langs en door het vele groen in Osdorp.
Het is prachtig wandelen langs en door het vele groen in Osdorp. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Na de wedstrijd ‘de mooiste tuin van Osdorp’, waarbij ook een balkonprijs werd uitgereikt, hebben de mensen van het Groen Café weer een nieuw, groen idee. Wandelaars zijn welkom om zaterdag 12 februari op de Stadsboerderij Osdorp hun mooiste wandelroutes in eigen buurt te delen. Herman Bouma van het Groen Café vertelt.

Shirley Brandeis

Er zijn nog zoveel meer mooie routes in Osdorp

“Ja, die zal er zeker op komen te staan,” zegt Herman Bouma, een van de deelnemers aan het Groen Café, dat meer zichtbaar groen in het straatbeeld nastreeft. “Het rondje Sloterplas is een bekende wandelroute in Nieuw-West en ook daarbuiten. Maar er zijn nog zoveel meer mooie routes in Osdorp,” weet hij van bezoekers van de Stadsboerderij. “We zijn voor menig wandelgroep een vaste plek om tijdens of na het wandelen een kopje koffie te drinken. Dan hoor je nog eens wat. En zo kwamen we op het idee om deze en andere wandelaars, of ze nu in groepsverband of individueel lopen, te vragen naar hun mooiste routes. Naar die wellicht voor velen verborgen straten en wegen die het bewandelen waard zijn. En waar mogelijk ook nog een verborgen pareltje zit, zoals de schildpad die je in het Botteskerkpark geregeld bij die ene steen kunt ontwaren.”

Kort en langer

Wandelen is in en in coronatijd, zeker toen de sportscholen en horeca sloten, pakten nog meer bewoners dan voorheen de gezonde activiteit op. Als tijdelijk motje of als nieuwe hobby. Bouma: “Sommige mensen maken altijd hetzelfde rondje, anderen zoeken steeds een andere route. Al die plekken waar mensen wandelen, willen we op een plattegrond verzamelen. Inclusief weetjes, onopvallende kunstwerkjes en andere dingen die je tegenkomt tijdens het wandelen. Zaterdag 12 februari hangen we daarvoor in de Stadsboerderij een hele grote kaart van de buurt op. Hierop kunnen de wandelaars hun tips plakken. En ter plekke ook gezellig met anderen delen.” En dan? “We beginnen klein. Met alle tips maken we een plattegrond met drie routes: kort, middellang en lang. Om mee te nemen in je jaszak of om online te bekijken.”

Een andere wereld

Naast de Sloterplas is ook de Osdorpse Binnenpolder een favoriet onder wandelaars, weet Bouma. “Dat is toch zo mooi, hoe je vanuit Osdorp zo het landelijk gebied in loopt. Neem het Ma Braunpad. Daar waan je je echt in een andere wereld. Ver weg van de stad.” Maar ook in de stad, tussen en rondom de Osdorpse huizen, zijn prachtige wandelingen te maken. “Denk aan het door groen omgeven Langswater. Of de autovrije, bloembakrijke Johan Hofmanstraat tussen Stadspark en Baden Powellweg. Mensen nemen lopend of fietsend vaak de grote doorgaande wegen. Maar je komt van A naar B ook via deze mooie straten.”

Wandelaars en andere wandelroutekenners zijn zaterdag 12 februari tussen 13.30 en 17.00 uur welkom tijdens de inloopmiddag bij Stadspark Osdorp aan de Botteskerksingel 30B in het Botteskerkpark.