De taal leren is belangrijk, vindt Gert.
De taal leren is belangrijk, vindt Gert. (Foto: VCA Media Huub Zeeman)

Gert Klijn geeft Nederlandse les

Algemeen

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Gert Klijn, die Nederlandse les geeft aan nieuwkomers.

Nettie Sterrenburg

‘Ik heb als hulpverlener altijd gewerkt met mensen. Na mijn pensioen miste ik de levendigheid, de drukte en het contact met groepen. Via de website van Vrijwilligers Centrale Amsterdam ontdekte ik dat er vrijwilligers nodig zijn om bewoners de Nederlandse taal te leren. De trainingen van Leef&Leer! hebben mij een goede basis gegeven om lessen Nederlands spreken, lezen en schrijven te geven. Goed materiaal, goede boekjes en tips om volwassenen te laten leren.’

Nieuwkomers

‘Mijn klassen bestaan uit ongeveer 10 nieuwkomers en mensen die al langer in de buurt wonen. Vrouwen en mannen die hun kinderen hebben grootgebracht en hard hebben gewerkt en mannen en vrouwen die hier net zijn komen wonen. Een goede, veilige sfeer is de basis van waaruit mensen lef krijgen om Nederlands te gaan spreken. Het is prachtig om te zien dat cursisten elkaar gaan helpen en steun vinden bij elkaar. Van elkaar leren hoe deze wereld werkt en wat je kunt verwachten. Cursisten die doorstromen naar de gevorderden klas schuiven nog graag aan in hun oude klas als assistent van meester Gert. Wanneer je je moedertaal alleen hebt leren spreken noemen we je hier een analfabeet. Je kunt niet meekomen in de samenleving wanneer je niet kunt spreken, lezen en schrijven in het Nederlands. De taal leren is zo belangrijk. Het verbindt je met de wereld waarin je leeft.’

Verbreedt je horizon

Ik leer zelf ontzettend veel. Over de leefomstandigheden, gewoonten, cultuur en hoe het in het land van herkomst is georganiseerd. We leren de Nederlandse taal aan de hand van steeds een nieuw onderwerp. Ik geniet van de verhalen. Hoe mensen hebben geleefd op een boerderij in het Rifgebergte, hoe zij zijn omgegaan met leven, liefde, ziekte en dood. We bezoeken het Amsterdam museum die mooi lesmateriaal en rondleidingen verzorgen voor mensen die de taal leren. De gidsen vertellen de verhalen over Nederland en Amsterdam.’ Elkaar verhalen vertellen, woorden geven aan je herinneringen, gevoel en persoonlijke beleving is Nederlandse les van Meester Gert.

Wil jij ook Nederlandse les geven? Neem dan contact op met Karin@eigenwijks.nl om met een bewonersinitiatief Nederlandse les te gaan geven.

Vrijwilliger worden?

Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een gesprek In Nieuw West: 06-34030720.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Bureau Postjesweg winnaar New WeSter cultuurprijs 2022 Algemeen 22 sep, 09:08
Afbeelding
Nieuwe proef met preventief fouilleren op wapens ook in Nieuw-West Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:35
Afbeelding
Tips voor het schrijven van een knallende vacature Algemeen 20 sep, 16:05
Afbeelding
Binnenkort stemmen op 328 plannen voor Buurtbudget Algemeen 20 sep, 08:17
Afbeelding
Gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten onthuld Algemeen 19 sep, 12:39
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Amsterdam Algemeen 19 sep, 08:48
Afbeelding
Provincie stelt geld beschikbaar voor de Amstelscheg Algemeen 18 sep, 12:18
Afbeelding
Aanstaande zondag: Jaarmarkt Slotermeer op Plein ‘40-’45 Algemeen 16 sep, 16:33
Afbeelding
Femke Halsema onthult gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten Algemeen 16 sep, 14:40
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlught Algemeen 15 sep, 15:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief