Land van Ons haakt aan bij Voedselpark Amsterdam in de Lutkemeerpolder

Algemeen
De Lutkemeer in afwachting van het Voedselpark.
De Lutkemeer in afwachting van het Voedselpark. (Foto: Lutkemeerpolder)

NIEUW-WEST - Burgercoöperatie Land van Ons, voegt zich bij het lokale initiatief van Voedselpark Amsterdam om de Lutkemeerpolder groen te houden. Voedselpark startte zeer onlangs een crowdfunding campagne, waarbij meer dan 2000 Amsterdammers al 150.000 euro bijeenbrachten. Samen hebben de partijen voldoende financiële draagkracht om de grond van de gemeente te kopen tegen een marktconforme prijs.

Land van Ons en de initiatiefnemers van Voedselpark Amsterdam vragen de gemeenteraad om deze groene kans te grijpen en de huidige bestemming van de vruchtbare kleigrond om te zetten naar landbouwgrond. Voor de korte termijn vragen partijen de gemeenteraad om direct te stoppen met de graafwerkzaamheden in de polder. De werkzaamheden zijn in het najaar van 2021 gestart en worden mogelijk in het voorjaar van 2022 weer opgestart.

Schade

Land van Ons en Voedselpark vragen de gemeente nadrukkelijk om eerst de tijd te nemen om hun voorstel te overwegen voordat er verdere schade wordt aangebracht aan de kleigrond en haar biodiversiteit. Op de enige plek waar goede landbouwgrond te vinden is, direct naast de stad. Als de koop een feit wordt, kunnen Amsterdammers gaan mee denken, doen en meebeslissen over de verdere invulling.

Met elkaar ergens eigenaar van zijn en dus medeverantwoordelijk, haalt het beste in mensen naar boven

In 2003 werd de vruchtbare kleigrond voorbestemd om een bedrijventerrein te worden. Tot nu toe werd er niet ontwikkeld, maar sinds 2018 zijn er weer plannen om er distributiecentra te bouwen. Duizenden Amsterdammers tekenden voor behoud van de polder en platform Behoud Lutkemeer organiseerde talloze protestacties. Een belangrijke kandidaat Ahold trok zich dit najaar terug. De aanleiding om de campagne Voedselpark Amsterdam te lanceren. De verwachting is dat de beoogde 1 miljoen euro in de komende weken wordt opgebracht door de Amsterdamse gemeenschap.

Coöperatieve gedachte

Bestuursvoorzitter Franke Remerie van Land van Ons: “Met elkaar ergens eigenaar van zijn en dus medeverantwoordelijk, haalt het beste in mensen naar boven. De coöperatieve gedachte verbindt mensen uit alle lagen met elkaar en dat is zeker voor een stad als Amsterdam met z’n enorme diversiteit en eigenwijsheid belangrijk.”

Alies Fernhout namens Voedselpark Amsterdam: ”Met het aanhaken van Land van Ons is het verhaal rond: het draagvlak en de draagkracht. Dit is een plan voor de toekomst, gemeente omarm Voedselpark Amsterdam.”