7 vragen aan Pieter Nijhof (GroenLinks)

Algemeen
Voor Pieter Nijhof betekent Nieuw-West thuis.
Voor Pieter Nijhof betekent Nieuw-West thuis. (Foto: aangeleverd)

Vertel eens iets over jezelf: naam, leeftijd, waar woon je en met wie? En wat betekent Nieuw-West voor jou? 

NIEUW-WEST - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Nieuw-West, voelen we wekelijks enkele lijsstrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Pieter Nijhof van GroenLinks.

Ik ben Pieter Nijhof, 43 jaar, ik woon samen met mijn partner Allard en onze twee honden. Verder woont op dit moment Rashad bij ons een LHBTIQ-vluchteling uit Libanon. Nieuw-West en Osdorp betekenen voor mij thuis.

Ik woon er sinds 2009 en het is echt een hele fijne plek, met veel ruimte voor groen en fijne buren.
Osdorp en Nieuw-West liggen buiten de ring en daarmee zijn we net even anders dan de rest van Mokum en ik hou wel van dat eigenwijze en een beetje anders.

Waar ligt, naast in de politiek, nog meer je passie (heb je een mooie hobby bijvoorbeeld)?
Ik hou ontzettend van zingen. Ik heb een zanggroepje en we treden regelmatig op in Nieuw-West. Zingen is voor mij het beste medicijn voor de ziel. Ik kan er alles in kwijt en het mooiste is dat je door te zingen andere mensen kan raken, vermaken, inspireren en ontroeren.

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?
Sinds een paar jaar eten mijn vriend en ik vegan, ik ben al sinds mijn 16de vegetariër. Maar om echt het verschil te maken is plantaardig eten nog beter voor milieu en dier. Heel blij dat we die stap hebben gezet, en ik voel me sindsdien ook fitter en gezonder.

Verder ben ik twee jaar geleden opnieuw uit de kast gekomen. Ik identificeer me als non-binair. Ik voel me geen man, maar ook geen vrouw, maar allebei. Ik voel me Pieter en daarmee ben ik inmiddels heel gelukkig. 

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?

Als wij de grootste worden dan wil ik verder met een aantal punten, waar we ook in de afgelopen vier jaar voor hebben gestreden.

Nog meer ruimte voor fietser en voetganger, monitoren invoering 30 km/u en agenda autoluw. Verder betaald parkeren in heel Nieuw-West invoeren zoals de nieuwe regeling in Geuzenveld, dat is voordelig voor bewoners en zo geven we de openbare ruimte weer terug aan de buurt. Verder inzetten op goedkoper en fijnmaziger OV, het moet gaan om bereikbaarheid, niet om winstgevendheid.

Verder gaan we zorgen dat de straat weer van iedereen wordt. Vrouwen en LHBTIQ-ers voelen zich te vaak onveilig door opmerkingen of pestgedrag en dat moet echt stoppen. Nieuw-West wordt weer de plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Verder maken we ons hard voor meer inclusieve participatie zodat zoveel mogelijk verschillende groepen mee kunnen doen.

We strijden voor een eerlijke woningmarkt, verdere stappen zetten om verkamering in te dammen en meer regulering zodat woningen weer om te wonen worden, en niet om als beleggingsvehikel te worden gebruikt. Verder borgen we dat van nieuwe woningen er minimaal 25% beschikbaar komen voor mensen uit de buurt. Onlangs is ook de woonplicht ingevoerd dankzijn GroenLinks, zo kunnen nieuwbouwwoningen enkel gebruikt worden door de koper om er zelf in te gaan wonen.

Nieuw-West is het groenste stadsdeel van Amsterdam, op dat groen moeten we nog zuiniger zijn. We borgen de hoofdgroenstructuur en bouwen niet aan de Sloterplas of de Oeverlanden

We gaan nog meer mensen betrekken bij de lokale politiek door het instellen van adviesraden voor de stadsdeelcommissie en door het verhogen en de verdere uitrol van de buurtbudgetten. Bewoners hebben vaak zelf het beste de juiste ideeën en oplossingen aan te dragen voor hun buurt. We zetten verder in op nog betere begeleiding van indieners en winnaars, met name voor het uitvoeren van de projecten, zo zorgen we dat iedereen mee kan doen. Voor de stadsdeelcommissieverkiezingen mogen mensen al stemmen vanaf 16 jaar, daarmee betrekken we jongeren nog meer bij de lokale politiek.

Verder vechten we voor een eerlijke energietransitie, windmolens erbij in het havengebied, maximaal inzetten op isoleren en zoveel mogelijk zonnepanelen op alle daken. We zorgen dat de laagste inkomens hierin mee kunnen en bouwen verder aan draagvlak.

We creeren meer kansen voor onze jongeren, we zetten verder in op aanpak jeugdwerkeloosheid, banenmarkten en samenwerking met lokale ondernemers en grote bedrijven uit de regio, focus op tech, zorg, duurzaamheid en handhaving. We strijden tegen arbeidsdiscriminatie, en onder leiding van onze bestuurder Emre Unver bouwen we verder aan het Masterplan Nieuw-West. Hierin staan de uitgangspunten om te zorgen dat jongeren een goede start in Nieuw-West kunnen krijgen en dat daarmee Nieuw-West de plek wordt waar je je dromen kunt waarmaken. 

We bouwen verder aan Amsterdam als ongedeelde stad, dus ook in Nieuw-West gaat de snorfiets naar de rijbaan en we breiden de milieuzone uit om daarin ook Nieuw-West mee te nemen. In Amsterdam slaapt niemand op straat, we borgen voldoende opvang, ook voor ongedocumenteerden.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?

De grootste uitdagingen zijn op dit moment de woningmarkt en de energietransitie. Voor sommige zaken zijn we daarin wel afhankelijk van Den Haag, maar Amsterdam moet zelf zoveel mogelijk doen om grip te krijgen op de woningmarkt. In ons verkiezingsprogramma staan daarover hele goede ideeen, wij willen bij nieuwbouw de norm 45 sociaal, 45 middenhuur en 10% koopwoningen.

Bij de energie transitie is het heel belangrijk dat we ook de mensen met kleinere inkomens hierin mee nemen, dus vol inzetten op het isoleren van sociale huurwoningen zodat we de energierekening van mensen kunnen verlagen, daarmee creëren we ook enorm veel banen voor mensen in Nieuw-West. En verder inzetten op energiecooperaties zodat bewoners ook kunnen profiteren van duurzame energie.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?

Kiezers moeten natuurlijk zelf weten waarop ze gaan stemmen. Ik vind het vooral dat mensen moeten gaan stemmen en hun stemrecht moeten gebruiken, welke partij dan ook. Maar ik vind natuurlijk eigenlijk dat het GroenLinks moet zijn. We hebben een eerlijk verhaal, houden ons aan onze afspraken en zijn transparant in welke doelen we nastreven. En bij deze verkiezingen mogen mensen al stemmen vanaf 16 jaar! 

In de stadsdeelcommissie heeft GroenLinks als enige partij zich in de afgelopen 4 jaar keihard heeft ingezet voor groen en duurzaamheid. We hebben in de commissie zaken zoals vuilnisoverlast en verkamering op de agenda gezet en gevochten voor bewonersinitiatieven. Verder zijn we heel actief op zoek gegaan naar input van bewoners door in gesprek te gaan op social media, tijdens inspraakavonden en in de huizen van de Wijk. Daarnaast hebben we vol ingezet op vrouwenemancipatie en gevochten voor de belangen van de LHTBIQ community. Onze bestuurder Emre Unver heeft mooie zaken bereikt voor jongeren (met een biculturele achtergrond), door banenmarkten en zich in te zetten voor meer stageplekken. In het nieuwe Masterplan staan jongeren centraal. Verder heeft hij gezorgd voor een veilige plek voor biculturele LHBTIQ jongeren en vluchtelingen waar ze door ontmoeting elkaar versterken en ze kunnen werken aan een toekomst.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…

Wij als GroenLinks Nieuw-West fractie ons weer keihard hebben ingezet voor de bewoners van Nieuw-West. Wij zijn betrokken, actief en benaderbaar en blijven als stadsdeelcommissieleden de ogen en oren in de wijk! We gaan nog meer mensen betrekken bij de lokale politiek en werken over de partijen heen aan een nog mooier, eerlijker, socialer, veiliger en duurzamer stadsdeel.