Olympische scheidsrechters naar Xenios Amsterdam voor Oekraïne

Algemeen
De Belgische Laurine Delforge en Coen van Bunge.
De Belgische Laurine Delforge en Coen van Bunge. (Foto: Frank Uijlenbroek)

NIEUW-WEST - De Belgische Laurine Delforge floot afgelopen zomer de olympische hockeyfinale bij de vrouwen tussen Nederland en Argentinië. Nederlander Coen van Bunge floot de finale bij de mannen tussen Australië en België. Beide scheidsrechters komen zaterdag 26 maart, samen met andere arbiters uit de hoofdklasse, in actie op hockeyvereniging Xenios in Amsterdam.

De aanleiding is een trieste: de oorlog in Oekraïne. Delforge, die niet alleen op het hoogste niveau fluit maar ook als speler van Royal Antwerp in de Belgische hoofdklasse actief is, had jarenlang Yana Vorushylo als ploeggenoot. Vorushylo was de aanvoerder van het nationale team van Oekraïne totdat ze vorig jaar noodgedwongen haar stick aan de wilgen hing. Delforge en Vorushylo zetten zich sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in voor de stichting Stand with Ukraine.

Topscheidsrechters

Delforge, Van Bunge en al die andere topscheidsrechters zijn door ouders van jeugdteams via een veiling te contracteren om de wedstrijden van hun kinderen te fluiten. De opbrengst van de veiling gaat naar I stand with Ukraine. Vorushylo zal niet fluiten maar zal ook in Amsterdam aanwezig zijn. Meer informatie over Delforge en Vorushylo treft u in dit artikel aan. 

Xenios wil niet alleen geld inzamelen via de veiling voor scheidsrechters maar roept ook leden en alle andere bezoekers op geld te doneren aan Stand with Ukraine, ook na aanstaande zaterdag.

De eerste wedstrijd op Xenios begint zaterdag om 8.40 uur, de laatste om 16.20 uur, op Sportpark Sloten, Sloterweg 1045.