Het Verhalenhuis komt in de plint van het nieuwbouwproject MIX aan het Osdorpplein.
Het Verhalenhuis komt in de plint van het nieuwbouwproject MIX aan het Osdorpplein. (Foto: gemeente Amsterdam)

Nieuwe mijlpaal voor ontwikkeling Verhalenhuis in Nieuw-West

Algemeen

NIEUW-WEST -Voor het Het Verhalenhuis, het nieuwe kunst- en cultuurcentrum voor Nieuw-West, heeft de gemeente Amsterdam een voorlopig koopcontract getekend met de ontwikkelaar MRP. Het Verhalenhuis komt in de plint van het nieuwbouwproject MIX aan het Osdorpplein. 

Ook is het ontwerp voor het totale project gereed, waarbij het Verhalenhuis als nieuwe openbare plek in Nieuw-West een uitnodigende uitstraling heeft gekregen.

Aantrekkelijk

“Met het Verhalenhuis krijgt stadsdeel Nieuw-West er een betekenisvolle openbare plek bij, die aantrekkelijk wordt voor iedereen in het stadsdeel en ver daarbuiten. We investeren extra in Nieuw-West, omdat het stadsdeel veel meer plekken voor kunst en cultuur verdient. Het Verhalenhuis is bovendien een uniek gezamenlijk concept van vier culturele partijen die samenwerken en nadenken over de invulling van deze nieuwe plek. Als Amsterdammer kijk ik enorm uit naar de opening van het Verhalenhuis”, vertelt wethouder Touria Meliani van Kunst en Cultuur.

OBA

Directeur van de OBA,Martin Berendse reageert: “Wij zijn zeer vereerd dat we in Nieuw-West in het Verhalenhuis onze eerste echte stadsdeelbibliotheek gaan maken. Een trekpleister voor inwoners uit alle buurten van het stadsdeel, maar ook voor andere Amsterdammers ‘de omweg waard’. Extra mooi is dat we samen optrekken met FunX,  Oxville en El Hizjra, leuke organisaties met een enorm potentieel voor Nieuw West.”

Het college van B en W maakte in juni 2021 bekend 14,2 miljoen euro te gaan investeren in een nieuw kunst- en cultuurcentrum in Nieuw-West, als onderdeel van de inhaalslag op het gebied van kunst en cultuur in dat stadsdeel. De invulling van Het Verhalenhuis wordt gezamenlijk verzorgd door de OBA, El Hizjra centrum voor Arabische kunst en literatuur, bioscoop Oxville Cinema en radiozender FunX. Het wordt een plek waar ruimte is voor het vertellen van verschillende verhalen, talentontwikkeling, ontmoeting en geletterdheid in alle vormen en talen. Er komt extra aandacht voor culturen die een grote rol spelen in de stad, maar in het culturele aanbod nog weinig vertegenwoordigd zijn.

Ambities

Het gebouw van het Verhalenhuis moet een plek worden met aantrekkingskracht voor de hele stad. Een op maat gemaakt ontwerp van architect CIE weerspiegelt de ambities van het Verhalenhuis. Het transparante gebouw nodigt uit om binnen te lopen en staat in verbinding met de omgeving. Het Verhalenhuis krijgt een toegang naar de binnentuin. Het Verhalenhuis is onderdeel van nieuwbouwproject MIX, dat aan het Osdorpplein wordt gebouwd, op de plek van het voormalige stadsdeelkantoor. Naar verwachting zal het Verhalenhuis in 2025 worden geopend.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Juist nu: alle 250.000 vrijwilligers in het zonnetje op Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 4 dec, 12:09
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Nieuw puntensysteem voor een huurwoning Algemeen 2 dec, 14:07
Afbeelding
Derde Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 voor Van Eesteren Museum Algemeen 2 dec, 10:55
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 15:55
Afbeelding
Herstel eilanden voor bedreigde diersoorten Algemeen 1 dec, 14:12
Afbeelding
Osdorpse brug genoemd naar bierbrouwer Willem Hovy Algemeen 1 dec, 10:22
Afbeelding
Bewoners krijgen nog geen ontheffing bij afsluiting Sloterweg en Laan van Vlaanderen Algemeen 1 dec, 08:18
Afbeelding
Stadsloket Nieuw-West verhuisd naar Osdorpplein 946 Algemeen 30 nov, 13:45
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 30 nov, 08:40
Afbeelding
Deze mooie plannen gaan de buurt mooier maken Algemeen 30 nov, 08:36
Afbeelding
Vrienden van de Sloterplas wijzen plannen Meervaart in het water van de hand Algemeen 29 nov, 12:01
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief